ΜΟΔΑ

Καρλ Λάγκερφελντ: δηλώνει Γερμαναράς με μίσος προς τη Μέρκελ για τους νεοναζί στη Bundestag

Καρλ Λάγκερφελντ: δηλώνει Γερμαναράς με μίσος προς τη Μέρκελ για τους νεοναζί στη Bundestag

Σε μία ακόμη επίθεση του ενάντια στην πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου για το Forbes, την Άγκελα Μέρκελ, ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ απειλεί ακόμη και με αποποίηση της γερμανικής εθνικότητας για όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα του, τη Γερμανία.

Ο Λάγκερφελντ δήλωσε ξανά οργισμένος από τη μεταναστευτική πολιτική της 'Αγκελα Μέρκελ, που κατά τη γνώμη του προκάλεσε την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στο κοινοβούλιο, είπε ότι θα αποποιηθεί τη γερμανική υπηκοότητα "αν αυτό συνεχιστεί", σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point.

"Ήταν ανάγκη να πει η Μέρκελ ότι έπρεπε η χώρα να δεχτεί ένα εκατομμύριο μετανάστες; Πρέπει να διατηρείται στη μνήμη το παρελθόν της Γερμανίας. Απεχθάνομαι τη Μέρκελ που το ξέχασε αυτό", δήλωσε ο σχεδιαστής επαναλαμβάνοντας τις επικρίσεις του σε βάρος της καγκελαρίου.

Η καγκελάριος "θέλησε να δώσει μια καλή εικόνα, ως κόρη πάστορα που δεν ανέχεται το κακό που η Γερμανία έκανε στους άλλους το 1933. Το παράδοξο είναι ότι εκείνη θέλοντας να διορθώσει αυτό το κακό, το οδηγεί γρήγορα στην εξουσία. Το AfD ήταν ανύπαρκτο και με μια μόνο φράση τού έδωσε ύπαρξη χάνοντας δύο εκατομμύρια εκλογείς και στέλνοντας στο κοινοβούλιο 100 από αυτούς τους νεοναζί", πρόσθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel.

"Αν αυτό συνεχιστεί, αποποιούμαι τη γερμανική εθνικότητα. Δεν θέλω πλέον να ανήκω σε αυτή τη λέσχη των νεοναζί", πρόσθεσε ο σχεδιαστής μόδας. "Εντούτοις, δεν θέλω να γίνω Γάλλος. Δεν μου αρέσουν τα έθνη, είμαι κοσμοπολίτης. Δεν αισθάνομαι Γερμανός, είμαι Βορειοευρωπαίος", δηλώνει ο σχεδιαστής που γεννήθηκε στο Αμβούργο.

Πριν από μερικούς μήνες, ο Λάγκερφελντ είχε δηλώσει ωστόσο σε συνέντευξη στο περιοδικό Madame Figaro ότι αισθανόταν "τελείως" Γερμανός.

"Ναι, είμαι τελείως Γερμαναράς, ένας Γερμαναράς από τη Βαϊμάρη, εκσυγχρονισμένος. Αυτό είναι μέσα στα γονίδιά μου και δεν με ενοχλεί καθόλου. Και δεν οφείλεται στις ανοησίες που κάνει η Άγκελα Μέρκελ που θέλω να πάψω να είμαι Γερμανός".

Τον Νοέμβριο, άλλες δηλώσεις του μόδιστρου για τους μετανάστες, τους οποίους είχε χαρακτηρίσει "εχθρούς" των Εβραίων και για την 'Αγκελα Μέρκελ, τις οποίες έκανε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο C8, είχαν προκαλέσει αίσθηση.

"Δεν γίνεται, παρότι έχουν μεσολαβήσει δεκαετίες μεταξύ των δύο γεγονότων, να σκοτώνουν εκατομμύρια Εβραίους για να φέρουν στη συνέχεια εκατομμύρια από τους χειρότερους εχθρούς τους" είχε δηλώσει.

Toν Οκτώβριο του 2017 ο εκκεντρικός Κάιζερ της μόδας, Κάρλ Λάγκερφελντ, επιτέθηκε στη Μέρκελ με τη δύναμη ενός σκίτσου.

Σε αυτό ο Λάγκερφελντ "κουνάει το δάχτυλο" στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επειδή το ακροδεξιό κόμμα του AfD κέρδισε έδρες στο γερμανικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια.

Ο Λάγκερφελντ κατηγόρησε την Άγκελα Μέρκελ για την απόφασή της να επιτρέψει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα από το 2015, για την άνοδο των ποσοστών υποστήριξης του ευρωσκεπτικιστικού, φιλελεύθερου και συντηρητικού πολιτικού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (Alternative fur Deutschland, AfD) το οποίο κέρδισε σχεδόν το 13% των ψήφων στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές και αναδείχθηκε τρίτο κόμμα.

Στο σκίτσο, που δημοσιεύτηκε σε ένθετο μηνιαίο περιοδικό της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung εμφανίζεται ο Αδόλφος Χίτλερ να λέει στη Μέρκελ: "Σε ευχαριστώ πολύ που επέτρεψες ακούσια στους απογόνους μου να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο". Η Άνγκελα Μέρκελ σε κατάσταση αλλοφροσύνης ρωτά: "Τι έχω κάνει";

lag

Στο μηνιαίο περιοδικό από τότε που άρχισε να κυκλοφορεί, τον Φεβρουάριο του 2013 δημοσιεύονται γελοιογραφίες του Λάγκερφελντ. Αν και δεν ψηφίζει συχνά στο στόχαστρό του μπαίνουν πολιτικοί, όπως η Μέρκελ.

"Είμαι εκτός εαυτού" είπε για την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού στη Γερμανία. "Ήλπιζα ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ στη ζωή μου" πρόσθεσε ο Καρλ Λάγκερφελεντ, ο οποίος μεγάλωσε στη Γερμανία υπό την κυριαρχία του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ. "Ντρέπομαι για τη Γερμανία" πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ