ΜΟΔΑ

Ο απροσδόκητος αφανισμός ενός κροκόδειλου της μόδας έχει ουσία

Ο απροσδόκητος αφανισμός ενός κροκόδειλου της μόδας έχει ουσία

Στην πρόσφατη Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι ο γαλλικός οίκος Lacoste παρουσίασε μια συλλεκτική σειρά των πασίγνωστων polo με ουσιαστικό μήνυμα αφύπνισης για το ζωικό βασίλειο που ο "ιμπεριαλιστής" άνθρωπος καταστρέφει.

Με τίτλο "Lacoste X Save Our Species" κάθε ένα από τα ήδη sold out 1.775 μπλουζάκια της εταιρίας δεν έφερε επάνω του στο σήμα κατατεθέν του οίκου.

Το μικρό πράσινο κροκοδειλάκι είχε αντικατασταθεί με ένα - κάθε φορά άλλο - από τα 10 υπό εξαφάνιση είδη του ζωικού βασιλείου, που είχε επιλέξει ο οίκος για να τραβήξει την προσοχή μας στο πρόβλημα.

Ήταν όλα κεντημένα με τον ίδιο τρόπο που είναι κεντημένο το εδώ και 85 χρόνια διακριτικό σήμα της Lacoste, ο ιστορικός για την εταιρία Κροκόδειλος.

Ο Κυκλώνας της νήσου Ανεγκάδα (ένα ιγκουάνα από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους), το γουρουνόψαρο του Κόλπου της Καλιφόρνιας, η Τίγρης της Σουμάτρας, ο Ρινόκερος της Ιάβας, ο Κόνδορας της Καλιφόρνιας, έγιναν οι πρωταγωνιστές σε μια ευφυέστατη κίνηση κοινωνικής ευθύνης του οίκου.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), έναν διεθνή οργανισμό που εδώ και 70 χρόνια εργάζεται για αυτόν τον σκοπό και η σειρά Lacoste X Save Our Species σηματοδοτεί την έναρξη τριετούς συνεργασίας μεταξύ του οίκου Lacoste και της IUCN.

Το 1933, ο Γάλλος τενίστας Ρενέ Λακόστ, μαζί με τον Αντρέ Ζιλιέ, ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης εταιρίας πλεκτών εκείνη την εποχή στη Γαλλία, ίδρυσαν τον οίκο Lacoste.

Μάστορες στο marketing πριν καν γίνει επιστήμη, οι δυό τους επέλεξαν για τα polo τους ένα ζώο. Πάνω από την καρδιά, κέντησαν ένα μικρό πράσινο κροκόδειλο γιατί ο Ρενέ Λακόστ είχε πείσμα τέτοιο στο γήπεδο που θύμιζε κροκόδειλο έτοιμο να φάει κάθε αντίπαλο του.

Κίνδυνος μαζικής εξόντωσης

Νέα μελέτη προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ζωικό βασίλειο. Η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών από τη Γη είναι ταχύτερη απ' ό,τι είχε προβλεφθεί και μεταφράζεται σε μια "βιολογική εξόντωση" της άγριας ζωής.

Περισσότερα από το 30% των ειδών των σπονδυλωτών βρίσκονται σε μείωση, τόσο σε όρους πληθυσμού όσο και γεωγραφικής εξάπλωσης, αναφέρεται στη μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Πρόκειται για μια βιολογική εξόντωση που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόλο που τα είδη στα οποία ανήκουν αυτοί οι πληθυσμοί εξακολουθούν να υφίστανται κάπου στη Γη" εξηγεί ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Ροντόλφο Ντίρζο, καθηγητής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι ερευνητές σχεδίασαν τον χάρτη της γεωγραφικής κατανομής 27.600 ειδών πουλιών, αμφιβίων, θηλαστικών και ερπετών, ένα δείγμα που αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά από τα γνωστά χερσαία σπονδυλωτά. Ανέλυσαν τις μειώσεις των πληθυσμών τους σε δείγμα 177 ειδών θηλαστικών από το 1900 έως το 2015.

Απ' αυτά τα 177 θηλαστικά, όλα έχουν χάσει τουλάχιστον το 30% των γεωγραφικών περιοχών τους και περισσότερα από το 40% έχουν χάσει περισσότερο από 80%.

Τα θηλαστικά της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν πληγεί ιδιαίτερα: όλα τα είδη μεγάλων θηλαστικών που αναλύθηκαν έχουν χάσει εκεί περισσότερο από το 80% της γεωγραφικής περιοχής τους, αναφέρουν οι ερευνητές σε μια ανακοίνωση που συνοδεύει τη μελέτη.

Περίπου το 40% των θηλαστικών - μεταξύ των οποίων ρινόκεροι, ουρακοτάγκοι, γορίλλες και πολυάριθμα μεγάλα θηλαστικά - επιβιώνουν πλέον στο 20% ή και σε μικρότερο ποσοστό των εδαφών στα οποία ζούσαν άλλοτε.

Η μείωση των άγριων ζώων αποδίδεται κυρίως στην εξαφάνιση των οικοσυστημάτων τους, στην υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων, στη ρύπανση ή στην ανάπτυξη ειδών εισβολέων και ασθενειών. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να συμβάλλει όλο και περισσότερο.

Η κίνηση αυτή πρόσφατα επιταχύνθηκε. "Πολλά είδη ζώων που ήταν σχετικά ασφαλή πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια όπως τα λιοντάρια και οι καμηλοπαρδάλεις, βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο" σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.

Αυτή η "μαζική απώλεια" σε όρους πληθυσμών και ειδών "είναι ένα προοίμιο στην εξαφάνιση πολυάριθμων άλλων ειδών και στην υποβάθμιση οικοσυστημάτων που καθιστούν δυνατό τον πολιτισμό" προειδοποιεί ο κύριος συντάκτης της μελέτης, ο Χεράρδο Σεμπάγιος του αυτόνομου εθνικού πανεπιστημίου του Μεξικού.

Οι ερευνητές καλούν σε δράση εναντίον των αιτιών της παρακμής της άγριας ζωής, ιδιαίτερα του υπερπληθυσμού και της υπερκατανάλωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ