ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H ιστορία της Porsche 550 RS Spyder, με την οποία έχασε τη ζωή του ο James Dean

H ιστορία της Porsche 550 RS Spyder, με την οποία έχασε τη ζωή του ο James Dean

Little Bastard. Αυτό ήταν το παρατσούκλι της μικρής, ανοιχτής και πανάλαφρης Porsche 550 RS Spyder με την οποία πριν από 62 χρόνια, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955, έχασε τη ζωή του ο James Dean, σε μια σύγκρουση στη διασταύρωση 46/41 Cholame της τότε Route 466.

Ο Dean ήταν καθοδόν για τον αγώνα Salinas Road Race, που θα ξεκινούσε την επόμενη ημέρα, είχε μόλις ολοκληρώσει το γυρίσματα του Giant (O Γίγας) και είχε ξαφνικά αντικαταστήσει την Porsche 356 Super Speedster, με την οποία είχε κερδίσει την κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων οδηγών στο Palm Spring Road Races στα τέλη Μαρτίου, με μια ολοκαίνουργια 550 RS Spyder. Την οποία παρέλαβε μόλις στις 21 Σεπτεμβρίου.

Το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν το πρώτο που η γερμανική εταιρεία είχε εξελίξει αποκλειστικά για αγωνιστική χρήση, αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής, ο οδηγός το χρησιμοποιούσε και για να πάει αλλά και για να φύγει από τον αγώνα. Ακριβώς ότι έκανε δηλαδή και ο James Dean.

Ο διαστάσεις της 550 RS Spyder ήταν λιλιπούτειες, μιας και το μήκος της ήταν ακριβώς 3,60 μέτρα -είναι δηλαδή σχεδόν το ίδιο μεγάλη με ένα σύγχρονο Fiat 500- ενώ το μεταξόνιό της των μόλις 2,10 μέτρων σήμερα ακούγεται σαν ανέκδοτο. Φυσικά αντίστοιχα μικρό ήταν και το βάρος της, που δεν έφτανε καν τα 600 κιλά -για την ακρίβεια ήταν 590.

Ο κινητήρας της 550 Spyder είχε εξελιχθεί από τη γερμανική εταιρεία κάτω από άκρα μυστικότητα. Πρόκειται για ένα τετρακύλινδρο επίπεδο σύνολο (boxer) 1.500 κυβικών, με 4(!) επικεφαλείς εκκεντροφόρους, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο και τοποθετημένο στο κέντρο του μικρού και πανάλαφρου αμαξώματος. H απόδοσή του φτάνει τους 110 ίππους, τιμή εντυπωσιακή για την εποχή και τον κυβισμό, οι οποίοι κατέληγαν στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου 4 σχέσεων.

Όσο για τις επιδόσεις, χάρη και στο μικρό βάρος, εξακολουθούν να είναι εντυπωσιακές: 0-100 χλμ./ ώρα σε λιγότερα από 10,0 δεύτερα και τελική ταχύτητα 220 χλμ./ ώρα, τιμές που μάλλον αποτέλεσαν και το κίνητρο του James Dean να αποκτήσει μια από τις συνολικά 90 Porsche 550 RS Spyder που κατασκευάστηκαν. Του μοντέλου με το οποίο το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ