ΟΜΟΡΦΙΑ

Η «πράσινη» ομορφιά αλλάζει αλλά όχι όπως μπορεί να νομίζεις

Η «πράσινη» ομορφιά αλλάζει αλλά όχι όπως μπορεί να νομίζεις

Η βιοτεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία και θα αλλάξει πραγματικά τα πάντα.

Η ομορφιά είναι από τις βιομηχανίες με το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη. Εκτός του ότι είναι νούμερο ένα στην παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων, είναι και μία βιομηχανία που βασίζεται στην εκμετάλλευση φυσικών πρώτων υλών σε τρομακτικό βαθμό. Η λειτουργία της λοιπόν δημιουργεί έναν καταστροφικό φαύλο κύκλο με τα πλαστικά απορρίμματα της ομορφιάς να επιβαρύνουν το περιβάλλον και με τη συλλογή πρώτων υλών να γονατίζει οικοσυστήματα. Γι᾽αυτό έχει ξεκινήσει μία… «πράσινη επανάσταση», μία στροφή προς την βιωσιμότητα με ολοένα και περισσότερους κολοσσούς του beauty να υιοθετούν sustainable διαδικασίες και πρακτικές. Υπάρχει όμως και μία άλλη πτυχή της βιωσιμότητας η οποία θα φέρει την πραγματική επανάσταση, αυτή που παντρεύει τη βιοτεχνολογία με την ομορφιά.

Η επιστήμη της βιοτεχνολογίας είναι νέα και αναπτυσσόμενη. Πολύ απλά, με τη βιοτεχνολογία, οι επιστήμονες μπορούν να δημιουργήσουν συστατικά στο εργαστήριο, αλλάζοντας το DNA τους και χρησιμοποιώντας μικροοργανισμούς όπως η άλγη, η μαγιά, τα ένζυμα και τα βακτήρια. Έτσι, στα εργαστήρια μπορούν να παραχθούν συστατικά που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία της ομορφιάς χωρίς να εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι. Αυτό φαίνεται πώς είναι και το μέλλον της ομορφιάς στο εξής. Από την στροφή προς τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες και την κατάργηση βλαβερών χημικών ως και την αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας, η βιομηχανία της ομορφιάς αρχίζει να αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο την ανάγκη και την αξία των eco-conscious εναλλακτικών πηγών και πρακτικών. Η βιοτεχνολογία ωστόσο δεν παράγει συνθετικά συστατικά…

Εκμεταλλεύεται μικροοργανισμούς για να παράγει σε μεγάλη ποσότητα νέα συστατικά, ευεργετικά για τον άνθρωπο. Πάρε για παράδειγμα τη μπύρα, το γιαούρτι ή και το ψωμί ακόμα. Είναι παράγωγα σύνθετων διαδικασιών που έχουν στη βάση τους μικροοργανισμούς. Με τον ίδιο –περίπου- τρόπο λειτουργεί και η βιοτεχνολογία, δημιουργώντας στο εργαστήριο φυσικά συστατικά και αλλάζοντας για πάντα το τι θεωρούμε πράγματι φυσικό. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το πόσο μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει η βιοτεχνολογία και τα παράγωγά της στην επιστημονική κοινότητα όμως το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: Μέσω της βιοτεχνολογίας μπορούμε να παράγουμε πολύ πιο δραστικά και ασφαλή συστατικά τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον. Χωρίς να εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους και χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, μπορούμε να έχουμε ανεξάντλητες πηγές ασφαλών συστατικών που μόνο καλό μπορούν να κάνουν.

Πάρε για παράδειγμα το σκουαλένιο. Το σκουαλένιο προέρχεται από την ελιά ή από το συκώτι του καρχαρία. Μπορεί όμως να παραχθεί και στο εργαστήριο χωρίς να είναι συνθετικό. Το βιοτεχνολογικά κατασκευασμένο σκουαλένιο είναι πανομοιότυπο με τα άλλα δύο με τη μόνη διαφορά ότι δεν επιβαρύνει το οικοσύστημα και δεν ωθεί είδη προς την εξαφάνιση (όπως συμβαίνει με τους καρχαρίες). Εκτός όμως από το τεράστιο καλό για το περιβάλλον, η βιοτεχνολογία εξασφαλίζει και την αγνότητα των συστατικών. Όταν έχουν παραχθεί ελεγχόμενα, η αγνότητά τους είναι εγγυημένη πράγμα που δεν ισχύει για τα συστατικά που προέρχονται από τους φυσικούς πόρους που κοντεύουμε να εξαντλήσουμε. Μιλάμε άρα για το απόλυτο win-win.

Τα φυσικά συστατικά λοιπόν έχουν αποκτήσει μία νέα, πιο sustainable διάσταση και επιτέλους η τεχνολογία λειτουργεί προς όφελος όχι μόνο δικό μας αλλά και προς όφελος της γης και του περιβάλλοντος. Οι περισσότερες εταιρίες καλλυντικών έχουν στραφεί στην βιοτεχνολογία για την παραγωγή πρώτων υλών για τα προϊόντα τους και οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η L’ Oréal για παράδειγμα, υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία Micreos που εξειδικεύεται στα βακτήρια και με τη LanzaTech που κατασκευάζει πλαστικά μπουκάλια από άνθρακα. Με αυτό τον τρόπο, η L’Oreal στράφηκε στη βιοτεχνολογία όχι μόνο για τα συστατικά των προϊόντων της αλλά και για τις συσκευασίες δημιουργώντας μία 360 sustainable αλυσίδα παραγωγής. Το ίδιο έκανε και η Estée Lauder. Το μέλλον της ομορφιάς λοιπόν κατασκευάζεται σε εργαστήριο και αυτό δεν είναι κακό. Είναι ό, τι καλύτερο για το περιβάλλον μας και δίνει μία άλλη έννοια στη φυσική ομορφιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ