ΜΟΔΑ

Louis Vuitton: σαν σήμερα πέθανε ο επινοητής της πολυτέλειας

Louis Vuitton: σαν σήμερα πέθανε ο επινοητής της πολυτέλειας

Οραματιστής και ταξιδιώτης ο ιδρυτής του οίκου πολυτελείας και εμβληματικού brand Louis Vuitton πέθανε σαν σήμερα το 1892 έχοντας ολοκληρώσει το πεπρωμένο του, να αλλάξει τη μόδα για πάντα.

Ο γενάρχης της εταιρίας Λουί Βιτόν (Louis Vuitton) γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1821 στο Λαβάν της Ανατολικής Γαλλίας και αναζήτησε την τύχη του στο Παρίσι μόλις 14 ετών. Ως έφηβος με αντοχές ο αστικός μύθος τον θέλει να διανύει 400 χιλιόμετρα με τα πόδια για να αναζητήσει την τύχη του.

Ο Βιτόν ξεκίνησε ως μαθητευόμενος το 1837 σε εταιρία που κατασκεύαζε είδη ταξιδίου προτού ξεκινήσει τη δική του αυτοκρατορία το 1854.

Ο Βιτόν ιδρύει τη δική του επιχείρηση κατασκευής μπαούλων και βαλιτσών και το 1885 κάνει τα πρώτα εγκαίνια καταστήματος στο Λονδίνο. Ήταν μια κίνηση ματ που τον καθιέρωσε στην ατζέντα των εύπορων ταξιδιωτών του κόσμου που εκτιμούσαν τις ελαφριές, κομψές και αδιάβροχες δημιουργίες του.

Ο Βιτόν πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 1892 με τον γιο του Ζορζ Βιτόν να τον διαδέχεται για να καθιερώσει το brand όπως το ξέρουμε ως σήμερα.

Νέα Υόρκη, Βομβάη, Μπουένος Άιρες και όλος ο κόσμος γίνεται δικός του. Από το θάνατο του έως το 1914 η εταιρία είχε ανοίξει boutique στις μητροπόλεις του κόσμου.

Από το 1987 η εταιρία δεν είναι πλέον μια οικογενειακή επιχείρηση αλλά ένας κολοσσός πολυτελείας.

Portrait of Louis Vuitton 1821 1892 1024x1357

Η κατάρα της απομίμησης

Γνωστή πλέον ως LVMH η εταιρία του τολμηρού Γάλλου συνενώθηκε με την εταιρία ποτών Moet et Chandon and Hennessy και είναι ο τρόπος του μεγιστάνα της μόδας Μπερνάρ Αρνό, έναν από τους δέκα πιο πλούσιους επιχειρηματίες στον κόσμο της μόδας, για να κατακτήσει τον κόσμο.

Από το 1997 η Louis Vuitton ξεκίνησε την παραγωγή ρούχων. Το 1998 ο Marc Jacobs έγινε Art Director της εταιρίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βιτόν είναι ο μεγάλος αριθμός πλαστών προϊόντων που κυκλοφορούν με το σήμα της εταιρείας.

Το 2004, το 18% των προϊόντων - μαϊμού που κατασχέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν Louis Vuitton.

Η εταιρία αναφέρει ότι μόνο το 1% των προϊόντων που κυκλοφορούν είναι αυθεντικά και γι΄αυτό το λόγο έχει προσλάβει άτομα για να τις περιορίσει.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδικαστεί 13.000 υποθέσεις και έχουν τιμωρηθεί 1.000 υπεύθυνοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ