ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Ford GT διαθέτει μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από το super μαχητικό τζετ F-35

Το Ford GT διαθέτει μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από το super μαχητικό τζετ F-35

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ένα υπερ- αυτοκίνητο σαν το Ford GT έρχεται αντιμέτωπο με ένα μαχητικό τζετ και μάλιστα από τα πιο προηγμένα στο κόσμο όπως το F-35.

Αν μάλιστα η κόντρα γινόταν σε έναν αεροδιάδρομο το αποτέλεσμά της θα ήταν προγεγραμμένο: στα πρώτα μέτρα το αυτοκίνητο αποκτά ένα μικρό προβάδισμα, ενώ στη συνέχεια το μαχητικό πιάνει την απαραίτητη ταχύτητα και εξαφανίζεται στον ορίζοντα.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως η αναμέτρηση δεν γίνεται σε κάποιο αεροδρόμιο αλλά σε επιστημονικά εργαστήρια και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφορά την ισχύ μεν αλλά όχι του κινητήρα αλλά των υπολογιστικών συστημάτων του GT. Η οποία, σύμφωνα με τη Ford, είναι μεγαλύτερη από αυτή που διαθέτει το F-35 της Lockheed Martin, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα και πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς του κόσμου.

Έτσι λοιπόν και στην πράξη το αξίας μισού εκατομμυρίου δολαρίων Ford GT με τους 647 ίππους, τα εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά και τις πρόσφατες δάφνες από το Le Mans διαθέτει έναν αριθμό υπολογιστών που κάνουν περισσότερους υπολογισμούς το λεπτό σε σχέση με αυτούς F-35, που κοστίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ford αναφέρει χαρακτηριστικά πως υπάρχουν περισσότεροι από 50 αισθητήρες σε διάφορα σημεία του GT, οι οποίοι επικοινωνούν με πιο πολλά από 25 υπολογιστικά συστήματα. Κάθε δευτερόλεπτο μεταδίδονται δεδομένα που φτάνουν τα 300 MB, ενώ τα περισσότερα από 100 GB(!) που διακινούνται ανά ώρα αντιστοιχούν σε περισσότερες από 10 εκατομμύρια γραμμές κώδικα προγραμματισμού.

Τα παραπάνω δίκτυο αισθητήρων, υπολογιστών και διαύλων επικοινωνίας χρησιμοποιείται προκειμένου να υπολογίζεται σε πραγματικό χρόνο η κατάσταση αλλά και η σταθερότητα του αυτοκινήτου με βάση τις επιλογές του οδηγού. Παράλληλα ελέγχονται και ρυθμίζονται ο κινητήρες, η ανάρτηση αλλά και οι αεροδυναμικές παράμετροι προκειμένου ανά πάσα στιγμή οι επιδόσεις να είναι κορυφαίες,

Αναμφίβολα τα παραπάνω αποτελούν και μια επίδειξη υψηλής τεχνολογίας από την πλευρά της Ford, η οποία από την πλευρά της Lockheed Martin, της κατασκευάστριας του F-35 να θεωρείται δεδομένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ