ΜΟΔΑ

Dog A Porter: μόδα για κομψούς σκύλους από το Μιλάνο

Dog A Porter: μόδα για κομψούς σκύλους από το Μιλάνο

"'Ολα γεννήθηκαν από την αγάπη" υπογραμμίζει η Τζιοβάνα Τεμελίνι, η 57χρονη εργαζόμενη επί 25 χρόνια στην ιταλική μόδα που αφιερώνει αρκετό χρόνο βοηθώντας τις οργανώσεις προστασίας των ζώων όταν δεν σχεδιάζει κομψά, πολύτιμα κομμάτια για τους τετράποδους φίλους μας.

Πουλόβερ από κασμίρι, γκρι παλτό από σγουρό μαλλί... Στο Μιλάνο, που φημίζεται ως μια από τις πρωτεύουσες της μόδας, οι ιταλοί λάτρεις της μόδας μπορούν πλέον να ντύνουν και τα σκυλιά τους με ρούχα που ράβονται κατά παραγγελία και είναι ασορτί με τη γκαρνταρόμπα τους και όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ του περασμένου Φεβρουάριου, μέσα στο ατελιέ της Τεμελίνι. "Κάνεις τόσα πραγματάκια για όλους τους σκύλους... Αλλά όταν βρέχει, ο δικός μου έχει τα αυτιά του καταμουσκεμένα" της είπε η κόρη της και μετά όλα είναι ιστορία.

Το επόμενο βράδυ, μια από τις συνεργάτριές της εμφανίζεται με μια μικρή ζακέτα που είχε δυο μικρές κουκούλες για τα αυτιά, ασορτί με τη ζακέτα της κόρης της. Από εκεί προέκυψε η ιδέα ενός ατελιέ ραπτικής που θα δέχεται παραγγελίες για σκύλους. Το Temellini Dog A Porter σχεδιάζει και ετοιμάζει ρούχα ασορτί με αυτά που η Τζιοβάνα σχεδιάζει για γυναίκες.

Το σύνθημα για όλες τις κολεξιόν είναι "κομψότητα", με υφάσματα εξαιρετικής ποιότητας, υπογραμμίζει η Τεμελίνι που έχει εργαστεί για μεγάλα ονόματα της μόδας όπως Bottega Veneta, Ermanno Scervino και Armani.

"Είναι πολύ προσεκτική και σέβομαι απόλυτα όλες τις απαιτήσεις του σκύλου, οι οποίες είναι να μπορεί να κινείται, να τρέχει, να λερώνεται, να είναι κοινωνικός. Αρνούμαι να κάνω πράγματα που τον περιορίζουν ή τον γελοιοποιούν, καθώς αυτός αντιλαμβάνεται τα πάντα", εξηγεί η σχεδιάστρια που έχει δύο αφγανικά λαγωνικά.

Απορρίπτοντας επίσης την ιδέα της δημιουργίας ελαστικών ρούχων για να διευκολύνει τη δουλειά της, η Τεμελίνι μελέτησε τη μορφολογία όλων των σκύλων και σχεδίασε πέντε κατηγορίες ρούχων (για ντόμπερμαν, λαγωνικά, μπασέ) με έξι και επτά διαφορετικά μεγέθη η καθεμιά.

Κατά τη διάρκεια της παραγγελίας, η σχεδιάστρια μετρά το μέγεθος του λαιμού του σκύλου, του θώρακά του και του μήκους μεταξύ του λαιμού και της ουράς. Ακολουθώντας τον πίνακα μεγεθών, ελέγχει πού διαφέρει το ζώο και ανάλογα φαρδαίνει, στενεύει, ράβει το ένδυμα κατά παραγγελία. Φυσικά, πάνω στον πάγκο της δεσπόζει μια κούκλα ομοίωμα σκύλου για τα πατρόν.

Στόχος της Τεμελίνι είναι να προσφέρει μια συλλογή που θα ταιριάζει σε όλους τους τετράποδους φίλους συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων αυτών με αναπηρία.

"Kανένα ζώο δεν χρησιμοποιείται για να ζεσταθεί άλλο ζώο"

https://www.instagram.com/p/BZZFznsHViX

Ούτε λόγος για χρήση συνθετικού υφάσματος που θα έρθει σε επαφή με το δέρμα των σκύλων ή πούπουλων -- "κανένα ζώο δεν χρησιμοποιείται για να ζεσταθεί άλλο ζώο", τονίζει. Αντίθετα, τα καλά υφάσματα έχουν τη θέση τους στο δειγματολόγιό της, από το κασμίρι έως τον αλπακά, ιδανικό για την προστασία των σκύλων που υποφέρουν από ρευματικά.

Όσο για τις τιμές, ένα κασμιρένιο t-shirt στοιχίζει 142 ευρώ, μια μπλούζα τύπου βομβαρδιστικού από μαλλί μερινός 212 ευρώ, ένα παλτό με μικρές ψεύτικες τσέπες 252 ευρώ.

"Η δουλειά της Τζιοβάνα μού άρεσε από την πρώτη στιγμή. Χρησιμοποιεί πολύ εξευγενισμένα υφάσματα", δηλώνει η Μπεατρίς Τζερεβίνι, που έχει ένα γερμανικό κυνηγόσκυλο. Για την 24χρονη φοιτήτρια, το ταίριασμα της γκαρνταρόμπας της με αυτήν του σκύλου της που λατρεύει, είναι ένα είδος παιχνιδιού, ένας τρόπος να ξεχωρίσεις, ο κόσμος χαμογελά όταν μας βλέπει", δηλώνει.

Στους θαυμαστές της Τεμελίνι περιλαμβάνεται και ένας άνδρας από το Μπέργκαμο, που πήγε στο ατελιέ της να αγοράσει για τη σκυλίτσα του, την οποία πήρε από καταφύγιο, μια "ολόκληρη γκαρνταρόμπα". Γιατί "μετά όσα έζησε η μικρή, της αξίζει", τονίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ