ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Mercedes- AMG GT Concept είναι σούπερ σπορ με 816 ίππους και θέσεις για τέσσερις

H Mercedes- AMG GT Concept είναι σούπερ σπορ με 816 ίππους και θέσεις για τέσσερις

Οι φήμες, που εδώ και καιρό έκαναν λόγο πως η Mercedes και η AMG ετοιμάζουν έναν τετράθυρο και τετραθέσιο σούπερ σπορ μοντέλο, επιβεβαιώθηκαν καθώς στην έκθεση της Γενεύης παρουσιάστηκε η Mercedes-AMG GT Concept, που δεν δείχνει να απέχει και πολύ από την έκδοση παραγωγής της.

Αισθητικά είναι εμφανές πως το πρότυπο ήταν το διθέσιο υπερ- αυτοκινήτο της γερμανικής εταιρείας, η AMG GT, καθώς πέρα από το γενικό σχήμα του αμαξώματος υπάρχουν και οι χαρακτηριστικές λεπτομέρειες, όπως η μάσκα Panamera που έχει υιοθετηθεί στις κορυφαίες εκδόσεις της τελευταίας ή τα στενά πίσω φώτα.

Παρόλο που η οπτική ομοιότητα είναι εμφανής η βάση της τετράθυρης AMG GT θα είναι η νέα CLS, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στην καινούργια σειρά Ε. Πιο συγκεκριμένα εδώ θα χρησιμοποιείται τόσο το πλαίσιο όσo και ο κινητήρας, ο V8 των 4.000 κυβικών και των 2 turbo, της E 63 AMG, που για την περίσταση θα ξεπερνά τα 600 άλογα.

Μάλιστα θα μπορεί να συνδυαστεί και έναν ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, ο οποίος θα μπορεί να στέλνει στοιχευμένα ροπή σε κάθε έναν από τους (πίσω) τροχούς ξεχωριστά. Ο λόγος για το τελευταίο είναι η ενίσχυση του Torque Vectoring, ώστε να προκαλείται ελεγχόμενη υπερστροφή και να μειώνεται η ακτίνα της στροφής.

Ανεξάρτητα πάντως από το συγκεκριμένο μοντέλο η AMG θα κινηθεί γενικά προς τη χρήση της υβριδικής τεχνολογίας, προκειμένου τα μοντέλα της να μπορούν να εναρμονιστούν με τις ισχύουσες και κυρίως με τις μελλοντικές προδιαγραφές σε ότι αφορά την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων. Η καθαρά ηλεκτρική κίνησή τους θα κυμαίνεται από 25 έως και 30 χιλιόμετρα, ενώ σε ότι αφορά την «οικογενειακή» AMG GT η συνδυαστική ισχύς θα φτάνει τους 816 ίππους. Οι οποίοι θα εξασφαλίζουν ένα 0-100 σε λιγότερα από 3,0 δεύτερα.

MERCEDES AMG GT CONCEPT 13

Το στυλ θυμίζει τη διθέσια σπορ AMG GT, αλλά η τετράθυρη AMG GT Concept θα βασίζεται στην E 63 AMG. Πηγή: Mercedes

Επειδή όμως η ισχύς είναι η μια παράμετρος και η άλλη, εξίσου σημαντική ειδικά για αυτοκίνητο αυτού του προσανατολισμού, είναι το βάρος η Mercedes και η AMG εξελίσσουν ένα νέο τύπο μπαταρίας. Ο οποίος θα είναι σημαντικά πιο ελαφρύς αλλά και αποδοτικός, ενώ αν η ενέργειά του μειωθεί κάτω από ένα επίπεδο θα μπορεί να φορτίζει και εν κινήσει, από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Με τον ίδιο τρόπο που αυτό συμβαίνει π.χ. στην Porsche 918 Spyder.

Η τετράθυρη και τετραθέσια σούπερ σπορ Mercedes-AMG GT αναμένεται να είναι διαθέσιμη προς πώληση κατά τη διάρκεια του 2018. Η τιμή της, στη Γερμανία, θα ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, ενώ μετά από ένα χρόνο θα παρουσιαστεί και η κορυφαία, υβριδική της εκδοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ