ΜΟΔΑ

Ψηλά τακούνια: τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την κόκκινη σόλα του Louboutin

Ψηλά τακούνια: τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την κόκκινη σόλα του Louboutin

"H Λίλι Όλντριτζ και κάθε άλλη ερωμένη του υποδηματοποιού που έκανε φετίχ την κόκκινη σόλα, του Κριστιάν Λουμπουτέν γιορτάζει τη δικαίωση" σχολιάζουν οι συντάκτες μόδας. Αφορμή; Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Court of Justice of the European Union -ECJ) που αναγνωρίζει επίσημα την αποκλειστικότητα της κόκκινης σόλας στα γυναικεία παπούτσια του οίκου Christian Louboutin.

O γάλλος υποδηματοποιός πάλεψε και κέρδισε τη νομική μάχη για την κατοχύρωση του χρώματος ως εμπορικού του σήματος.

"Είναι μια μεγάλη νίκη και μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση", δήλωσαν οι εκπρόσωποι του διάσημου σχεδιαστή.

Ο Κριστιάν Λουμπουτέν μπορεί να απαιτήσει την αποκλειστικότητα της διάσημης κόκκινης σόλας που χρησιμοποιεί στα παπούτσια του, καθώς ένα χρώμα μπορεί να κατατεθεί ως εμπορικό σήμα και να κατοχυρωθεί, παραδέχτηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

"Ένα χρώμα μπορεί να κατατεθεί ως εμπορικό σήμα και να κατοχυρωθεί", έκριναν οι ευρωπαίοι δικαστές σε απόφασή τους που ζητούν να επιβληθεί στην Ολλανδία, όπου ο Louboutin είχε προσφύγει εναντίον μιας ολλανδικής εταιρίας για αντιποίηση εμπορικού σήματος.

Για τους δικαστές, το εμπορικό σήμα αφορά το χρώμα και όχι τη μορφή του προϊόντος.

Η αντιδικία

Η ολλανδική υποδηματοποιία Van Haren, που κατηγορήθηκε από τον Λουμπουτέν ότι διέθεσε στο εμπόριο το 2012 παπούτσια με κόκκινη σόλα, υποστήριζε ότι ο συνδυασμός ψηλοτάκουνου γυναικείου υποδήματος και κόκκινης σόλας που έχει κατοχυρωθεί από την εταιρία Λουμπουτέν αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα εμπορικά σήματα.

Η ολλανδική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφανθεί σε σχέση με την κατηγορία της αντιποίησης εμπορικού σήματος σε βάρος της υποδηματοποιίας Van Haren.

Οι δικαστές δεν ακολούθησαν τη σύσταση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου ο οποίος είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι το κόκκινο χρώμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από το σχήμα των παπουτσιών του Λουμπουτέν και ότι σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σχήματα των παπουτσιών δεν μπορούν τυπικά να κατοχυρωθούν.

Ως γιορτή της νίκης του ας θυμηθούμε τις συμβουλές επιτυχίας του διάσημου σχεδιαστή και υποδηματοποιού που νίκησε στα κόκκινα σημεία σε πέντε κανόνες ζωής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ