ΜΟΔΑ

Azzedine Alaïa: αποχαιρετισμός με το κύκνειο άσμα του στο Design Museum

Azzedine Alaïa: αποχαιρετισμός με το κύκνειο άσμα του στο Design Museum

O Azzedine Alaïa αναγνωρίστηκε καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του ως ο καλλιτέχνης της μόδας που εξέφρασε τη διαχρονική ομορφιά της γυναικείας μορφής στον πιο εκλεπτυσμένο βαθμό υψηλής ραπτικής. Εδώ και ένα χρόνο το Design Museum συνεργαζόταν στενά με τον Azzedine Alaïa για μια έκθεση που θα διερευνούσε τη σταδιοδρομία και τη δημιουργική του διαδικασία.

Μετά τον αναπάντεχο θάνατό του στις 18 Νοεμβρίου 2017, το Μουσείο θα παρουσιάσει μια έκθεση που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Alaïa καθώς εξερευνά το πάθος και την ενέργεια του για τη μόδα, όπως ο ίδιος ήθελε να αφηγηθεί την ιστορία του.

Ο αρχιτέκτονας της γυναικείας φιγούρας έγραψε ιστορία με την ικανότητά του να κόβει, να ταιριάζει, να προσαρμόζει, να καινοτομεί, να συνθέτει, να παντρεύει μορφές και υλικά κάνοντας τη γυναίκα ένα ζωντανό γλυπτό της πολύτιμης μόδας. Από γλύπτης σχεδιαστής ο Azzedine Alaïa, αυτός ο διαβόητος τελειομανής, αφοσιώθηκε με πάθος στην τέχνη του.

"Το σύνολο του έργου του είναι μια δήλωση που υπερασπίζεται την υπεροχή της χειροτεχνία. Συνδύασε παραδοσιακές τεχνικές και ταυτόχρονα αγκάλιασε την τεχνολογία και όλα όσα μπορούσε να του προσφέρει για να δημιουργήσει ρούχα που δεν είχαν υπάρξει ποτέ πριν" σημειώνει το μουσείο στην ανακοίνωση του.

Η έκθεση θα παρουσιάσει περισσότερα από 60 εξαιρετικά δείγματα της τέχνης του Alaïa από τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια της δημιουργικής του επιβολής.

alaia5

@Peter Lindbergh/Design Museum

Τα εκθέματα είναι επιλεγμένα από τον Monsieur Alaïa και τον επιμελητή Μαρκ Γουίλσον (Chief Curator του Μουσείου Groninger, NL).

Στην έκθεση συμμετέχουν αρχιτέκτονες και κορυφαίοι βιομηχανικοί σχεδιαστές με τους οποίους ο καλλιτέχνης διασκεύασε είχε ένα γόνιμο δημιουργικό διάλογο όπως οι Ronan & Erwan Bouroullec, Konstantin Grcic, Marc Newson, Kris Ruhs και Tatiana Trouvé.

Περισσότερα για την έκθεση εδώ.

Περισσότερα για τον εικαστικό της μόδας εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ