ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποια είναι τα 6 επίπεδα της αυτόνομης οδήγησης;

Ποια είναι τα 6 επίπεδα της αυτόνομης οδήγησης;

Μπορεί η αυτόνομη οδήγηση να μην μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στο επίπεδο που ο οδηγός δεν θα έχει καθόλου συμμετοχή στον έλεγχο του αυτοκινήτου, αλλά είναι δεδομένο και πέρα από κάθε αμφιβολία πως μαζί με την ηλεκτροκίνηση είναι τα επόμενα πολύ μεγάλα βήματα της αυτοκίνησης.

Τα οποία θα ανατρέψουν όλα όσα θεωρούμε μέχρι σήμερα δεδομένα και θα αλλάξουν πέρα από τον τρόπο μετακίνησης και τις συνήθειες μας.

Πάντως ήδη υπάρχει μια κατάταξη των αυτοκινήτων σε σχέση με την αυτόνομη κίνηση και με το τι μπορούν να κάνουν και τι όχι, σε συνολικά έξι επίπεδα, τα οποία ξεκινούν από το 0 και καταλήγουν στο 5, που είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον και το κορυφαίο.

Στο μηδενικό επίπεδο προσμετρώνται όλα τα συμβατικά μοντέλα, αυτά που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι μέχρι στιγμής και τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν ούτε εκατοστό χωρίς την παρουσία οδηγού.

Από κει και πέρα όσα χαρακτηρίζονται ως επιπέδου 1 έχουν ένα ενεργό σύστημα διατήρησης σταθερής ταχύτητας (active cruise control), ενώ στο επίπεδο 2 μπορούν να αναλάβουν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα μέχρι μια ταχύτητα 130 χλμ./ ώρα. Αν πληρούνται φυσικά οι τεχνικές προϋποθέσεις, κυρίως σε ότι αφορά το δρόμο και αν ο οδηγός έχει, καθαρά για νομικούς λόγους, τα χέρια του στο τιμόνι.

Σε αυτά του επιπέδου 3 -προς το παρόν σε αυτά συγκαταλέγεται μόνο η ναυαρχίδα της Audi, το καινούργιο Α8- δεν απαιτείται καν το τελευταίο, σε ταχύτητες όμως αρκετά πιο χαμηλές, που δεν ξεπερνούν τα 60 χλμ./ ώρα.

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τα συνολικά 6 επίπεδα αυτόνομης οδήγησης και το τι προσφέρει το καθένα στο βίντεο που ακολουθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ