ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Arteon, που διαδέχεται το Passat CC, είναι το πιο εντυπωσιακό σύγχρονο Volkswagen

Το Arteon, που διαδέχεται το Passat CC, είναι το πιο εντυπωσιακό σύγχρονο Volkswagen

Tο μοντέλο που αντικαθιστά στη γκάμα της VW το Passat CC όχι μόνο δεν έχει οπτικά σχέση με την ομώνυμη λιμουζίνα αλλά έχει και άλλο όνομα. Ονομάζεται Arteon, είναι από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που έχει παρουσιάσει τελευταία η γερμανική εταιρεία και η σχεδίασή του θυμίζει πολύ το Sport Coupe Concept GTE που είχε κάνει την εμφάνισή του πέρυσι.

Έτσι το VW Arteon διαθέτει μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή σιλουέτα από όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις, καθώς και μια χαρακτηριστική μάσκα, οι γραμμές της οποίας δείχνουν σαν να είναι η προέκταση των προβολέων. Εξίσου χαρακτηριστικό και το πίσω μέρος του, ενώ από πλευράς διαστάσεων το μήκος του φτάνει τα 4,86 μέτρα.

Είναι δηλαδή μεγαλύτερο σε σχέση με το Passat CC και αυτό ισχύει τόσο για το πλάτος όσο και για το ύψος του (1,87 και 1,427 μέτρα αντίστοιχα), ενώ αυξημένο κατά 13,1 εκατοστά είναι και το μεταξόνιό του. Που συνολικά φτάνει τα 2,841 μέτρα, τιμή από τις πιο μεγάλες της κατηγορίας.

Η αύξηση του μεταξονίου έχει θετικό αντίκτυπο και στους χώρους στο εσωτερικό που είναι ιδιαίτερα άνετοι, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως η πλευρά του κουπέ είναι ιδιαίτερα τονισμένη. Παράλληλα μεγάλο είναι και το πορτμπαγκάζ, η χωρητικότητα του οποίου είναι τουλάχιστον 563 λίτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.557.

Στο σχεδιασμό του διάκοσμου κυριαρχεί η οθόνη αφής των 9,2 ιντσών, που είναι μέρος του συστήματος πολυμέσων τελευταίας γενιάς. Ψηφιακός μπορεί να είναι και ο πίνακας οργάνων (Active Info Display), ενώ στην λίστα των εξτρά περιλαμβάνεται και ο έλεγχος των λειτουργιών με τη βοήθεια χειρονομιών (gesture control).

Οι δυνατότητες διασύνδεσης smartphones είναι πλήρεις, το ίδιο και ο εξοπλισμός άνεσης, ασφάλειας και υποβοήθησης. Μάλιστα το Arteon διαθέτει το επόμενο στάδιο εξέλιξης του Emergency Assist, το οποίο στην περίπτωση πλήρους αδράνειας του οδηγού, π.χ. σε περίπτωση λιποθυμίας, μπορεί όχι μόνο να επιβραδύνει αυτόνομα το αυτοκίνητο αλλά και να το κατευθύνει σε ένα ασφαλές σημείου του δρόμου στον οποίο κινείται.

VW ARTEON 2018 6 1

Στο εσωτερικό του Arteon, του νέου τετράθυρου κουπέ της VW, δεσπόζει η μεγάλη οθόνη αφής, ενώ πλήρως ψηφιακός μπορεί να είναι ο πίνακας οργάνων. Οι χώροι, χάρη και στο μεγάλο μεταξόνιο, είναι ιδιαίτερα άνετοι. Πηγή: Volkswagen

Η βάση του νέου τετράθυρου κουπέ της VW είναι το γνωστό μεταβλητό πλαίσιο MQB της γερμανικής εταιρείας, ενώ το εισαγωγικό σύνολο βενζίνης θα είναι ο νέος TSI των 1.500 κυβικών και των 150 ίππων, διαθέσιμος τόσο με χειροκίνητο όσο και με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, με 6 και 7 σχέσεις αντίστοιχα. Από και κει πάνω υπάρχουν δύο εκδόσεις του 2.0 TSI με 190 και 276 ίππους, από τις οποίες η πιο ισχυρή είναι στάνταρ τετρακίνητη.

Τετρακίνητες κατ’ επιλογή μπορεί να είναι και δύο πιο ισχυρές εκδοχές του πετρελαιοκινητήρα των 2.000 κυβικών, με 190 και 240 ίππους, ενώ η βάση των diesel είναι η έκδοση των 150 ίππων του 2.0 TDI.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ