ΜΟΔΑ

«Όλοι θα μπορούσαμε να είχαμε γεννηθεί κορίτσια»: η μόδα ενάντια στη βία κατά των γυναικών

«Όλοι θα μπορούσαμε να είχαμε γεννηθεί κορίτσια»: η μόδα ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Tην επιδημία της γυναικοκτονίας και της βίας κατά των γυναικών θέλει να σταματήσει η γαλλική μόδα. Πιο συγκεκριμένα ο όμιλος πολυτελείας Kering. "Όλοι θα μπορούσαμε να είχαμε γεννηθεί κορίτσια. Η γέννηση ενός κοριτσιού, δεν πρέπει να ισοδυναμεί με υψηλότερο κίνδυνο βίας, αλλά δυστυχώς, συμβαίνει στον κόσμο μας σήμερα, όλοι πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτή τη μάχη" υπογράμμισε σε μήνυμα του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φρανσουά Πινό.

Συμμετέχοντας στη νέα ψηφιακή καμπάνια της ετήσιας πρωτοβουλίας White Ribbon με στόχο τον τερματισμό της βίας με βάση το φύλο, ένα ζήτημα που εξακολουθεί να πλήττει ένα στα τρία κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως, ο Πινό και οι σύμμαχοι του, οι συνεργάτες του στον όμιλο Kering θέλουν να φέρουν την αλλαγή.

Για να γιορτάσει την πρωτοβουλία, που υλοποιείται για έκτη χρονιά ο διεθνής όμιλος πολυτελών ειδών επέλεξε για πρεσβευτές και πρέσβειρες, τους Αλεσάντρο Μικέλε, Κρίστοφερ Κέιν, Τζόζεφ Αλτουζάρα, Στέλα ΜακΚάρτνεϊ και Σάλμα Χάγιεκ, σύμφωνα με το WWD.

Σε μια προσπάθεια να λύσουν τη σιωπή και να ευαισθητοποιήσουν, μοιράζονται προσωπικές ιστορίες που επικεντρώνονται γύρω από το θέμα #IcouldHaveBeen (Θα μπορούσα να είμαι). Φαντάζονται πως η ζωή τους θα ήταν διαφορετική αν είχαν γεννηθεί κορίτσια ή αν ήταν θύματα βίας με βάση το φύλο.

Για τους σχεδιαστές που παίρνουν μέρος στην εκστρατεία, το θέμα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό. "Η αδελφή μου Τάμι και εγώ ανατραφήκαμε ως ίσοι" λέει ο Καν. "Σήμερα υπάρχουν πολλές ετικέτες που χρησιμοποιούνταν για να μας καθορίσουν. Πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι, να μας δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες".

ic2

Για να επισημάνει τις υφιστάμενες ανισότητες, η ψηφιακή καμπάνια ζητά από τους πρεσβευτές να συμπληρώσουν τη φράση #IcouldHaveBeen επιλέγοντας νέα ονόματα.

Η Στέλα ΜακΚάρτνεϊ και η Σάλμα Χάγιεκ επέλεξαν το "her" σε ένδειξη αλληλεγγύης σε επιζήσασες έμφυλης βίας.

Άντρες βαφτίζονται γυναίκες

ic

Οι άντρες που παίρνουν μέρος στην εκστρατεία αποκαλύπτουν τα ονόματα που θα τους είχαν δώσει οι γονείς τους αν είχαν γεννηθεί κορίτσια. Ο Κέιν γίνεται "Christine", ενώ ο Μικέλε ονομάζεται "Camilla" και ο Αλτουζάρα "Juliette".

"Ζητώντας από τους γονείς μου να μου πουν ποιο όνομα θα είχαν επιλέξει εάν γεννιόμουν κορίτσι είδα διαφορετικά τα πράγματα" λέει ο Αλτουζάρα. "Είναι απογοητευτικό να σκέφτεσαι ότι ως "Juliette" θα μπορούσα να είμαι λιγότερο ασφαλής ή λιγότερο ισχυρός. Οι γυναίκες δεν είναι κατώτερο φύλο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αντιμετωπίζονται ποτέ ως τέτοιες" ανέφερε.

ic3

Η αυτοπεποίθηση και η αλληλεγγύη μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελούν βασικά στοιχεία της φετινής εκστρατείας.

"Εμείς, ως γυναίκες, είμαστε μια ομάδα. Πρέπει να υποστηρίζουμε η μία την άλλη και να παραμείνουμε μαζί. Οι άντρες επιδεικνύουν τη στήριξή τους και τώρα όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας" τόνισε η Στέλα ΜακΚάρτνεϊ.

Η εκστρατεία διεξάγεται για πέντε μέρες και θα κορυφωθεί στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Βίας εναντίον των Γυναικών.

Περισσότερα εδώ.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ