ΟΜΟΡΦΙΑ

Face Lift: Η δημοφιλής επέμβαση προσώπου είναι πιο ασφαλής από ποτέ

Face Lift: Η δημοφιλής επέμβαση προσώπου είναι πιο ασφαλής από ποτέ

Ο Δρ. Πέτρος Σπυριούνης αναλύει τις νέες τεχνικές σε παγκόσμιο επίπεδο

Η τεκμηρίωση της χρήσης χειρουργικών μέσων για τη διόρθωση τραυματισμών του προσώπου χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια περίπου, στον Πάπυρο του Edwin Smith από την αρχαία Αίγυπτο που αναφερόταν στην πρώτη πλαστική μύτης. Ο πάπυρος είναι η αρχαιότερη γνωστή χειρουργική πραγματεία για το τραύμα και υπήρξε πιθανώς ένα εγχειρίδιο στρατιωτικής ιατρικής. Γύρω στο 800 π.Χ. γιατροί στην αρχαία Ινδία χρησιμοποίησαν δερματικά μοσχεύματα για επανορθωτική χειρουργική, ενώ η πρώτη πλαστική στον Δυτικό Κόσμο θεωρείται πως έγινε από τον Άγγλο Joseph Carpue το 1815. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον λεγόμενο και πόλεμο των χαρακωμάτων, από την άλλη, οι βαρείς τραυματισμοί, του προσώπου ειδικά, «ανάγκασαν» την επανορθωτική χειρουργική να εξελιχτεί.

Ευτυχώς για όλους όσους ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα της πλαστικής χειρουργικής, είτε για λόγους υγείας, είτε για αισθητικούς, τα πράγματα έχουν αλλάξει έκτοτε. Ειδικά στην επέμβαση του face lift που είναι πλέον μία από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις. «Νομίζω ότι παλαιότερα θεωρείτο μία μεγάλη και βαριά επέμβαση και οι ασθενείς την αντιμετώπιζαν με δέος και σκεπτικισμό», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Πέτρος Σπυριούνης. «Πλέον με τις πολυάριθμες τεχνικές που έχουμε στη διάθεσή μας και την πληθώρα των ασθενών που επιλέγουν την επέμβαση παγκοσμίως, δεν επικρατεί η ίδια άποψη. Τα αποτελέσματα μετά από επεμβάσεις face lift είναι αδιάψευστη μαρτυρία ότι πρόκειται περί απόλυτα ασφαλούς επέμβασης».

Ποιες είναι, όμως, οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για τη συγκεκριμένη επέμβαση;

«Αρχικά η επιλογή των ασθενών γίνεται εφαρμόζοντας γενικά κριτήρια της υγείας τους, οπότε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάχρηση καπνού, σάκχαρο, παχυσαρκία και άλλες παθολογικές καταστάσεις δεν είναι καλοί υποψήφιοι», επισημαίνει.

«Σε ότι αφορά την εγχειρητική τεχνική πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει πληθώρα τεχνικών και ότι η επέμβαση δεν προκαλεί πόνο καθώς δεν εμπλέκονται οστά ή εσωτερικά όργανα. Η μετεγχειρητική πορεία περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση σε νοσοκομείο, ελαφρά επίδεση και ελαφρά δίαιτα για τις πρώτες ημέρες. Η επιστροφή στην εργασία υπολογίζεται μετά από μία έως δύο εβδομάδες, ενώ για την κοινωνική ζωή απαιτούνται 2-4 εβδομάδες. Πάντοτε αναλόγως με την τεχνική που εφαρμόστηκε. Οι επιπλοκές της επέμβασης - αν και σπάνιες - συζητούνται λεπτομερώς με τον ασθενή ώστε να είναι πλήρως ενημερωμένος και να αισθάνεται ασφάλεια. Σχετικά με το αποτέλεσμα, η δυσκολία είναι να φαίνεται φυσικό. Η εμπειρία δείχνει ότι υπερβολικά “τραβηγμένα - φουσκωμένα πρόσωπα” προκαλούν φόβο στο κοινό και ευθύνονται για την επιφυλακτική αντιμετώπιση του face lifting ως επέμβαση. Η προσεκτική ανάλυση της ανατομίας του προσώπου, η ικανότητα αλλά και η αισθητική άποψη του χειρουργού, η δυνατότητα που μας δίνεται με τις νέες στοχευμένες τεχνικές του face lift σε περιοχές του προσώπου, ο συνδυασμός διαφορετικών τεχνικών, η προσθαφαίρεση λίπους, όλα βοηθούν στη δημιουργία φυσικών μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων με διάρκεια στο χρόνο».

Ο Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών είναι Διευθυντής στη Γ΄ Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και ασχολείται κυρίως με την αισθητική χειρουργική του προσώπου, την αισθητική χειρουργική του μαστού, την αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή και τον καρκίνο και τους όγκους του δέρματος. Μπορεί να οφείλεται στο υπόβαθρό του ως στρατιωτικός γιατρός, ο Δρ. Σπυριούνης πάντως δεν θυσιάζει την απόλυτη ειλικρίνεια σε σχέση με την ενημέρωση του ασθενούς ώστε να κάνει τη διαδικασία να φανεί απλούστερη. Ούτε υιοθετεί τους νέους όρους που επιστρατεύει κατά καιρούς το marketing για να παρουσιάζονται οι τεχνικές επεμβάσεων ως μαγικές και πλήρως αναίμακτες.

«Η πλαστική χειρουργική ειδικότητα είχε ανέκαθεν περίεργες σχέσεις με το μιντιακό τοπίο», δεν διστάζει να τονίσει. «Έτσι το marketing πρέπει να εφευρίσκει συνεχώς νέους όρους ώστε να προωθεί το υποτιθέμενο “επαναστατικό”. Υπάρχουν πολλές τεχνικές και πολλοί περισσότεροι όροι που το περιγράφουν, όπως τα Ω- lift, S-lift, MACS-lift, SMAS-lift, High SMAS-lift, Vampire-lift, 3D lift, ponytail- lift, mini-lift, lunch time-lift κ.α. που δημιουργούνται από το marketing με σκοπό την προσέλκυση ασθενών μέσω εύπεπτων όρων που υποδηλώνουν κάτι απλό και γρήγορο». Για να ξεκαθαρίσει λοιπόν το τοπίο, τι διαφορετικό μπορεί να απολαύσει ο σημερινός ενδιαφερόμενος για το face lifting σε σχέση με τον ασθενή της προηγούμενης δεκαετίας;

«Έχουν πλέον αναλυθεί και εφαρμοστεί πολλές τεχνικές που αποσκοπούν σε διόρθωση συγκεκριμένων περιοχών του προσώπου», περιγράφει. «Για παράδειγμα διόρθωση μόνο στο μέσο πρόσωπο, μόνο στην περιοχή κάτω από τα μάτια ή μόνο στην περιοχή των ζυγωματικών. Η τεχνική προσαρμόζεται αναλόγως με τον εντοπισμό του προβλήματος σε αντίθεση με το κλασικό συνολικό face lift που εφαρμοζόταν κάποτε ως κανόνας. Έτσι μία ασθενής 45-50 ετών μπορεί να διορθώσει μία συγκεκριμένη περιοχή χαλάρωσης του προσώπου (πχ το περίγραμμα μόνο) με μικρότερης βαρύτητας επέμβαση. Είμαστε πλέον στην εποχή του face lift ανά περίπτωση και δεκαετία ηλικίας. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης και οι επικουρικές θεραπείες ως συμπλήρωμα, όπως τα ενέσιμα, η λιπομεταφορά σε περιοχές ατροφίας των ιστών, τα laser στην λάμψη του δέρματος και άλλες μέθοδοι».

Στα 25 χρόνια πορείας του στην πλαστική χειρουργική, 15 εκ των οποίων στη θέση του Διευθυντή σε κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, ο Δρ. Πέτρος Σπυριούνης έχει προεδρεύσει σε ελληνικά συνέδρια του κλάδου, έχει κάνει δεκάδες δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά περιοδικά και έχει παρακολουθήσει βήμα-βήμα να εξελίσσονται όλοι οι τομείς της ειδικότητάς του. «Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ασφάλεια των ασθενών στις κοσμητικές επεμβάσεις και κυρίως στο face lift», αναλύει. «Τα λεπτομερή πρωτόκολλα ασφάλειας του ασθενή που έχουν δημοσιευτεί και αφορούν από εγχειρητική τεχνική έως ειδικούς τρόπους αναισθησίας ανά επέμβαση, είναι μια εντυπωσιακή εξέλιξη στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Όπως εντυπωσιακός είναι επίσης και ο πιθανός συνδυασμός δύο διαφορετικών τεχνικών στην ίδια ασθενή αναλόγως με την ασυμμετρία του προσώπου της. Αρχίζουν δηλαδή και εφαρμόζονται διαφορετικές τεχνικές face lift σε κάθε πλευρά του προσώπου, αφού είναι σύνηθες η μία πλευρά του προσώπου να μην είναι ακριβώς ίδια με την άλλη. Μπορεί στη μία πλευρά να εφαρμοστεί λόγου χάρη η τεχνική MACS και στην άλλη τεχνική High-SMAS, αν έτσι θα εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα».

Η τεχνική MACS-lift έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε ηλικίες έως 45-60 ετών, καθώς τότε αντιμετωπίζονται προβλήματα στην περιοχή του προσώπου και του λαιμού με μικρό μετεγχειρητικό οίδημα στην πλειοψηφία των ασθενών, αλλά και με γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία. Σε ασθενείς, όμως, με μεγάλη χαλάρωση του λαιμού και μεγάλη πτώση των ιστών του προσώπου, οι τεχνικές SMAS-lift και High SMAS-lift είναι πιο αποτελεσματικές αλλά η ανάρρωση απαιτεί περισσότερο χρόνο.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η χαλάρωση του προσώπου δεν οφείλεται στο δέρμα, αλλά στους ιστούς που είναι κάτω από αυτό», προσθέτει. «Οι τεχνικές που κινητοποιούν και μεταφέρουν τους βαθύτερους πτωτικούς ιστούς έχουν καλύτερη διάρκεια στο χρόνο, η περίοδος ανάρρωσης, όμως, είναι μεγαλύτερη. Οι λιγότερο εκτενείς εγχειρητικές τεχνικές έχουν γρηγορότερη ανάρρωση. Face lift με νήματα δεν γίνεται όπως αντιλαμβάνονται και οι ασθενείς που δοκιμάζουν. Αν δεν επανατοποθετηθούν οι πτωτικοί, χαλαροί ιστοί κάτω από το δέρμα, εκεί που ήταν πριν από 20 χρόνια, δεν έχει αποτέλεσμα η ανόρθωση του προσώπου και του λαιμού. Αυτό ακριβώς είναι το face lift. Ανόρθωση των ιστών του προσώπου και του λαιμού κάτω από το δέρμα και όχι ανόρθωση του δέρματος μόνο με “τράβηγμα”».

Με τον χρόνο οι ιστοί χαλαρώνουν και πέφτουν όπως οι σελίδες του βιβλίου.

Όσο για το επόμενο μεγάλο στοίχημα της επιστημονικής κοινότητας για το face lift, ο Δρ Σπυριούνης έχει μεγάλες, αλλά ρεαλιστικές προσδοκίες. «Νομίζω ότι μελλοντικά με την πρόοδο των γονιδιακών μελετών, θα βρεθούν συγκεκριμένοι αυξητικοί παράγοντες που θα συμβάλλουν αναγεννητικά στην επαναφορά και διατήρηση της ελαστικότητας των ιστών και του δέρματος του προσώπου», προβλέπει. «Η τεχνολογία, επίσης, μπορεί να φέρει επανάσταση στο face lift και να καταργήσει τις τομές σε περίπτωση που βρεθεί ένας τρόπος σύσφιξης των ιστών, όπως για παράδειγμα οι ραδιοσυχνότητες. Αυτό, σε συνδυασμό με προσθήκη λίπους ή άλλων παραγόντων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε face lifting χωρίς τομές - μία πραγματική επανάσταση», καταλήγει.


Info:
Δρ. Πέτρος Σπυριούνης, MD, PhD, FEBOPRAS
Κορνεάδου 16, Κολωνάκι, 2107249861
https://www.spyriounis-plastic.gr/