ΟΜΟΡΦΙΑ

Η πρώτη έκθεση ρίχνει φως σε όλες τις πτυχές του μακιγιάζ τη δεκαετία του 50᾽ στην Αμερική

Η πρώτη έκθεση ρίχνει φως σε όλες τις πτυχές του μακιγιάζ τη δεκαετία του 50᾽ στην Αμερική

Pink Jungle: 1950s Makeup in America

H πρώτη έκθεση του Makeup Museum ονομάζεται «Pink Jungle: 1950s Makeup in America” δηλαδή Ροζ Ζούγκλα: Το μακιγιάζ της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική.

Είναι η πρώτη έκθεση του είδους της και μας πάει ένα ταξίδι στη συγκεκριμένη δεκαετία μέσα από τα μοναδικά εκθέματα της τεράστιας συλλογής του μουσείου.

Η έκθεση ξεκινά με μία ματιά στο beauty marketing της δεκαετίας του 50, τις καινοτομίες των συνθέσεων και των συσκευασιών πριν περάσει στους επιχειρηματίες και τα icons της περιόδου που άφησαν εποχή. Περιπλανώμενοι ανάμεσα στα εκθέματα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν θεματικές εγκαταστάσεις όπως για παράδειγμα ο φόρος τιμής του μουσείου προς τον Max Factor και τα θρυλικά studio του. Εξερευνούν για πρώτη φορά τα προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης που στόλιζαν τα μπουντουάρ γυναικών όπως η Marilyn Monroe, Greta Garbo και Jackie Kennedy και βλέπουν τις συνταγές που τους έδωσε ο μέγας δερματολόγος Dr. Erno Lazslo.

Εισχωρώντας ακόμα πιο βαθιά στην έκθεση, οι επισκέπτες παίρνουν μία διαφορετική γεύση της ομορφιάς καθώς η έκθεση περιλαμβάνει και «προβληματικές» διαφημίσεις και απεικονίσεις που τονίζουν τις λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την ομορφιά και το φύλο, με την ομορφιά και τη φυλή αλλά και την ομορφιά με τον κόσμο γενικότερα.

Είναι μία έκθεση που στοχεύει στο να εκπαιδεύσει, να προβληματίσει, να εντυπωσιάσει και να ταξιδέψει τους επισκέπτες της σε έναν διαφορετικό κόσμο της ομορφιάς. Όπως μας δήλωσε και μία από τις ιδρύτριες του μουσείου, η Rachel Goodwin, «Αυτή η βιομηχανία είχε πάντα κάτι το πολύ μυστηριώδες και μαγικό για εμένα. Ήθελα να γίνω μέρος της από τότε που ήμουν μικρή. Το να μπορούμε να αναδείξουμε makeup artists και καλλιτέχνες που έχουν παίξει το δικό τους ρόλο στην μοντέρνα ιστορία και την κουλτούρα αλλά και να εκπαιδεύσουμε το κοινό στην πολυετή ιστορία του μακιγιάζ είναι κάτι που θα μας κάνει να δούμε τον κόσμο πολύ, πάρα πολύ διαφορετικά».

Φυσικά εμείς δεν μπορούμε και ούτε θα μπορέσουμε σύντομα να επισκεφθούμε δια ζώσης το μουσείο αλλά μπορούμε να γνωρίσουμε τα εκθέματά του από κοντά χάρη στο mobile application και σε προσκαλούμε να κάνεις το ίδιο.

Δείτε όλο το αφιέρωμα εδώ