ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Volkswagen προσπέρασε την Toyota και είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο

H Volkswagen προσπέρασε την Toyota και είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο

Ο τίτλος του μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων παγκοσμίως -το κριτήριο είναι οι πωλήσεις- μπορεί να μην έχει κάποιο πρακτικό αντίκτυπο αλλα σίγουρα έχει πρεστίζ. Τα τελευταία χρόνια η «μάχη» δίνεται μεταξύ δύο κολοσσών, του Ιαπωνικού ομίλου της Toyota και του Γερμανικού της Volkswagen. Οι διαφορές μεταξύ τους ήταν μικρές, μερικές χιλιάδες αυτοκίνητα σε παγκόσμια κλίμακα και στο τέλος της χρονιάς, μέχρι πέρυσι, ο τίτλος πήγαινε στην Toyota.

Φέτος όμως τα πράγματα άλλαξαν και παρά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε το θέμα με τους ρύπους των πετρελαιοκινητήρων, το οποίο θα μείνει στην επικαιρότητα για αρκετό καιρό ακόμα, ο γερμανικός όμιλος κατόρθωσε να ξεπεράσει τον ιαπωνικό και η Volkswagen να αναδειχθεί ο μεγαλύτερος κατασκευαστής οχημάτων παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εφημερίδα Automotive News η Toyota μαζί με τις Lexus, Daihatsu και Hino (φορτηγά) που της ανήκουν, κατέγραψε πωλήσεις ύψος 10,2 εκατομμυρίων μονάδων, σημειώνοντας μια οριακή άνοδο της τάξης του 0,2%.

Αντίστοιχα οι πωλήσεις του ομίλου Volkswagen αυξήθηκαν κατά 3,8%, φτάνοντας συνολικά τα 10,3 εκατομμύρια επιβατικά, φορτηγά και λεωφορεία. Καθοριστικός παράγοντας για την επικράτηση των Γερμανών ήταν τα αποτελέσματα της Κινέζικης αγοράς, μιας και χάρη σε μια μείωση των δασμών ο ρυθμός ανάπτυξης του ομίλου VW ήταν εκεί σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν της Toyota.

Ενδιαφέρον είναι πως η Toyota θα πρέπει να αντιμετωπίσει και έναν αντίπαλο που δεν είχε πιθανότατα υπολογίσει και ο οποίος δεν είναι άλλος από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τις εξαγγελίες του που έχουν φρενάρει τις πωλήσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μάλιστα, όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές, ο Τραμπ είναι πιο μεγάλος «εχθρός» για την Toyota, παρά για τη Volkswagen, που έχει μικρότερη έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ.

Αν πάντως συνεχιστεί η αναστάτωση καθ’ όλη της διάρκεια του 2017 και με καινούργιες ανακοινώσεις και εξαγγελίες από την πλευρά του νέου προέδρου των ΗΠΑ, τότε ο όμιλος Volkswagen θα έχει το πρτοβάδισμα ώστε να είναι και πάλι το 2017 στην κορυφή της κατάταξης των κατασκευαστών.

Οι εταιρείες που απαρτίζουν τον όμιλο της Volkswagen, είναι συνολικά 12: οι Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT, Škoda και Volkswagen, οι κατασκευαστές φορτηγών και λεωφορείων Scania, MAN και VW Επαγγελματικά (Commercial Vehicles) και η Ducati.

VOLKSWAGEN GROUP 1

O όμιλος Volkswagen, ο μεγαλύτερος πλέον κατασκευαστής οχημάτων παγκοσμίως, αποτελείται από 12 διαφορετικές μάρκες. Πηγή: VW

ΔΗΜΟΦΙΛΗ