ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H PSA ανακοίνωσε την εξαγορά της Opel και δημιουργεί το 2ο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όμιλο

H PSA ανακοίνωσε την εξαγορά της Opel και δημιουργεί το 2ο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όμιλο

H Οpel πέρασε οριστικά στα χέρια της PSA, καθώς σε κοινή επίσημη συνέντευξη τύπου του γαλλικού ομίλου και της General Motors ανακοινώθηκε επίσημα η εξαγορά της έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 900 εκατομμύρια αντιστοιχούν στο ευρωπαϊκό κλάδο GM Financial, που αποκτήθηκε σε συνεργασία με τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

Η συμφωνία, περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στην πορεία, περιλαμβάνει τη μεταβίβαση 6 γραμμών παραγωγής αυτοκινήτων και 5 εξαρτημάτων, 40.000 εργαζόμενους, καθώς και το κέντρο έρευνας και εξέλιξης στην παραδοσιακή έδρα της Opel το Rüsselsheim. Αντίθετα το αντίστοιχο κέντρο στο Τορίνο που χρησιμοποιείται για διεθνή πρότζεκτ θα παραμείνει στην General Motors.

Τα μοντέλα της Opel θα συνεχίζουν με το τεχνολογικό υπόβαθρο της GM και σταδιακά θα υιοθετήσουν τα πλαίσια και τα μηχανικά μέρη της PSA, κάτι που γίνεται ήδη στα Crossland X και Grandland X.

Η προσθήκη της Opel καθιστά την PSA το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όμιλο οχημάτων, με πρώτο αυτόν της Volkswagen και τρίτο τον γαλλο- ιαπωνικό των Renault Nissan. Στην όλη υπόθεση αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι η τύχη της Vauxhall. Κι αυτό γιατί η διατήρησή της, σε συνδυασμό με το Brexit να μην έχει νόημα, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε κλείσιμο τα εργοστάσιά της στο Ellesmere Port και στο Luton.

O όμιλος της PSA ανήκει κατά 14% στο γαλλικό κράτος, ενώ το ίδιο ακριβώς ποσοστό βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Peugeot και του κινεζικού ομίλου Dongfeng.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ