ΜΟΔΑ

Michèle Lamy: Η εκκεντρική μούσα του Rick Owens δεν ξέρει τι είναι μόδα σήμερα

Michèle Lamy: Η εκκεντρική μούσα του Rick Owens δεν ξέρει τι είναι μόδα σήμερα
Instagram/Rick Owens Online

Χρυσά δόντια διακοσμημένα με διαμάντια, χείλη βαμμένα στην παλέτα του μοβ, ιδιότυπα αριστουργηματικά tattoo, μία βαριά γαλλική προφορά, ατέλειωτα τσιγάρα και άπειρες ιστορίες να διηγηθεί. H εκκεντρική Michèle Lamy εντυπωσιάζει ακόμη και στα 74 χρόνια της, όντας μία από τις εμβληματικότερες μορφές στο χώρο της μόδας και της αισθητικής και κυρίως ως η μούσα του Αμερικανού σχεδιαστή Ρικ Όουενς (Rick Owens) που φέρνει το σκοτάδι και το rock στη μόδα.

"Η αισιοδοξία μου είναι εξουθενωτική» αναφέρει γελώντας η Lamy και πίνει μια γουλιά από το τσάι της, με την κίνησή της αυτή να αναδεικνύει τα δάχτυλα με το ιδιαίτερο τατουάζ (μοιάζουν να ‘ναι βουτηγμένα σε μαύρη μπογιά) και τα πολλά εντυπωσιακά δαχτυλίδια της.

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη το ιδιόμορφο στυλ της, η Michèle ξεχωρίζει και για τον ασυνήθιστο χαρακτήρα της και την πολυμάθειά της. Στα 20 της, σπούδασε δικηγόρος υπεράσπισης στη Γαλλία αλλά λίγο μετά έκανε στροφή 180 μοιρών και άρχισε το στριπτίζ.

Έπειτα ίδρυσε το ξεχωριστό “Les Deux Cafés”, το οποίο λειτουργούσε ως εστιατόριο και καμπαρέ στο Χόλιγουντ με θαμώνες τη Μαντόνα, τη Γκρέις Τζόουνς καθώς και αρκετές drag queens που τόλμησαν να καθιερωθούν στην -ουσιαστικά συντηρητική- showbiz. Oι δημιουργικοί και ιδιαίτεροι καλλιτέχνες σύχναζαν εκεί και απλά απολάμβαναν το ποτό τους παρακολουθώντας την Lamy να απαγγέλει ποίηση του Λάνγκστον Χιουζ, φυσικά μέσα από ένα σύννεφο καπνού, εφόσον το τσιγάρο δύσκολα έλειπε από τα χέρια της, πράγμα που ισχύει έως και σήμερα.

Κινητήρια δύναμη για τις άπειρες γνώσεις της, τη δημιουργικότητά της αλλά και το επιχειρηματικό της μυαλό είναι η "εξαντλητική αισιοδοξία" της, όπως λέει και η ίδια.

Απλά νιώθω, δεν αναλύω πράγματα" συμβουλεύει η Lamy όσους ενδιαφέρονται για τον κόσμο των επιχειρήσεων. "Μερικές φορές απλά με κατακτά και είμαι σε φάση “Πάμε, ας το κάνουμε!” και απλά λέω ναι. Γιατί μ’ αρέσει να λέω ναι". Το ναι της Michèle όμως είναι ικανό να δημιουργήσει ολόκληρα σύμπαντα. Από τον γοτθικό κόσμο του Les Deux Cafés έως και το σκοτεινό σύμπαν του Ρικ και των πιστών θαυμαστών του.

Μια ιδιαίτερη σχέση

Η 74χρονη είναι παντρεμένη με τον σχεδιαστή μόδας Ρικ Όουενς από το 2006 και οι δυό τους είναι ένα ντουέτο με τη Lamy να είναι ο κύριος λόγος που η αυτοκρατορία του 55χρονου συζύγου της είναι τόσο κερδοφόρα.

"Αυτός έχει τις ιδέες – ζωγραφίζει μικροσκοπικά σχέδια" αφηγείται γελώντας. "Και ύστερα λέει πως αυτό θα έχει μήκος έξι μέτρων. Κι εγώ ξεκινάω από εκεί. Απολαμβάνω τη διαδικασία εύρεσης όλων των πόρων που θα χρειαστούμε. Κάπως έτσι πάει το πράγμα. Δημιουργείς κάτι εξ’ ολοκλήρου και ξέρεις πως το κάνεις με το σωστό τρόπο: Ο Ρικ σχεδιάζει και εγώ χειρίζομαι τα μεγάλα μηχανήματα που μπορούν να κόψουν μέχρι και πέτρα. Οπότε ο καθένας μας έχει το δικό του μικρόκοσμο".

lemy

Επιπλέον η ασίγαστη και πολυμήχανη Lamy δημιούργησε ακόμη έναν κόσμο, το νέο συγκρότημα Lavascar, με μέλη την ίδια, την κόρη της Scarlett Rouge και τον καλλιτέχνη Nico Vascellari.

"Ποτέ μου δεν ήμουν σε μπάντα. Στις μέρες ακμής του καμπαρέ μου όμως, συνήθιζα να απαγγείλω ποίηση με έναν τζαζ τόνο στη φωνή μου" εξομολογείται.

https://www.instagram.com/p/p

"Δεν έχω ιδέα τι είναι μόδα σήμερα"

Όταν η κουβέντα πάει προς τη μόδα, η Michèle, προς έκπληξή μας, δήλωσε πως έχει βαρεθεί τη μόδα του Παρισιού και φαίνεται αρκετά απογοητευμένη. "Δεν έχω ιδέα τι είναι η μόδα αυτή τη στιγμή. Πιστεύω πως τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τον Τύπο. Οι άνθρωποι πρέπει να φτιάξουν μια ιστορία" λέει. "Ίσως να προσαρμόζεται ανάλογα με την πόλη, τη διάθεση, τα ναρκωτικά και τη μουσική" προσθέτει.

Η Lemy μιλά για εμβληματικούς οίκους μόδας όπως αυτός της Chanel, εξηγώντας πως η επιτυχία του βασίζεται στην "επανάσταση" και στην "εφευρετικότητα".

"Είναι δύσκολο να βρεις την ταυτότητα κάποιου που ξεκίνησε χθες. Είμαι σίγουρη πως πολλοί από τους σχεδιαστές εκεί έξω έχουν το δικό τους χαρακτήρα, αλλά τριγυρνούν από ‘δω κι από ‘κει, σε διάφορους οίκους, πράγμα που καθιστά δύσκολο να το μάθουμε".

Οπότε ποιος είναι αυτός που έχει το DNA σύμφωνα με την Lamy; Η ίδια φέρνει ως παραδείγματα τον Όουενς και τον Rei Kawakubo."Εάν σε εκατό χρόνια από τώρα κάποιος επιθυμήσει να συνεχίσει το label θα έχει ένα αρχικό DNA που θα μπορεί να βασιστεί ώστε να πετύχει".

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το δικό της DNA η εκκεντρική φιγούρα υπενθύμισε: "όπως είπα ξανά, αυτή η εξουθενωτική αισιοδοξία".

The ultimate eccentric Michèle Lamy: 'I have no idea what fashion is now'

ΔΗΜΟΦΙΛΗ