ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

50 χρόνια μετά το αρχέτυπο του, το Fiat 124 Spider επιστρέφει

50 χρόνια μετά το αρχέτυπο του, το Fiat 124 Spider επιστρέφει

Μετά από μια μεγάλη περίοδο κυοφορίας, με αλλαγές ονομάτων, διαρροές και φήμες η Fiat παρουσίασε επίσημα το καινούργιο 124 Spider. Το διθέσιο ρόουντστερ που θα είναι διαθέσιμο από το ερχόμενο καλοκαίρι ήρθε έγκαιρα για την 50η επέτειο της πρώτης εμφάνισης του διάσημου προγόνου του, στον οποίο υπάρχουν κάποιες αναφορές, κυρίως στη μάσκα και στα χαρακτηριστικά πίσω φώτα.

Αναφορές υπάρχουν όμως και σε ένα άλλο ρόουντσερ, σύγχρονο αυτή τη φορά, το Mazda MX-5. Δεδομένο που δεν ξενίζει, καθώς τα δύο μοντέλα εξελίχθηκαν παράλληλα και θα κατασκευάζονται δίπλα δίπλα στο εργοστάσιο της ιαπωνικής εταιρείας στη Χιροσίμα. Mε τον τρόπο αυτό το 124 Spider εκμεταλλεύεται το πολύ καλό και ελαφρύ πλαίσιο του MX-5, ενώ οι Ιταλοί έχουν προσθέσει τις δικές τους αισθητικές πινελιές που είναι αισθητά λιγότερες στο εσωτερικό.

Με ψυχή ιταλική

Στον αντίποδα, ο κινητήρας είναι 100% ιταλικός. Πρόκειται για τον MultiAir των 1.400 κυβικών, ο οποίος με τη βοήθεια turbo στα 124 που προορίζονται για την Ευρώπη αποδίδει 140 ίππους. Αντίθετα σε όσα θα πουληθούν στις ΗΠΑ η απόδοση του φτάνει τα 160 άλογα. Η διαφοροποίηση αυτή έγινε προκειμένου στην Ευρώπη να δημιουργηθεί χώρος και για μια πιο σπορ έκδοση Abarth, η οποία αναμένεται να αποδίδει περισσότερους από 200 ίππους, είτε με το σύνολο των 1.400 κυβικών είτε με το μεγαλύτερο των 1.750 που κινεί και την Alfa Romeo 4C.

Για το μέλλον αναμένεται μια επιπλέον hard top έκδοση, η οποία είναι πολύ πιθανόν να υλοποιηθεί, ειδικά από τη στιγμή που ήταν διαθέσιμη για την προηγούμενη γενιά του MX-5. Για τις ΗΠΑ προβλέπεται και μια ειδική έκδοση για την έναρξη των πωλήσεων τo ερχόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται για την Prima Editione Lusso, που θα κατασκευαστεί σε μόλις σε 124 αντίτυπα, με γαλάζιο χρώμα αμαξώματος και εσωτερικό με καφέ δερμάτινες επενδύσεις.

Αν και για την πρεμιέρα του 124 Spider στις ΗΠΑ η FCA (Fiat Chrysler Automobiles) είχε προγραμματίσει διαφημιστικό σποτ με πρωταγωνιστή τον Τσάρλι Σιν ειδικά μετά την επιτυχία που είχε σημειώσει αυτό του 500 Abarth ωστόσο το project ακυρώθηκε. Η δήλωση του ηθοποιού σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως είναι οροθετικός ανέτρεψε τα δεδομένα όχι όμως και την άφιξη του μοντέλου που τιμά την παράδοση του και την εξελίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ