ΜΟΔΑ

Fashion report: τα 80s είναι η μόδα & η Ελλάδα κόσμημα

Fashion report: τα 80s είναι η μόδα & η Ελλάδα κόσμημα

Eδώ και καιρό οι εβδομάδες μόδας επιμένουν: τα 80s είναι εδώ για να μείνουν.

Με τους σχεδιαστές να επενδύουν στην υπερβολή και τον λαμπερό μαξιμαλισμό της μόδας στη δεκαετία του 80 οι οίκοι του εκλεπτυσμένου στιλ θέλουν να κάνουν τις γυναίκες να μπουν στην κάψουλα μιας χρονομηχανής με γκλίτερ, λάμψη και attitude της δεκαετίας που γέννησε κινήματα, μουσικές τάσεις, κινηματογραφικούς μύθους και δεν είπε ποτέ stop στις παγιέτες.

Από τον Alexander Wang, Valentino και Saint Laurent στους Isabel Marant, Gucci, Dolce & Gabbana κάθε οίκος μόδας τίμησε τις glam rock μούσες της δεκαετίας του 80 και προτείνουν δημιουργίες που ιδανικά λούζονται στον προβολέα.

Το top model Andreea Diaconu φωτογραφήθηκε με την τάση της μόδας για το τεύχος Ιουνίου της Vogue Latin America και τα 80s απαθανατίζονται ιδανικά από τον φωτογράφο Giampaolo Sgura.

Σε άλλα νέα της μόδας

Ο ελβετικός όμιλος Richemont, δεύτερος παγκοσμίως στον κλάδο των ειδών πολυτελείας, πούλησε τη γαλλική εταιρία δερματίνων ειδών Lancel στην ιταλική Piquadro, έγινε σήμερα γνωστό χωρίς να αποκαλυφθεί το ποσό της αγοραπωλησίας.

Ο γαλλικός οίκος που ιδρύθηκε το 1876 στο Παρίσι από την Ανζέλ Λανσέλ και φημίζεται για τις κομψές τσάντες του, κυρίως για ένα μοντέλο που δημιούργησε προς τιμήν της Μπριζίτ Μπαρντό, είχε ενταχθεί στον όμιλο Richemont το 1997. Εδραιωμένος για τα καλά στη Γαλλία, και ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία, στην Κίνα και στη Μέση Ανατολή, θεωρείτο εδώ και μερικά χρόνια από τους οικονομικούς αναλυτές ως "το προβληματικό παιδί" του Richemont.

Το 2013, οι φήμες για πώληση της Lancel έδιναν και έπαιρναν, ιδίως μετά την αποχώρηση της Μάρτι Γουίκστρομ, διευθύντριας στο τμήμα μόδας και αξεσουάρ. Τότε, ο όμιλος είχε δώσει τέλος στη φημολογία, εξηγώντας ότι προτιμούσε να κρατήσει την εταιρία και να προσπαθήσει να την αναπτύξει.

Πέρυσι, ο όμιλος που έχει επίσης τους οίκους χρυσοχοΐας Cartier και Van Cleef & Arpels, αποχωρίστηκε τη Shanghai Tang, εταιρία ειδικευμένη στα κινεζικά προϊόντα πολυτελείας.

Τέλος δεκατέσσερις ελληνικές εταιρείες κοσμήματος, με τη συνεργασία της ΠΟΒΑΚΩ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών-Ωρολογοποιών) και της πλατφόρμας σχεδιαστών A Jewel Made in Greece, υπό τη διοργάνωση του Enterprise Greece, συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση κοσμήματος και πολυτίμων λίθων JCK & Luxury στις ΗΠΑ.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας από την 1η έως τις 4 Ιουνίου, ενώ το τμήμα του high-end κοσμήματος «Luxury», που αποτελεί τμήμα της JCK, έχει ξεκινήσει από τις 30 Μαΐου, δηλαδή δύο ημέρες νωρίτερα, με επισκέπτες κατόπιν πρόσκλησης.

Έξι από τους Έλληνες σχεδιαστές παρουσιάζουν τις συλλογές τους στο τμήμα Luxury, με την επικοινωνιακή στήριξη των διοργανωτών, οι οποίοι έχουν αναρτήσει παντού σημάνσεις για τη συλλογική ελληνική παρουσία υπό τον τίτλο «Greek Jewels». Ακόμη, οκτώ εταιρείες συμμετέχουν στο κύριο τμήμα τής JCK, που φιλοξενεί κοσμήματα όλων των ειδών, με στόχο να προωθηθούν οι εξαγωγές τις ελληνικής κοσμηματικής τέχνης σε μία απαιτητική αγορά.

Οι συνολικά δεκατέσσερις εταιρείες που συμμετέχουν, εκπροσωπώντας το σύγχρονο, ενυπόγραφο κόσμημα, παρουσιάζουν συλλογές εμπνευσμένες από 6.000 χρόνια ιστορίας, σε μία αφήγηση που διατηρεί ζωντανό τον διάλογο με την ιστορία και τον πολιτισμό του.

Και όλα αυτά, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε μία χρονική στιγμή όπου ο ελληνικός πολιτισμός -διαχρονικό κίνητρο έμπνευσης, δημιουργίας, παραγωγικότητας και εξέλιξης- αποτελεί το μέγιστο εφόδιο για την εξωστρέφεια και τη σύγχρονη αισθητική παρουσία της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Η έκθεση θεωρείται από τις σημαντικότερες του κόσμου, είναι η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ και καλύπτει όλη τη βιομηχανία κοσμήματος από όλο το εύρος τιμών, πολύτιμους λίθους, εξοπλισμό για την παραγωγή, τελευταίες τεχνολογίες, συστήματα ασφαλείας, κ.λπ.

Αναμένεται να την επισκεφθούν 30.000 προεγγεγραμμένοι επαγγελματίες εκπρόσωποι του λιανεμπορίου των ΗΠΑ (ανεξάρτητες αλυσίδες, μεγάλα πολυκαταστήματα, κοσμηματοπωλεία και γκαλερί-χώροι τέχνης), από τους οποίους το 23% προέρχεται εκτός ΗΠΑ. Στην έκθεση συμμετέχουν πάνω από 2.300 εκθέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ