ΜΟΔΑ

Τέρι Ρίτσαρντσον: Μαζικό μποϊκοτάζ στον «Γουάινσταϊν της μόδας» από Condé Nast-Bazaar-Valentino

Τέρι Ρίτσαρντσον: Μαζικό μποϊκοτάζ στον «Γουάινσταϊν της μόδας» από Condé Nast-Bazaar-Valentino

H αμφίσημη σχέση ανάμεσα στη μόδα και το σεξ έχει συνέπειες, καλλιεργεί συμπεριφορές και φυσικοποιεί τη σεξουαλική εκμετάλλευση στην οπτική γλώσσα του στιλ. Με φόντο τις καταιγιστικές εξελίξεις στο σκάνδαλο Γουάινσταϊν ο κόσμος της μόδας -εκδόσεις, οίκοι κα.- αποφασίζει να εκθέσει το δικό του μεγαλοπαράγοντα με αδυναμία σε ανήλικα κορίτσια τα οποία και εκβίαζε σε σεξουαλικές πράξεις -ή αναπαραστάσεις. Ο φωτογράφος Τέρι Ρίτσαρντσον τιμωρείται.

Ο έκλυτος φωτογράφος μόδας που καθιέρωσε την ωμή σεξουαλικότητα με θράσος και "καμμένα" από φλασιές φιγούρες, σώματα, ανατομικές λεπτομέρειες και ηδυπαθή χείλη Τέρι Ρίτσαρντσον (Terry Richardson) πλέον δεν θα συνεργάζεται ούτε με το Harper's Bazaar, ένα ακόμη έντυπο μόδας που αποφάσισε να διακόψει οποιαδήποτε συνεργασία μαζί του για την προκλητική συμπεριφορά του προς τα μοντέλα, και δη τα μικρά κορίτσια, και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης -ήδη γνωστά από το παρελθόν...

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Χόλιγουντ που "γνώριζε" αλλά άργησε να μιλήσει για την κουλτούρα βιασμού, επάνω στην οποία έχει χτίσει γερά θεμέλια, ο κόσμος της μόδας, οι εκδόσεις μόδας, τιμωρούν τον επιδραστικό φωτογράφο -που ήδη έχουν καθιερώσει.

Όπως ανακοίνωσε η Justine Picardie, διευθύντρια σύνταξης του Harper’s Bazaar, δεν θέλει τα μοντέλα "εκτεθειμένα στην ανησυχητική επαγγελματική συμπεριφορά του Ρίτσαρντσον". Ανάμεσα σε άλλα πολλές φορές, παράλληλα με τα editorial μόδας στο studio του φωτογράφου γίνονταν γυρίσματα ή φωτογραφήσεις σκληρής, ωμής πορνογραφίας.

Η Picardie υπενθύμισε ότι η βιομηχανία της μόδας έχει τόσο τη δύναμη όσο και την ευθύνη να προστατέψει τους νέους επαγγελματίες του χώρου από ανάλογα περιστατικά και συμπεριφορές όπως αυτή του Ρίτσαρντσον.

terry paris

@parishilton/Instagram

Η Picardie μίλησε ανοιχτά μετά την πρωτοβουλία της Condé Nast International, τον εκδοτικό οίκο τίτλων όπως οι Vogue, GQ κα., να κόψει οποιαδήποτε σχέση με τον Ρίτσαρντσον την προηγούμενη Δευτέρα. Την απόφαση του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρίας ο οποίος όχι μόνο εξέδωσε ρητή απαγορευτική εντολή εις βάρος του Ρίτσαρντσον αλλά απαίτησε να μη δημοσιευτεί ακόμη και κάτι ήδη ολοκληρωμένο που φέρει την υπογραφή του φωτογράφου.

Η Picardie τόνισε ότι ήθελε να διακόψει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Ρίτσαρντσον στο βρετανικό Harper’s Bazaar's από το 2013, όταν και ανέλαβε τη θέση διεύθυνσης σύνταξης. Η ίδια έχει συγκρουστεί πολλές φορές στο παρελθόν με συναδελφους της σε άλλες εκδόσεις που επέμεναν να δίνουν δουλειά στον Ρίτσαρντσον και την πορνογραφική οπτική του.

"Όταν διαφώνησα πολλοί είπαν ότι ξεκινάω ένα κυνήγι μαγισσών Αυτή είναι μια φράση που συχνά χρησιμοποιεί ο Ρίτσαρντσον" τόνισε.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι οι συνθήκες εργασίας και η επαγγελματική συμπεριφορά του 52χρονου Ρίτσαρντσον ήταν εδώ και καιρό γνωστές σε όλη τη βιομηχανία που εξακολουθούσε να κλείνει συμφωνίες μαζί του. Η ίδια μίλησε στο Radio 4 για την ευθύνη των ενηλίκων απέναντι στα ανήλικα κορίτσια και αγόρια που εργάζονται στη μόδα.

“Ως ενήλικοι πρέπει να φέρουμε ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη βιομηχανία μόδας. Είναι σωστό να υπογραμμίσεις στα νέα κορίτσια ότι υπάρχουν αυτές οι συμπεριφορές που πρέπει να αποφύγουν. Το ίδιο και στα αγόρια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προστατεύουμε τα νέα παιδιά" τόνισε για τα "αρπακτικά" που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστούν στο χώρο του θεάματος.

Τα brands ακολουθούν

Επιπλέον ο ιταλικός οίκος μόδας Valentino αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με το Ρίτσαρντσον -ο φωτογράφος έχει υπογράψει πολλές καμπάνιες του οίκου στο πρόσφατο παρελθόν με την τελευταία συνεργασία τους τον Ιούλιο του 2017. Το ίδιο φέρεται να κάνει και ο οίκος κοσμημάτων Bulgari - ο Ρίτσαρντσον φωτογράφισε τη Μπέλα Χαντίντ για την τελευταία διαφημιστική καμπάνια του οίκου.

Ήδη από το 2014 η H&M σταμάτησε να συνεργάζεται μαζί του.

Ο Ρίτσαρντσον απάντησε για το μποϊκοτάζ από την Condé Nast International και ομολόγησε ότι συχνά "φλέρταρε ερωτικά τα μοντέλα του για να φέρει στο φακό το "προαπαιτούμενο, ερωτικό" ύφος που ήταν και η υπογραφή του.

"Είναι καλλιτέχνης"

Ο Ρίτσαρντσον έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι εξανάγκασε 19χρονη μοντέλο να του κάνει στοματικό έρωτα εν ώρα εργασίας.

"Είναι ένας καλλιτέχνης γνωστός για την σεξουαλικά προκλητική οπτική του οπότε είναι εύλογο να δουλεύει με τολμηρή συμπεριφορά αλλά όλοι όσοι έχουν εκτεθεί στο φακό του το κάνουν συνειδητά" σχολίασε εκπρόσωπος του φωτογράφου στην The Telegraph.

"O Τέρι είναι ειλικρινά απογοητευμένος για την απόφαση της Condé Nast International. Στο παρελθόν δεν αντιμετώπιζε τέτοια προβλήματα με τη δουλειά του" πρόσθεσε για το μποϊκοτάζ που καθυστέρησε.

Αναρίθμητα top models όπως οι Coca Rocha, Rie Rasmussen, Jamie Peck και Charlotte Waters έχουν κατηγορήσει τον Ρίτσαρντσον για ανάρμοστη συμπεριφορά, σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλευση της θέσης και επιρροής του ώστε να κάνει σεξ σε ανήλικα κορίτσια με τίμημα κάποια δουλειά μαζί του.

Οι κατηγορίες εις βάρος του δεν είναι καινούργιες με τις πρώτες φωνές εναντίον του να έχουν ακουστεί ήδη από το 2001.

Εδώ και 13 χρόνια ήξεραν

Από το 2004 μέχρι η φήμη του "αρπακτικού" Ρίτσαρντσον ήταν καθημερινός ψίθυρος. Η απόφαση των περιοδικών να τιμωρήσουν τον Ρίτσαρντσον είναι αποτέλεσμα της επιδημίας σεξουαλικής κακοποίησης και της έκθεσης του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν που καταρρέει.

Η Condé Nast International αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση και δεν μπαίνει σε οποιαδήποτε συζήτηση για τη ρητή απαγόρευση στον Ρίτσαρντσον.

Η Peck, η νυν δημοσιογράφος και πρώην μοντέλο που κατηγόρησε τον Ρίτσαρντσον για σεξουαλική επίθεση όταν εκείνη ήταν 19 ήδη από το 2004 είπε ότι δεν κινήθηκε νομικά εναντίον του γιατί δεν πίστευε ότι θα της έδινε κάποιος σημασία.

https://www.instagram.com/p/p

Η ίδια πιστεύει ότι η βιομηχανία της μόδας ακόμη και τώρα δεν μοιάζει έτοιμη να ωριμάσει και να καθαρίσει από τα "αρπακτικά". "Η μόδα δεν θα αλλάξει. Αυτή η συμπεριφορά είναι καθιερωμένη" πρόσθεσε.

"Δεν έκανε κάποιο έγκλημα" λέει. "Αυτό όμως είναι ακόμη ένα κομμάτι του προβλήματος".

Ο Ρίτσαρντσον έχει σκηνοθετήσει video για τις Miley Cyrus, Lady Gaga, Beyoncé και τον Μπαράκ Ομπάμα. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τις εταιρίες Supreme, Marc Jacobs και εκδόσεις όπως τα Vanity Fair και Vogue.

Την απόφαση ανακοίνωσε με εσωτερικό μέμο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του εκδοτικού κολοσσού Condé Nast International, James Woolhouse.

Mια απίθανα glossy υποκρισία

https://www.instagram.com/p/p

Το απαγορευτικό στον Ρίτσαρντσον έχει να κάνει μόνο με τη διάθεση των εκδόσεων και των εταιριών να μην λερωθούν από την κακή φήμη που κουβαλάει ο Ρίτσαρντσον εδώ και χρόνια, σχολίαζει αρθρογράφος της the Guardian.

Η βιομηχανία της μόδας είναι σε άρνηση ή θέλει να υποδύεται ότι είναι. Πολλές φορές οι κατηγορίες ανήλικων παιδιών αντιμετωπίζονται ως 'υπερβολές', 'καπρίτσια ανόητων ανώριμων παιδιών' -δεν είναι έτσι.

Ο Ρίτσαρντσον πληρωνόταν εκατομμύρια οπότε η βιομηχανία της μόδας καλλιέργησε τη συμπεριφορά και ακριβοπλήρωνε την προνογραφική αισθητική του και η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί σε θύτη, θύματα και όλους όσοι καλλιεργούμε αυτή την κουλτούρα, στην τελική εμείς οι ίδιοι που καλούμαστε να καταναλώσουμε προιόντα αμφίβολης ηθικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ