ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Και η Samsung θα ασχοληθεί με την αυτόνομη οδήγηση

Και η Samsung θα ασχοληθεί με την αυτόνομη οδήγηση

Η αυτόνομη οδήγηση είναι, όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, το επόμενο colpo grosso της αυτοκίνησης και από τη στιγμή που σε αυτήν τα ηλεκτρονικά, το hardware αλλά και το software, θα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι λογικό πέρα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δείχνουν ενδιαφέρον και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Ιδαίτερα έντονη εμπλοκή έχουν ήδη, μεταξύ άλλων, η Google και η Apple, οι οποίες δραστηριοποιούνται και στη διασύνδεση των αυτοκινήτων με τα Android Auto και Apple CarPlay αντίστοιχα και έχουν στα πλάνα τους, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν και την κατασκευή δικών τους μοντέλων.

Φυσικά όπου δηλώνει το παρόν η Apple δεν μπορεί να λείπει η μεγάλη της αντίπαλος, η Samsung, η οποία με τη σειρά της θέλει να εμπλακεί στην αυτόνομη οδήγηση και στην «πίτα» που θα δημιουργηθεί, μένοντας ταυτόχρονα και στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στον κλάδο των ηλεκτρονικών.

Παρόλο που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από την ίδια πρόσφατα ζήτησε και έλαβε, όπως έγραψε έγκυρη εφημερίδα της χώρας, από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Νότιας Κορέας την άδεια για να μπορεί να δοκιμάζει αυτόνομα οχήματα σε ανοιχτούς δρόμους.

Σε πρώτη φάση το αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιηθεί για τις δοκιμές είναι ένα ειδικά τροποποιημένο Hyundai, ενώ, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Samsung θέλει να εξελίξει μια καινούργια γενιά σύγχρονων επεξεργαστών μεγάλης υπολογιστικής ισχύος σε συνδυασμό με νέους αισθητήρες, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης καθώς και deep-learning τεχνολογίες. Από τα παραπάνω είναι σαφές πως ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα πλήρες σύστημα που σχετίζεται με την αυτόνομη οδήγηση, ενώ προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την κατασκευή ολοκληρωμένων αυτοκινήτων.

Η εμπλοκή πάντως και της Samsung είναι μια ακόμα ένδειξη πως η αυτόνομη οδήγηση θα είναι ίσως πραγματικότητα πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε, καθώς τόσο η κορεάτικη εταιρεία όσο και η Apple με τη Samsung έχουν αποδείξει πως στην εξέλιξη νέων τεχνολογιών είναι και γρήγορες και αποτελεσματικές. Από κει και πέρα το ζητούμενο είναι ποιες συμμαχίες θα δημιουργηθούν μεταξύ των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Αφενός γιατί οι τελευταίες εξελίσσουν και τα δικά τους συστήματα και αφετέρου γιατί είναι εύκολο να λες πως θέλεις να φτιάξεις το δικό σου αυτοκίνητο και πολύ δύσκολο να το κάνεις. Ίδωμεν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ