ΜΟΔΑ

Γιατί η Κίνα τρέμει μια Μις Καναδά;

Γιατί η Κίνα τρέμει μια Μις Καναδά;
REUTERS/Tyrone Siu

Φοβάται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μια καλλονή; Αυτό αναρωτιέται η 25χρονη από τον Καναδά στην οποία και απαγορεύτηκε να ταξιδέψει στην Κίνα για να συμμετέχει στα καλλιστεία Μις Κόσμος 2015, που διοργανώνονται στη νότια νησιωτική επαρχία της Χαϊνάν.

Ο λόγος; Μιλάει πολύ και μιλάει ανοιχτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Η Anastasia Lin, που γεννήθηκε στην Κίνα και μετακόμισε στον Καναδά στην εφηβεία της, είπε στο CNN ότι δεν της δόθηκε άδεια να επιβιβαστεί στην πτήση της από το Χονγκ Κόνγκ στην πόλη Sanya.

Aξιωματούχος της Κίνας την ενημέρωσε ότι δεν επρόκειτο να της παρασχεθεί άδεια προσωρινής διαμονής όταν θα έφτανε στο αεροδρόμιο της Χαϊνάν, ισχυρίζεται η φοιτήτρια θεατρικών σπουδών.

Η 25χρονη έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια κατά της αυστηρής θρησκευτικής πολιτικής της χώρας από όπου κατάγεται ενώ η ίδια είναι οπαδός του Φάλουν Γκονγκ, ενός κινήματος διαλογισμού απαγορευμένο στην Κίνα.
“Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια” είπε στο CNN. Eπιπλέον η Lin είπε ότι ο πατέρας της που έχει μείνει πίσω στην χώρα καταγωγής της φοβάται να της μιλήσει στο τηλέφωνο. “Eίναι τρομοκρατημένος” πρόσθεσε.

Η εστεμμένη από τον Mάιο Μις Καναδάς έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό καμπάνια ενημέρωσης για μια “γενοκτονία”. Oι βίαιες διώξεις που υφίστανται οι ακόλουθοι του κινήματος Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα έχουν απασχολήσει πολλές φορές τα media καθώς από το 1999, όταν και η σχολή διαλογισμού άρχισε να διώκεται στη χώρα, οι οπαδοί του έχουν υποστεί απάνθρωπα βασανιστήρια μέχρι και θανατώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ