ΜΟΔΑ

Gianfranco Ferré: 10 χρόνια μετά το θάνατο του τα πολύτιμα πάθη του ξανά στο φως

Gianfranco Ferré: 10 χρόνια μετά το θάνατο του τα πολύτιμα πάθη του ξανά στο φως

Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του η μαεστρία του "αρχιτέκτονα της ιταλικής μόδας" Τζιανφράνκο Φερέ (Gianfranco Ferré) και το πάθος του σχεδιαστή για ό,τι είναι στιλ αποπλανεί ξανά τους θιασώτες της εκλεπτυσμένης αισθητικής -αυτή τη φορά όχι με δημιουργίες από πολύτιμα υφάσματα αλλά με αριστοτεχνικά κοσμήματα. 

Το πάθος του Ιταλού σχεδιαστή μόδας Τζιανφράνκο Φερέ για τη δημιουργία κοσμημάτων αποκαλύπτεται για πρώτη φορά σε έκθεση στο Παλάτσο Μαντάμα (Palazzo Madama) στο Τορίνο.

Η αναδρομική έκθεση "Gianfranco Ferré. Under Another Light: Jewels and Ornaments' (Ο Τζιανφράνκο Φερέ κάτω από ένα άλλο φως: Κοσμήματα και Στολίδια) φωτίζει μία λιγότερο γνωστή πλευρά του πρωτοπόρου της ιταλικής μόδας.

Στην έκθεση που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του παρουσιάζονται 200 από τα κοσμήματα που δημιούργησε για τις επιδείξεις μόδας από το 1980 έως το 2007.

Η έκθεση – συνεργασία του Ιδρύματος Τζιανφράνκο Φερρέ με έδρα το Μιλάνο και του Ιδρύματος Μουσείων του Τορίνο αναδεικνύει το μακροχρόνιο πάθος του για τα κοσμήματα, το οποίο ήταν εξίσου ισχυρό με αυτό που είχε για τον σχεδιασμό ενδυμάτων υψηλής ραπτικής.

https://www.instagram.com/p/p

Τα εκθέματα που συγκεντρώθηκαν από την επιμελήτρια της έκθεσης, Φραντσέσκα Αλφάνο Μιλιέτι μαρτυρούν την αριστοτεχνία του Φερρέ στη δημιουργία κοσμημάτων από διάφορα υλικά και πολύτιμους λίθους, μέταλλο και κεραμικά μέχρι μαργαριτάρια, κοράλλια, κρύσταλλα και γυαλί Murano, ακόμη και δέρμα και ξύλο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ζώνες, δαχτυλίδια, περιδέραια, καρφίτσες και βραχιόλια σχεδιασμένα από τον Φερρέ με ένα άγγιγμα avant-garde. Ένα από τα σχέδια, από ορείχαλκο, θα αναπαραχθεί επίσης σε τρισδιάστατο αντίγραφο που θα διατίθεται προς πώληση στο Μουσείο.

Έξι μοναδικά φορέματα φτιαγμένα από αλυσίδες, πέτρες, πέρλες και κοράλλια εκτίθενται σε βιτρίνες θολώνοντας τα όρια μεταξύ μόδας και κοσμημάτων.

Ποιος ήταν ο Τζιανφράνκο Φερέ

https://www.instagram.com/p/p

"Ένας πολιτισμένος άνθρωπος. Όταν σκέφτομαι τον Τζιανφράνκο Φερέ αυτή η έκφραση μου έρχεται στο μυαλό λόγω της αξιοπρέπειας, της ηρεμίας και του αισθήματος ευθύνης που είχε" δήλωσε ο Τζόρτζιο Αρμάνι αποχαιρετώντας τον Ιούλιο του 2007 τον συνάδελφο του.

"Παρακολουθούσα πάντα τη δουλειά του και θαύμαζα τη συνέπεια, θα έλεγα την πνευματική και καλλιτεχνική ευθύτητα με την οποία ακολουθούσε τις ιδέες του μέχρι το τέλος" πρόσθεσε για τον σπουδαίο καλλιτέχνη της ιταλικής μόδας, τον άντρα που η Ντονατέλα Βερσάτσε αποκαλούσε "τζέντλεμαν από άλλη εποχή".

https://www.instagram.com/p/p

Ο Φερέ γεννήθηκε στο Λενιάνο της βόρειας Ιταλίας στις 15 Αυγούστου του 1944. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου και τα πρώτα βήματά του στο χώρο της μόδας τα έκανε τη δεκαετία του '70 σχεδιάζοντας αξεσουάρ.

Το 1978 ίδρυσε τη δική του εταιρία και παρουσίασε την πρώτη γυναικεία κολεξιόν, ενώ το 1984 λανσάρισε το πρώτο του άρωμα.

Φιλοδοξία του ήταν να σχεδιάζει ρούχα για "μια γυναίκα έξυπνη, ελεύθερη και δυνατή στον χαρακτήρα και παθιασμένη". Για αυτόν η "κομψότητα είναι η προσωπικότητα". Από το 1989 ως το 1996 ο Φερέ ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Ντιόρ. Όταν έφυγε από τον γαλλικό οίκο ο Φερέ ίδρυσε το δικό του οίκο.

fer

Η αναδρομική έκθεση φιλοξενείται στη μεγάλη αίθουσα της Γερουσίας του Palazzo Madama στο Τορίνο της Ιταλίας από τις 12 Οκτωβρίου 2017 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2018.

Θεωρείται μαζί με τους Τζόρτζιο Αρμάνι και Τζιάνι Βερσάτσε ως ένας από τους σχεδιαστές μόδας που συνέδεσαν τα ονόματά τους με την ανάδειξη του Μιλάνου σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της μόδας παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της δουλειάς του ήταν η αυστηρότητα των γραμμών του, η προτίμηση του στο λευκό χρώμα και η επίδραση του από τους πολιτισμούς της Ανατολής.

Ο Φερέ, ο οποίος κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από διαβήτη, πέθανε σε ηλικία 62 ετών στις 17 Ιουνίου 2007 από εγκεφαλική αιμορραγία, έπειτα από διήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο του Μιλάνου στο οποίο είχε εισέλθει μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί την προηγούμενη ημέρα.

https://www.instagram.com/p/p

ΔΗΜΟΦΙΛΗ