ΜΟΔΑ

Πέθανε ο αινιγματικός βασιλιάς της μόδας Azzedine Alaïa

Πέθανε ο αινιγματικός βασιλιάς της μόδας Azzedine Alaïa

Ο σχεδιαστής μόδας και ρηξικέλευθος βασιλιάς της γυναικείας σιλουέτας Αζεντίν Αλαϊά (Azzedine Alaïa ) πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Τη θλιβερή απώλεια για τον "King of Cling" -ένα από τα παρατσούκλια του που τον ακολούθησε στην καριέρα του για την μαεστρία με την οποία σφιχταγκάλιαζε τη γυναικεία φιγούρα- ανακοίνωσε το γαλλικό Le Point.

Ένας από τους ελάχιστους σχεδιαστές μόδας που αντιστάθηκε στην εμπορευματοποίηση του στιλ ο γεννημένος στην Τυνησία Αζεντίν Αλαϊά ποτέ δεν υπάκουσε στους κανόνες και τα πρωτόκολλα επιμένοντας (με εξαιρετική επιτυχία και φανατικό κοινό) να ορίζει το δικό του στιλ.

Τα κοψίματα και οι απίστευτες φόρμες των δημιουργιών του χάρισαν στον πάντα αποστασιοποιημένο από το μάταιο γαϊτανάκι της δημοσιότητας την καλλιτεχνική αλλά και ηθική καταξίωση με τα ρούχα του να είναι κλασικά και μοντέρνα στο πέρασμα των σεζόν. Για πολλούς είναι ακόμη ο σχεδιαστής των σχεδιαστών.

"Με μεγάλη λύπη μου έμαθα το νέο του θανάτου του Aλαϊά" σχολίασε ο François-Henri Pinault, πρόεδος του ομίλου πολυτελείας Kering στο BoF.

"Ήταν ένας πραγματικά σπουδαίος, εμβληματικός couturier. Τα πάντα είχαν σημασία για τον Αλαϊά. Η couture, η τέχνη, οι προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες εργαζόταν, η αφοσίωση στη δουλειά του, οι τεχνικές και οι γυναίκες που έντυσε. Ήταν ένας τεχνίτης με ευγένεια και ένας άντρας που πάνω από τα πάντα έβαζε την ελευθερία του. Ήταν ένας φίλος" πρόσθεσε.

Πάντα σπουδαίος, ποτέ φλύαρος

Γεννημένος στην Τυνησία στις 26 Φεβρουαρίου του 1940 ο γιος αγροτών Αλαϊά ερωτεύτηκε τη μόδα μέσα από τις σελίδες της Vogue που ξεδιψούσε την αγάπη του για το στιλ στα παιδικά του χρόνια.

Ο Αλαϊά είπε ψέματα για την ηλικία του ώστε να τον δεχθούν στη Σχολή Καλών Τεχνών της πατρίδας του (Institut Supérieur des Beaux Arts) για να σπουδάσει γλυπτική. "Όταν αντιλήφθηκα ότι δεν θα γινόμουν σπουδαίος γλύπτης άλλαξα κατεύθυνση" εξολομογήθηκε κάποτε. Το 1957, καθώς ο πόλεμος της Αλγερίας μαινόταν, ο Αλαϊά μετακομίζει στο Παρίσι για να κυνηγήσει το όνειρο του.

Εργάζεται στα ατελιέ των Christian Dior, Guy Laroche και Thierry Mugler και στα τέλη της δεκαετία του 1970 έκανε το δικό του studio στη Rue de Bellechasse. Ανάμεσα στις πρώτες του πελάτισσες οι Marie-Hélène de Rothschild, Louise Lévêque de Vilmorin και Γκρέτα Γκάρμπο.

Το 1980 δημιουργεί και παρουσιάζει την πρώτη του σειρά ρούχων που υποστήριξαν με σθένος οι βετεράνοι του γαλλικού τύπου της μόδας Melka Tréanton (Depeche Mode) & Nicole Crassat (γαλλικό Elle). Οκτώ χρόνια αργότερα είχε τις δικές του boutique στο Μπέβερλι Χιλς και τη Νέα Υόρκη.

Στα μέσα της δεκαετίας του 90 ο Αλαϊά αποτραβήχτηκε από τη βιομηχανία της μόδας για προσωπικούς λόγους. Ωστόσο δεν πρόσωσε ποτέ την αφοσιωμένη, εκλεκτή πελατεία του δημιουργώντας μόνο για λίγες γυναίκες που ο ίδιος ξεχώριζε από τις υπόλοιπες.

"Δεν θέλησα ποτέ να φέρω την επανάσταση στη μόδα, δεν με ενδιέφερε ποτέ να με θεωρούν σπουδαίο couturier. Θαυμάζω τις γυναίκες γιατί χάρη σε αυτές κάνω ό, τι κάνω. Δεν με ενδιαφέρει ο θόρυβος γύρω από τη μόδα" είχε πει σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του το 2016.

Το 2000 ο Αλαϊά συνεργάστηκε με το Prada Group και εξαγόρασε πίσω το brand του το 2007 υπογράφοντας συνεργασία με τον κολοσσό της πολυτέλειας Richemont.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ