ΜΟΔΑ

Οι καλλονές της μόδας μέσα από το φακό του Arthur Elgort γοητεύουν το Λονδίνο

Οι καλλονές της μόδας μέσα από το φακό του Arthur Elgort γοητεύουν το Λονδίνο

H ομορφιά κατακλύζει την έιθουσα τέχνης Atlas στην περιοχή Μέριλμπον του Λονδίνου. Αφορμή η πρώτη ατομική έκθεση στη Βρετανία του διάσημου φωτογράφου μόδας, Άρθουρ Έλγκορτ που μετά από 40 χρόνια καριέρας επιλέγει στιγμιότυπα που όρισαν την πορεία και τη ζωή του στο σύμπαν του στιλ.

Αρχικά ο Άρθουρ Έλγκορτ εκπαιδεύτηκε ως ζωγράφος, στη συνέχεια έκανε το φωτογραφικό ντεμπούτο του στη βρετανική Vogue το 1971 και γρήγορα καθιέρωσε τη φήμη του ως πρωτοποριακού φωτογράφου μόδας. Η χαλαρή αισθητική και το στυλ του "snapshot" της επιτηδευμένα "τυχαίας" εικόνας ήταν ένα διάλειμμα από τις συντηρητικές φωτογραφίσεις μέσα στο στούντιο που ήταν η συνήθης επιλογή.

Φωτογράφισε μοντέλα, όπως την Κέιτ Μος και την Κρίστι Τέρλινγκτον, οι οποίες συνέβαλαν στην αίσθηση της αφήγησης και σε ένα στυλ που είχε επίκεντρο την προσωπικότητα. Τα μοντέλα του κινούνταν μέσα και έξω από το πλάνο, συχνά έβγαιναν στον πραγματικό κόσμο και φωτογραφίζονταν σε φυσικό φως σε αντίθεση με τον αυστηρό φωτισμό του στούντιο που ήταν της μόδας εκείνη την περίοδο. Ο Έλγκορτ απέδειξε έτσι τη δυναμική που μπορούσε να έχει η φωτογραφία μόδας.

Η έκθεση περιλαμβάνει γνωστές φωτογραφίες, την Κέιτ Μος στο Café Lipp, το Παρίσι το 1993, την Κρίστι Τέρλινγκτον το 1990 και μια αυθόρμητη, έγχρωμη φωτογραφία της Τέναντ να βουτάει σε πισίνα με ένα χειμωνιάτικο παλτό μετά από μια φωτογράφιση μια καυτή καλοκαιρινή μέρα στη Νέα Υόρκη – που δείχνει πως ο Έλγκορτ έσπαγε τις συμβάσεις. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες των Rolling Stones στα στούντιο Long View Farm το 1981.

Εκτός από τις φωτογραφίες από τον κόσμο της μόδας μια μοναδική εγκατάσταση vintage εκτυπώσεων, προσωπικών έργων του, από τη δεκαετία του 1970 που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά, περιλαμβάνεται στην έκθεση στην Atlas Gallery.

Για περισσότερα από 40 χρόνια οι φωτογραφίες του Έλγκορτ φιλοξενήθηκαν σε εξώφυλλα και σε σελίδες των περιοδικών Vogue. Έχει επίσης εργαστεί για τα περιοδικά Glamour, GQ, Rolling Stone και Teen Vogue, ενώ ανέλαβε τις διαφημιστικές εκστρατείες για τα brand Chanel, Valentino και Yves Saint Laurent.

Ο Άρθουρ Έλγκορτ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1940. Η ικανότητά του να συλλαμβάνει την κίνηση είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του με χορευτές στην πρώιμη καριέρα του.

Η έκθεση φιλοξενείται από τις 25 Μαϊου στη γκαλερί Atlas μετά από μία σύντομη παρουσίαση στη Photo London (18-21 Μαϊου).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ