ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Lada θα αντικαταστήσει το Niva μετά από 40 ολόκληρα χρόνια

H Lada θα αντικαταστήσει το Niva μετά από 40 ολόκληρα χρόνια

To ρώσικο Lada Niva είναι βέβαιο πως το έχετε κατά νου ως ένα σκληροτράχηλο τζιπ, με επιεικώς μέτρια ποιότητα κατασκευής και χαμηλή τιμή. Το Niva όμως είναι πολλά περισσότερα από ένά φτηνό τετρακίνητο.

Είναι το πρώτο τζιπ της ιστορίας που διέθετε αυτοφερόμενο αμάξωμα και ανεξάρτητη εμπρός ανάρτηση όπως τα συμβατικά επιβατικά, είναι εξαιρετικά ικανό εκτός δρόμου, μιας και είναι ελαφρύ με μεγάλη απόσταση από το έδαφος, έχει μόνιμη τετρακίνηση και τρία διαφορικά. Από το Lada Niva εμπεύστηκε η Suzuki το Vitara που ήταν το πρώτο «δυτικό» τετρακίνητο με ανάλογα χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα από τα ελάχιστα αυτοκίνητα παγκοσμίως που κατασκευάζονται με ελάχιστες αλλαγές εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια.

Στη διάρκεια αυτών των δεκαετιών ο αντικαταστάτης του είχε ανακοινωθεί πάμπολλες φορές αλλά τελικά οι φήμες παρέμεναν φήμες και το Niva Niva. Τώρα όμως φαίνεται πως έφτασε και για αυτό το πλήρωμα του χρόνου, μιας και ο διευθύνων σύμβουλος της AvtoVaz, της εταιρείας στην οποία ανήκει η Lada και που είναι μέλος του ομίλου των Renault Nissan, ο Nicolas Maure επιβεβαίωσε πώς ήρθε η ώρα το τζιπ της εταιρείας του να περάσει στον 21ο αιώνα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως ο αντικαταστάτης του θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του 2018, ενώ οι πρώτες πληροφορίες που έλεγαν πως η βάση του θα είναι το πλαίσιο και τα μηχανικά μέση του Dacia Duster -η ρουμάνικη Dacia ανήκει επίσης στο γαλλο- ιαπωνικό όμιλο- δεν επιβεβαιώνονται επίσημα. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

LADA NIVA 8 copy

Αισθητική '70s με κάποιες πινελιές από '80s για το εσωτερικό του Niva. Οι δύο μικροί μοχλοί στην κεντρική κονσόλα είναι για το κλείδωμα των διαφορικών, επιλογή που μετατρέπει το κλασικό πια τζιπ της Lada σε όχημα παντός εδάφους. Πηγή: Lada

Το βέβαιο είναι πως θα πρόκειται για ένα σαφώς πιο σύγχρονο αυτοκίνητο σε σχέση με το νυν Niva, κάτι που ομολογουμένως δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, με πιο εξελιγμένους κινητήρες και λοιπά μηχανικά μέρη. Η επιδίωξη πάντως είναι να διατηρηθεί ο σκληροτράχηλος χαρακτήρας που μαζί με όσο προαναφέραμε έχουν βάλει το Lada Niva σε περίοπτη θέση στο βιβλίο της αυτοκίνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ