ΜΟΔΑ

Kate Moss: η Σιδηρά Κυρία της βρετανικής μόδας έγινε 44 ετών

Kate Moss: η Σιδηρά Κυρία της βρετανικής μόδας έγινε 44 ετών

Eραστές, καταχρήσεις, σκάνδαλα, πασαρέλα, ρεκόρ. Το top model της Βρετανίας Kate Moss έγινε 44 ετών και η ζωή της είναι φτιαγμένη από εκείνα τα υλικά που κρατούν τους μύθους αλώβητους στο πέρασμα των χρόνων.

Η Μοss μετράει περίπου 300 εξώφυλλα στα σημαντικότερα περιοδικά μόδας -μόνο στη βρετανική Vogue η Moss έχει φωτογραφηθεί 36 φορές, ένα νούμερο ρεκόρ ακόμη και για την ίδια- και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον κόσμο του στιλ ακόμη και 28 χρόνια μετά την ανακάλυψη της από την ιδρύτρια του πρακτορείου μοντέλων Storm Sarah Doukas στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Τότε η Moss ήταν μόλις 16 ετών. Το χαμίνι της Βρετανίας ακόμη δεν γνώριζε ότι θα άλλαζε για πάντα τη μόδα.

Μία από τις Αμαζόνες του modelling η Μoss ανήκει σε εκείνη την εκλεκτική φατρία των supermodels. Η Βρετανίδα κατέκλυσε τον κόσμο του στιλ στη δεκαετία των 90s από κοινού με τις Cindy Crawford, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Carla Bruni και Elle Macpherson όμως το ιδιαίτερο, περίπου ανδρόγυνο στιλ της την έκαναν να ξεχωρίσει από κάθε άλλη πρωταγωνίστρια της πασαρέλας.

Η Moss δεν κατάφερε απλά να επιβληθεί αλλά διαμόρφωσε τα αισθητικά πρότυπα μιας ολόκληρης εποχής. Αυτό είναι έτσι και αλλιώς σπουδαίο κατόρθωμα για ένα κορίτσι που κάποτε εξομολογήθηκε ότι το παιδικό της όνειρο ήταν πολύ απλό.

"Δεν λυπήθηκα όταν εγκατέλειψα το Croydon - την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ήθελα να βγω από αυτή τη φούσκα και να έχω έναν ωραίο ταχυδρομικό κώδικα στο Λονδίνο" έλεγε. Κατάφερε περισσότερα.

Αλώβητη από σκάνδαλα, αναλοίωτη στο χρόνο

https://www.instagram.com/p/BeAhU6MhU1M

Έτσι και έγινε. Η Moss έκανε το πρώτο της εξώφυλλο στο εμβληματικό περιοδικό The Face το 1990 και έκτοτε δε σταμάτησε ποτέ να απασχολεί τα media, τη μόδα αλλά και τον κόσμο των εικαστικών τεχνών, τα tabloid, τους πάντες.

Μόλις 5 χρόνια μετά η Moss πόζαρε γυμνή στην καμπάνια Obsession του Calvin Klein. Αυτό ήταν το πρώτο της σκάνδαλο, η διαφήμιση αποσύρθηκε μετά από λίγες μέρες και η 21χρονη star της μόδας κατάφερε να γίνει γνωστή στους πάντες.

Το "κακό κορίτσι" της βρετανικής μόδας έφερε και άλλα σκάνδαλα στα λαίμαργα media. Ερωτεύτηκε και βασανίστηκε από την αγάπη της για τον τον Jefferson Hack (τον εκδότη του Λονδίνου με τον οποίο απέκτησε την κόρη της Lila Grace), έγινε μια από τις ερωμένες του Τζόνι Ντεπ και του τραγουδιστή Pete Doherty. Με τον τελευταίο η Moss έκανε πολλά. Το πάθος τους για τα ναρκωτικά και οι καταχρήσεις τους που αποκαλύφθηκαν σε εξώφυλλο της Daily Mirror το 2005 -στη φωτογραφία η Μοss έκανε χρήση κοκαΐνης- θα κατέστρεφαν οποιαδήποτε άλλη καριέρα. Όχι όμως της Σιδηράς Κυρίας της μόδας.

Για μια μικρή περίοδο η Moss αποτραβήχτηκε από το δημόσιο προβολέα όμως τα συμβόλαια της λίγο καιρό μετά το σκάνδαλο δεν περιορίστηκαν. Πολλαπλασιάστηκαν.

Η Moss επέστρεψε με ορμή στην επικαιρότητα του lifestyle και της μόδας, παντρεύτηκε και χώρισε τον μουσικό Jamie Hince και τελευταία δύο χρόνια είναι σύντροφος του αριστοκράτη Nikolai von Bismark.

Η Moss απαθανατίστηκε από τους μεγαλύτερους φωτογράφους των καιρών μας (Peter Lindbergh, Richard Avedon κα) και στην τελευταία καμπάνια της η Moss (που πλέον είναι ιδιοκτήτρια του δικού της πρακτορείου μοντέλων) συμπρωταγωνιστεί με τους ανερχόμενους Gigi Hadid και Jordan Barrett για τον οίκο υποδημάτων Stuart Weitzman που φωτογραφήθηκε από τον έκπτωτο φωτογράφο μόδας της εβδομάδας Mario Testino.

https://www.instagram.com/p/Bdz9Rrbh_UU

ΔΗΜΟΦΙΛΗ