ΟΜΟΡΦΙΑ

Όμορφα μαλλιά: Πόση σημασία έχει τελικά το σαμπουάν που θα διαλέξουμε;

Όμορφα μαλλιά: Πόση σημασία έχει τελικά το σαμπουάν που θα διαλέξουμε;

Είναι ένα προϊόν στο οποίο δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία

Η λέξη σαμπουάν ή shampoo προέρχεται από την ινδιάνικη λέξη «champu» η οποία αναφέρεται σε ένα είδος μασάζ για το κεφάλι και το σώμα με αρωματικά έλαια. Αν και χρησιμοποιούμε είδη για να καθαρίσουμε το σώμα μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, το σαμπουάν με τη σημερινή του μορφή έκανε την εμφάνισή του μόλις το 1927. Ο Hans Schwarzkopf δημιούργησε το πρώτο υγρό σαμπουάν, όπως το ξέρουμε σήμερα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Έκτοτε, τα ράφια των καταστημάτων και των κομμωτηρίων δεν σταματούν να γεμίζουν με νέα προϊόντα, με συνθέσεις και τεχνολογίες αλλά και συστατικά που υπόσχονται θαύματα. Μπορούν ωστόσο να κάνουν θαύματα; Η αλήθεια είναι πως όχι αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το σαμπουάν δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα απορρυπαντικό για τα μαλλιά. Η δουλειά του είναι να απομακρύνει το επιπλέον σμήγμα από την τρίχα και το τριχωτό, δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Τα σαμπουάν που υπόσχονται αναδόμηση για παράδειγμα, απλά γεμίζουν τα κενά στις κατεστραμμένες τρίχες.

Αυτό άρα σημαίνει ότι όλα τα σαμπουάν είναι ίδια και όλα είναι θέμα μάρκετινγκ. Λάθος! Οι εταιρίες αφιερώνουν εργατοώρες και δαπανούν χρήματα για την έρευνα οπότε όχι, όλα τα σαμπουάν δεν είναι ίδια. Περιέχουν συστατικά που χαρίζουν καλύτερο αποτέλεσμα και συνήθως αυτό αντανακλάται στην τιμή τους. Τα πιο οικονομικά σαμπουάν κάνουν πολύ καλό καθαρισμό και βελτιώνουν την εμφάνιση των μαλλιών μας όμως, τα ακριβότερα προϊόντα που περιέχουν περισσότερα συστατικά το κάνουν καλύτερα.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το ότι, τα πιο ακριβά σαμπουάν που περιέχουν πρωτοποριακές τεχνολογίες και πολύτιμα συστατικά, βρίσκονται στα κομμωτήρια. Είναι εκεί όχι για να διατηρήσουν την εικόνα της πολυτέλειας αλλά γιατί πρέπει να μας τα προτείνει ο κομμωτής μας, ανάλογα με τις ανάγκες των μαλλιών μας αλλά και με τις απαιτήσεις μας. Αυτό που μπορεί να νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε άλλωστε, μπορεί να διαφέρει δραματικά από αυτό που στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη.

Το σαμπουάν λοιπόν μπορεί να παίξει αρκετά σημαντικό ρόλο στην ποιότητα των μαλλιών μας αλλά όχι καθοριστικό. Αντίστοιχα, η τιμή του σαμπουάν μας πράγματι μπορεί να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να έχουμε όμως περισσότερο από όλα στο μυαλό μας είναι ότι, δεν έχει σημασία πόσο ακριβό είναι το σαμπουάν αλλά πόσο κατάλληλο είναι για τις ανάγκες μας. Αυτό μόνο ένας κομμωτής μπορεί να το καθορίσει και μοιραία, να μας προτείνει πιο premium σαμπουάν με τεχνολογίες κομμωτηρίου.

Πρέπει λοιπόν να συμβουλευόμαστε πάντοτε τους ειδικούς αν μας ενδιαφέρει να επενδύσουμε στην περιποίηση των μαλλιών μας και για να βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε παρακάτω δέκα πολυτελή σαμπουάν με αποδεδειγμένα αποτελέσματα για διαφορετικές ανάγκες μαλλιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ