ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα pit stops της Φόρμουλα 1 απαιτούν πολλές δοκιμές και σκληρή προπόνηση

Τα pit stops της Φόρμουλα 1 απαιτούν πολλές δοκιμές και σκληρή προπόνηση

Από τα πιο εντυπωσιακά στιγμιότυπα στη Φόρμουλα 1 είναι τα pit stops, καθώς μια ομάδα μηχανικών σε άψογo συντονισμό αλλάζει λάστιχα, προσθέτει καύσιμο και γενικά ετοιμάζει το μονοθέσιο για να μπει ξανά ετοιμοπόλεμο στην πίστα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Προκειμένου όμως να μπορεί να γίνει αυτό εφικτό απαιτούνται πολλές δοκιμές, όπως μπορούμε να δούμε και από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Mercedes. Και στο οποίο ένα μέλος της ομάδας εξηγεί τη δυσκολία της όλης διαδικασίας, αλλά και την ακρίβεια και το συντονισμό που χρειάζεται προκειμένου να μη χαθεί ούτε κλάσμα του δευτερολέπτου που μπορεί στην πορεία να κοστίσει στον οδηγό αλλά και την ομάδα. Ενδιαφέρον είναι πως οι μηχανικοί που αποτελούν την ομάδα των pit stops γυμνάζονται συστηματικά και εντατικά, προκειμένου να είναι σε φόρμα.

Μάλιστα στη φετινή σαιζόν, το πρώτο Γκραν Πρι που παραδοσιακά είναι αυτό της Αυστραλίας θα γίνει την Κυριακή 26 Μαρτίου, υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας δυσκολίας, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή στη διάσταση των ελαστικών, που τα έχει κάνει και πιο ογκώδη αλλά και πιο βαριά. Οι διαφοροποιήσεις αυτές ανάγκασαν τους υπεύθυνους των pit stop να επαναπροσδιορίσουν, με ακρίβεια εκατοστού, τις αποστάσεις αλλά και την αλληλουχία των κινήσεων, ενώ χρειάστηκαν και επιπλέον δοκιμές προκειμένου τα πάντα να δουλεύουν ρολόι.

Στο βίντεο πάντως οι άνθρωποι της Mercedes αναφέρουν πως ο δικός τους στόχος στην όλη διαδικασία δεν είναι να είναι τόσο οι πιο γρήγοροι, όσο οι πιο αποτελεσματικοί, χωρίς κανένα λάθος στην όλη διαδικασία. Τα αποτελέσματα πάντως των τελευταίων ετών τους δικαιώνουν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ