ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι πάντες μπαίνουν στη μικρή κατηγορία των SUV

Οι πάντες μπαίνουν στη μικρή κατηγορία των SUV

Τα μικρά SUV θα γνωρίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα μια ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, καθώς πολλοί είναι οι κατασκευαστές που θα δηλώσουν το παρόν στην κατηγορία που δείχνει να έχει το μεγαλύτερο δυναμικό εξέλιξη παγκοσμίως. Και να προσθέσουν τα δικά τους νέα μοντέλα στα ήδη υπάρχοντα και καθιερωμένα, όπως είναι τα Nissan Juke, Renault Captur, Suzuki Vitara, Peugeot 2008, Opel Mokka, Toyota C-HR, Jeep Renegade και Fiat 500X.

Κοινό χαρακτηριστικό των καινούργιων μοντέλων η νεανική εμφάνιση, το μήκος γύρω στα 4,20 μέτρα, οι καλοί χώροι, η έμφαση στη διασύνδεση και τα σύστήματα υποβοήθησης, καθώς και οι κινητήρες βενζίνης μικρού κυβισμού. Η γκάμα τους θα περιλαμβάνει και σύνολα πετρελαίου κατά κανόνα 1.600 κυβικών, ενώ οι κινητήριοι τροχοί θα είναι κατά κύριο λόγο οι εμπρός.

Το (νέο) χορό άνοιξε η Opel με το Crossland X, που έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το 2008 της Peugeot και θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στην Ελλάδα. Με κινητήρες βενζίνης 1.200 κυβικών και πετρελαίου 1.600.

Ακολούθησαν η Citroen με το καινούργιο και ιδιαίτερα χαριτωμένο C3 Aircross και η Hyundai με το δικό της μικρό SUV το Kona, που έχει ιδιαίτερη εμφάνιση με χαρακτηριστική μάσκα, καθώς τα προσταυτευτικά των φτερών εκτείνονται σε αυτήν και τα φώτα αποτελούν δύο ξεχωριστές ενότητες.

Από πλευράς κινητήρων είναι βέβαιο πως το παρόν θα δώσει ο 3κύλινδρος turbo των 1.000 κυβικών και των 120 ίππων, ενώ θα ακολουθήσει και ο diesel των 1.600 κυβικών με 110 και 136 ίππους και τετρακίνηση στην κορυφαία του εκδοχή.

Την ίδια γκάμα κινητήρων θα έχει και το Kia Stonic, που έτσι και αλλιώς έχει πολλά κοινά με το αντίστοιχο μοντέλο της Hyundai. Αισθητικά το Stonic είναι πιο συμβατικό αλλά και πιο σπορτίφ σε σχέση με το Kona, ενώ διαθέτει και μια παραλλαγή της χαρακτηριστικής μάσκας Tiger Nose των σύγχρονων μοντέλων της μάρκας.

Η Seat στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει το Arona, το δεύτερο SUV της μετά το ήδη επιτυχημένο Ateca, που θα βασίζεται στο πλαίσο MQB Α0, το ίδιο δηλαδή που χρησιμοποιείται και στο επίσης ολοκαίνουργιο Ibiza. Ενδιαφέρον είναι πως στη γκάμα της ισπανικής εταιρείας το Arona θα αντικαταστήσει την πιο οικογενειακή έκδοση της προηγούμενης γενιά του Ibiza, τη στέισον, κάτι που αποτελεί ένδειξη για τους χώρους στο εσωτερικό του.

Οι κινητήρες θα είναι οι ίδιοι με αυτούς του best seller της ισπανικής μάρκας, ενώ το ίδιο πλαίσιο και η ίδια γκάμα κινητήρων θα χρησιμοποιηθεί και στο T-Roc. Το μικρό SUV της Volkswagen που θα παρουσιαστεί προς το τέλος του καλοκαιριού και αναμένεται να έχει μια πιο εμφατική εικόνα σε σχέση με τι έχουμε συνηθίσει μέχρι στιγμής από τη γερμανική εταιρεία και βέβαια αρκετά κοινά με το επίσης νέο VW Polo.

Ένα μικρό SUV υπάρχει στα πλάνα τόσο της Skoda αλλά όσο και της Volvo -θα ακολουθήσει το πολύ-αναμενόμενο XC40 και κατά πάσα πιθανότητα θα ονομάζεται XC20 και ίσως να είναι και το πρώτο premium μοντέλο αυτής της κατηγορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ