ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Volvo κάνει πρώτη σημαντικό βήμα προς την ηλεκτροκίνηση

Η Volvo κάνει πρώτη σημαντικό βήμα προς την ηλεκτροκίνηση

H σουηδική Volvo, ως πρώτος κατασκευαστής παγκοσμίως, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ηλεκτροκίνηση, ανακοινώνοντας επίσημα πως όλα τα καινούργια της μοντέλα από το 2019 και μετά θα είναι εξοπλισμένα και με ηλεκτροκινητήρα. Αυτό σημαίνει στην πράξη πως η γκάμα της δεν θα περιλαμβάνει συμβατικά συστήματα πρόωσης αποκλειστικά και μόνο με κινητήρες εσωτερικής καύσης, βενζίνης ή πετρελαίου, παρά μόνο υβριδικά. 

Τα οποία θα έχουν διάφορες μορφές, όπως plug-in και mild υβριδικά, με ηλεκρικό κύκλωμα 48V, ενώ παράλληλα και από το 2019 έως το 2021 θα παρουσιάσει και 5 πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα. Μάλιστα δύο από αυτά θα είναι αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων με το σήμα της Polestar.

Η αρχή θα γίνει με ένα μοντέλο της μικρής, μέχρι στιγμής, σειράς 40 της σουηδικής εταιρείας, το οποίο θα έχει και δική του ιδιαίτερη αισθητική προκειμένου να διακρίνεται εμφανώς από τα συμβατικά και υβριδικά μοντέλα της μάρκας σε αυτήν την κατηγορία. Ενδιαφέρον είναι πως το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Volvo θα είναι διαθέσιμο με μπαταρία μεταβητής ενεργειακής χωρητικότητας, η μέγιστη τιμή της οποίας θα είναι οι 100 kWh, που θα εξασφαλίζουν μια αυτονομία της τάξης των 350 χιλιομέτρων.

Το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo θα είναι μεγαλύτερο, συγκεκριμένα της σειράς 60, θα βασίζεται στο μεταβλητό πλαίσιο SPA, θα είναι είτε προσθιοκίνητο είτε τετρακίνητο και θα έχει και λειτουργία ταχυφόρτισης. Ο στόχος της σουηδικής εταιρείας, όπως τον αποτύπωσε ο επικεφαλής της στις ΗΠΑ Lex Kerssemakers ως προϋπόθεση εμπορικής επιτυχίας για την αμερικάνικη αγορά, είναι να μπορεί να έχει στη γκάμα της ένα ηλεκτρικό μοντέλο με αυτονομία 400 χιλιομέτρων και κόστος μεταξύ 35 και 40 χιλιάδων δολαρίων.

Ενδεικτικά για τα παραπάνω είναι οι δηλώσεις του Håkan Samuelsson, πρόεδρου και CEO της Volvo Cars, ο οποίος είπε «ότι κάνουμε είναι για τον άνθρωπο. Όλο και πιο πολύ, ο κόσμος ζητά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κι εμείς θέλουμε να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των πελατών μας. Πλέον, σύντομα θα μπορείς να διαλέξεις όποιο ηλεκτροκίνητο Volvo επιθυμείς», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί το τέλος του αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί αποκλειστικά κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η Volvo Cars έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να πετύχει συνολικές πωλήσεις 1.000.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2025. Όταν το λέμε, το εννοούμε. Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα το πραγματοποιήσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ