ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Audi Q5, είναι το πιο δημοφιλές premium SUV και η 2η γενιά του είναι άμεσα διαθέσιμη

Το Audi Q5, είναι το πιο δημοφιλές premium SUV και η 2η γενιά του είναι άμεσα διαθέσιμη

Μετά από πωλήσεις που ξεπερνούν συνολικά τις 510.000 μονάδες, το πιο δημοφιλές premium SUV, το Q5 της Audi, περνά στη 2η γενιά του, η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

Αισθητικά το νέο Q5 ξεχωρίζει με τη σπορτίφ εικόνα του, που μπροστά προσδιορίζεται από τη χαρακτηριστική Singleframe μάσκα του με το συμπαγές πλαίσιο. Την εικόνα συμπληρώνουν οι νέοι προβολείς LED ή υψηλής ανάλυσης Matrix LED με δυναμική διαμόρφωση και ανακατεύθυνση της φωτεινής δέσμης, ενώ συνολικά πρόκεται για ένα από τα πιο αεροδυναμικά SUV, με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,30.

Χάρη στην έμφαση που έχει δοθεί στο συγκεκριμένο τομέα οι αεροδυναμικοί θόρυβοι, όπως και οι κραδασμοί, κυμαίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να διαθέτει το πιο ήσυχο εσωτερικό στην κατηγορία του. Εξίσου ενδιαφέρον είναι πως ο χειρισμός του νέου Audi SUV είναι διαισθητικός και χαρακτηρίζεται από προηγμένα στοιχεία, όπως το προαιρετικό Audi virtual cockpit με τις πολύ καλές ψηφιακές απεικονίσεις στην οθόνη υψηλής ανάλυσης των 12,3 ιντσών. Προαιρετικά διατίθεται και head-up display, ενώ ακριβώς όπως και στο Q7 έτσι και στο Q5 υπάρχει μια λειτουργία «προσωπικής βοήθειας πλοήγησης» με δυνατότητα εκμάθησης. Ενεργοποιώντας τη λειτουργία αυτή το σύστημα πλοήγησης «μαθαίνει» τις διαδρομές και τους προορισμούς που επιλέγονται συχνά και συνδέει τις συγκεκριμένες πληροφορίες τόσο με το σημείο στάθμευσης όσο και με την ώρα της ημέρας.

Παράλληλα το νέο Audi Q5 διαθέτει κορυφαία γκάμα επιλογών συστημάτων υποβοήθησης υψηλής τεχνολογίας, ενώ μέσω της ευφυούς αλληλεπίδρασής τους, τα συστήματα αυτά αντιπροσωπεύουν ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της αυτόνομης οδήγησης.

Στην Ελλάδα η γκάμα θα περιλαμβάνει τρεις ισχυρούς και αποδοτικούς κινητήρες 2.000 κυβικών, δύο TDI και έναν TFSI. Σε σχέση με την προηγούμενη εκδοχή τους η απόδοσή τους έχει αυξηθεί έως και κατά 27 ίππους με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσής τους. Έτσι οι δύο εκδόσεις του 2.0 TDI, με 150 και 190 ίππους, εμφανίζουν ιδιαίτερα οικονομική λειτουργία, ενώ ο 2.0 TFSI, που έχει εξελιχθεί περαιτέρω και αποδίδει 252 ίππους, χρειάζεται μόλις 6,8 λίτρα βενζίνης για κάθε 100 χιλιόμετρα, εκπέμποντας μόνο 154 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.

AUDI Q5 2017 9

Minimal αισθητική, υψηλή ποιότητα, άνετοι χώροι, πλήρης εξοπλισμός και διασθητικός χειρισμός για το νέο Audi Q5. Πηγή: Audi

Καινούργια είναι και τα κιβώτια, τόσο τα χειροκίνητα των 6 σχέσεων, όσο και τα αυτόματα S-Tronic και Tiptronic με 7 και 8 σχέσεις αντίστοιχα. Μάλιστα τα τελευταία ενσωματώνουν, για χάρη της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου και μια λειτουργία ελεύθερης κίνησης των τροχών.

Στη μείωση της κατανάλωσης συμβάλλει και η ολοκαίνουργια τετρακίνηση quattro, η οποία απεμπλέκει τη μετάδοση στον πίσω άξονα όταν δεν χρειάζεται, ενώ όταν απαιτείται η εμπλοκή του το κάνει ταχύτατα, προβλέποντας την ανάγκη για επιπλέον πρόσφυση και ενισχύοντας τα δυναμικά χαρακτηριστικά.

Χάρη και στη νέα πίσω ανάρτησή του το Q5 της δεύτερης γενιάς είναι ταυτόχρονα σπορ και άνετο. Υπάρχουν δύο επιλογές ελατηρίων και αμορτισέρ, διαθέσιμη είναι και πνευματική ανάρτηση που μεταβάλλει την απόσταση από το έδαφος σε 5 στάδια, ενώ ο έλεγχος της απόσβεσης των αμορτισέρ προσφέρει μεγάλο εύρος ρυθμίσεων μεταξύ άνεσης και δυναμικής συμπεριφοράς, με τον οδηγό να τις επιλέγει μέσω του Audi drive select. Συνολικά υπάρχουν 7 προγράμματα οδήγησης, ενώ τα δύο καινούργια lift/ offroad και allroad τονίζουν εμφατικά τον off road χαρακτήρα του Audi Q5. Η τιμή του οποίου ξεκινά από τις 50.500 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ