ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα βαν του μέλλοντος θα είναι σαν το VW ID Buzz Concept

Τα βαν του μέλλοντος θα είναι σαν το VW ID Buzz Concept

Το ID Buzz Concept που παρουσίασε η Volkswagen στο Ντιτρόιτ δείχνει αφενός την πρόθεση της εταιρείας να αξιοποιήσει την εικόνα των κλασικών της μοντέλων, στην προκειμένη περίπτωση της «κλούβας» που ήταν και το αγαπημένο αυτοκίνητο των χίπις και αφετέρου τη στροφή της προς την ηλεκτροκίνηση.

Από πλευράς διαστάσεων το ID Buzz δεν διαφέρει από το σύγχρονο βαν της μάρκας, το T6. Έτσι το μήκος του φτάνει σχεδόν τα 5,0 μέτρα, αλλά οι χώροι στο εσωτερικό του είναι σαφώς πιο μεγάλοι και άνετοι. Αυτό οφείλειται κατά κύριο λόγο στο ότι το πρωτότυπο είναι ηλεκτροκίνητο -η βάση του είναι το ειδικό για ηλεκτικά μοντέλα πλαίσιο MEB- με έναν κινητήρα πίσω, έναν μπροστά και τη συστοιχία των μπαταριών που εξασφαλίζει μια αυτονομία 600 χιλιομέτρων ανάμεσα στους άξονες.

Έτσι το ID Buzz έχει δύο πορτμπαγκάζ, ένα μπροστά με χωρητικότητα 200 λίτρων και ένα πίσω, που κυμαίνεται από τα 660 έως τα 4.600 λίτρα. Για την πρόσβαση στο εσωτερικό υπάρχουν δύο συμβατικές πόρτες μπροστά και δύο συρόμενες πίσω, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες τα εμπρός καθίσματα περιστρέφονται, αυτά της 2ης σειράς μετακινούνται και διπλώνουν, ενώ αυτά της 3ης μετατρέπονται ακόμα και σε κρεβάτι.

H δυνατότητα περιστροφής του καθίσματος του οδηγού είναι φυσικά μια σαφής ένδειξη για τις δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης της φουτουριστικής «κλούβας». Πατώντας λοιπόν το λογότυπο της VW το τιμόνι «εξαφανίζεται» μέσα στο ταμπλό, ενώ ταυτόχρονα ένα Augmented Reality-Display προβάλλει πληροφορίες εικονικά και τρισδιάστατα μπροστά από το αυτοκίνητο και σε μια απόσταση που κυμαίνεται από 7 έως 15 μέτρα.

Πέρα από αυτόνομο το ID Buzz είναι και τετρακίνητο, αποδεικνύοντας πως τόσο το MEB όσο και η διάταξη με τους 2 ηλεκτροκινητήρες είναι κατάλληλη και για SUV. Για την περίσταση οι δύο κινητήρες αποδίδουν από 150 kW και η συνδυαστική ισχύς τους είναι 275 kW (374 ίπποι), που αρκούν για ένα 0-100 σε εντυπωσιακά 5,0 δεύτερα.

VW ID BUZZ 2017 31

Η πρόσβαση στο εσωτερικό του VW ID Buzz Concept, που μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες, εξασφαλίζεται από δύο συμβατικές και δύο συρόμενες πόρτες. Πηγή: VW

Από την άλλη η τελική ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 160 χλμ./ ώρα προκειμένου να μην εξαντλείται γρήγορα η μπαταρία των 111 kWh, που με τη βοήθεια ταχυφορτιστή φτάνει το 80% της χωρητικότητάς της μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Παράλληλα υπάρχει και ένας δεύτερος συνδυασμός πρόωσης με ένα ηλεκτροκινητήρα 200 kW πίσω και μια μπαταρία 83 KWh.

Το ερώτημα που λογικά προκύπτει είναι τι από όλα αυτά θα περάσει στην κανονική παραγωγή. Το βέβαιο είναι πως και το ID Buzz αυτό καθαυτό δεν έχει απόλυτη προτεραιότητα για τη VW, μιας και ο προγραμματισμός της κάνει λόγο για ένα φουλ ηλεκτρικό μοντέλο της μικρής- μεσαίας κατηγορίας μέχρι το 2020, ενώ θα ακολουθήσει ένα SUV και μετά μπορεί και η σύγχρονη «Κλούβα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ