ΟΜΟΡΦΙΑ

Ένα διαφορετικό μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στο μακιγιάζ και την ιστορία του

Ένα διαφορετικό μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στο μακιγιάζ και την ιστορία του

Είναι το πρώτο μουσείο του είδους του και τα εγκαίνιά του, αν και καθυστέρησαν πολλούς μήνες, απέδειξαν πως η «ταλαιπωρημένη» Νέα Υόρκη εξακολουθεί να είναι το πολιτιστικό κέντρο της Αμερικής (ίσως και του κόσμου).

Το Makeup Museum άνοιξε τις πόρτες του την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 εν μέσω μία από τις πιο καταστροφικές περιόδους παγκοσμίως. Τα εγκαίνιά του ωστόσο, αν και καθυστέρησαν πολλούς μήνες, απέδειξαν πως η «ταλαιπωρημένη» Νέα Υόρκη εξακολουθεί να είναι το πολιτιστικό κέντρο της Αμερικής (ίσως και του κόσμου). Τι είναι ακριβώς όμως το Makeup Museum; Είναι ένα μουσείο για το μακιγιάζ.

Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό της Doreen Bloch όταν αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον κόσμο και πήρε μορφή χάρη σε μία μοναδική και ταλαντούχα ομάδα από experts. Το αποτέλεσμα ήταν ένας χώρος όπου συναντιέται το παρελθόν του μακιγιάζ με το παρόν σε έναν μοναδικό, δυναμικό χώρο 3,500 τετραγωνικών μέτρων γεμάτο χρώμα, ακριβώς στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στο Meatpacking District.

Στόχος του τρίο των ιδρυτριών Doreen Bloch, Caitlin Collins και Rachel Goodwin είναι να ρίξουν -άνευ προηγουμένου- φως στην ιστορία της ομορφιάς και του μακιγιάζ αποκαλύπτοντας όχι μόνο τις glam πλευρές τους αλλά και τις αθέατες, πιο σκοτεινές πτυχές τους. Πρόκειται για έναν μοντέρνο χώρο που λειτουργεί σαν χρονομηχανή και γιορτάζει την ομορφιά και το μακιγιάζ με το πιο πρωτοποριακό τρόπο.

«Το 2020 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για πάρα πολύ κόσμο και η ομορφιά καθώς και οι ειδικοί της χτυπήθηκαν σημαντικά από την πανδημία. Όνειρό μας για το Makeup Museum ήταν να δημιουργήσουμε ένα καταφύγιο για τους λάτρεις της ομορφιάς, να παρέχουμε έμπνευση, εκπαίδευση και απόδραση» εξηγεί η Rachel Goodwin και συνεχίζει: «Το όραμά μας για τη δημιουργία ενός χώρου αφιερωμένου στην εξερεύνηση της ομορφιάς σε ένα πιο βαθύ, με περισσότερο νόημα επίπεδο έγινε πραγματικότητα. Χαιρόμαστε τόσο πολύ που επιτέλους μπορούμε να μοιραστούμε με τον κόσμο τις εκθέσεις μας και ελπίζουμε να τους προσφέρουν την ίδια χαρά με την οποία γέμισε και εμάς. Η ομορφιά εξάλλου παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε περιόδους που δοκιμάζουν τις αντοχές μας όπως αυτή που διανύουμε και χαιρόμαστε που μπορούμε να προσφέρουμε μία γεύση της».

Το Makeup Museum, προορίζονταν να κάνει τα εγκαίνιά του πολύ νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, συγκεκριμένα θα άνοιγε τις πόρτες του την 1η Μαϊου αλλά, το lockdown της Νέας Υόρκης ανάγκασε τις ιδρύτριες αφενός να μεταθέσουν τα εγκαίνια αλλά και να αναδιαμορφώσουν ολόκληρη την εμπειρία του μουσείου. Η έκθεση είναι απολύτως touch free και τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρότατα. Μάλιστα, δημιουργήθηκε ένα mobile application για συσκευές Android και iOs μέσω του οποίου, beauty lovers από όλο τον κόσμο μπορούν να επισκεφθούν το μουσείο virtually και να γνωρίσουν τα εκθέματα όσα χιλιόμετρα και αν τους χωρίζουν.

«Το πάθος και η δημιουργικότητά μας δεν εξαντλήθηκε» εξηγεί η Caitlin Collins, μία εκ των ιδρυτριών και συνεχίζει: «Τους τελευταίους μήνες έχουμε λάβει πολλά θετικά σχόλια και αυτό μας έχει γεμίσει ενέργεια αλλά και έχει επισφραγίσει την ιδέα μας ότι, το μακιγιάζ χρειάζεται ένα μόνιμο χώρο όπου μπορούμε να το γιορτάσουμε, να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ιστορία του. Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια λοιπόν ανοίγουμε τις πόρτες μας, θέτοντας την ασφάλεια και την υγεία του προσωπικού αλλά και των επισκεπτών μας το νούμερο ένα των προτεραιοτήτων μας».

Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν αντικείμενα από την αρχαιότητα, μοναδικά έργα τέχνης με την υπογραφή καλλιτεχνών όπως ο Salvador Dali, παρέχουν μία κρυφή ματιά στη ρουτίνα της ομορφιάς μεγάλων σταρ και προσωπικοτήτων αλλά και celebrities όπως η Jackie Kennedy και η Marilyn Monroe ενώ μας ταξιδεύουν και στα πιο κρυφά μυστικά μεγάλων artists όπως ο Kevin Aucoin. Πρόκειται για έναν πραγματικά μοναδικό χώρο που –ευτυχώς- μπορούμε να επισκεφθούμε και με ένα κλικ από το κινητό μας.

Δείτε όλο το αφιέρωμα εδώ