ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης σε μια σύγκρουση αυτοκινήτου με σχεδόν 200 χλμ./ ώρα;

Υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης σε μια σύγκρουση αυτοκινήτου με σχεδόν 200 χλμ./ ώρα;

Το τραγικό δυστύχημα στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους είναι μια ακόμα απόδειξη για το πόσο μεγάλες είναι οι δυνάμεις που απελευθερώνονται στην περίπτωση μιας σύγκρουσης μεταξύ δύο αυτοκινήτων ή ενός αυτοκινήτου σε σταθερό εμπόδιο.

Οι συνέπειες όσο ανεβαίνει η ταχύτητα γίνονται όλo και πιο τρομακτικές, ενώ ενδεικτικό για αυτό είναι το βίντεο που ακολουθεί, που ναι μεν έχει γυριστεί πριν από μερικά χρόνια αλλά η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί.

Στο βίντεο αυτό λοιπόν μπορείτε να δείτε ένα Ford Focus -το ποιό είναι το αυτοκίνητο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το τελευταίο που παίζει ρόλο- να προσκρούει φουλ μετωπικά σε έναν τοίχο, με ταχύτητα που προσεγγίζει τα 200 χλμ./ ώρα. Τα αποτελέσματα της σύγκρουσης είναι κυριολεκτικά ανατριχιαστικά και οι πιθανότητες επιβίωσης των επιβαινόντων ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως οι στάνταρ δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP, του οργανισμού που ελέγχει την ασφάλεια όλων των καινούργιων αυτοκινήτων γίνονται με μια ταχύτητα 64 χλμ./ ώρα και με μια επικάλυψη της τάξης του 50%, ενώ όπως βλέπουμε από τα αποτελέσματα των crash test των σύγχρονων μοντέλων που ανακοινώνονται τα πιο πολλά τα καταφέρνουν στις συγκριμένες συνθήκες ιδιαίτερα καλά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ