ΜΟΔΑ

Το μικρό, μαύρο οπλοστάσιο της Μπέτυς Μπαζιάνα

Το μικρό, μαύρο οπλοστάσιο της Μπέτυς Μπαζιάνα

Σπάνια συνοδεύει το σύντροφο της σε επίσημες εκδηλώσεις. Εξίσου σπάνια ασχολείται με τις θηριωδίες ή τους διθυράμβους των media ενώ σχεδόν ποτέ δεν συμμετέχει σε επιτραπέζιες αντισφαιρίσεις δηλώσεων. Η Μπέτυ Μπαζιάνα είναι μια γυναίκα χαμηλών τόνων και αυτό την κάνει αινιγματική.

Η 41χρονη μηχανολόγος μηχανικός εμφανίστηκε δίπλα από τον Πρωθυπουργό στη δεξίωση που παρέθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο New York Palace την περασμένη Δευτέρα. Η φωτογραφία των τεσσάρων προκάλεσε παλιρροϊκούς σχολιασμούς από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αρθρογράφους. Όσο και αν το παιδέψεις όμως για να σχολιάσεις τη δημόσια εικόνα της θα καταλήξεις στην παραδοχή ότι ήταν μια εμφάνιση πρώτης κυρίας που έχει επιλέξει να μην φωνασκεί.

Επιλογή συνεπής με τη μέχρι τώρα στάση της στη δημόσια ζωή, η Μπαζιάνα εμφανίστηκε με ένα λιτό, μαύρο φόρεμα ικανοποιώντας τους fashion editors που από το 1926, όταν η Coco Chanel το καθιέρωσε για πρώτη φορά, το εκθειάζουν. Το little black dress είναι ασφαλές, είναι στιβαρό, είναι σίγουρο και στην περίπτωση της κας. Μπαζιάνα σχεδόν δωρικό.

Πρώτη Φορά Μαύρο

Θιασώτης του χρώματος που δεν αντανακλά φως σε κανένα σημείο του ορατού φάσματος, η μητέρα του Παύλου και του Ορφέα-Ερνέστο που το Paris Match βάφτισε Κόκκινη Κυρία, μοιάζει να μην προτιμά την πολυχρωμία στις δημόσιες εμφανίσεις της. Συνειδητή επιλογή μιας γυναίκας που θέλει να εξασφαλίσει την ιδιωτικότητα της; Δειλή στιλιστική πρόταση; Οι οπαδοί του κοινωνικού σχολιασμού είναι διχασμένοι καθώς και απορημένοι.

Ποιός είναι ο σχεδιαστής του φτιαγμένου από μετάξι μινιμαλιστικού ρούχου; Ισχύει ότι ο χαμηλών τόνων σχεδιαστής Λάσκαρης Βαλαβάνης επιμελήθηκε της εμφάνισης στη Νέα Υόρκη και αν ναι γιατί αρνείται πεισματικά να το επιβεβαιώσει; Πόσο τυχαίες μπορεί να είναι οι παπαρατσιστικές φωτογραφίες της έξω από το ατελιέ του στη Βασιλίσσης Σοφίας που εκδόθηκαν πριν το ταξίδι στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται;

Το μυστήριο είναι πυκνό γύρω από την ταυτότητα του μικρού, μαύρου φορέματος που δημιούργησε μεγάλες, πολύχρωμων πολιτικά, αντιδράσεις. Εάν υπάρχει ένα στοιχείο που μπορεί να σε απομακρύνει από την υπόθεση ότι ο οίκος Laskaris έντυσε την Περιστέρα Μπαζιάνα είναι ίσως η αντίθεση του LBD της με τις δημιουργίες που συνήθως ο σχεδιαστής προτείνει στην πελατεία του.

Από την άλλη εάν αναζητήσεις ένα λόγο γιατί η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα θα επέλεγε τον Λάσκαρη Βαλαβάνη, η διακριτική παρουσία του πίσω από γυναίκες των πολλών φλας μοιάζει αρκετός. Αυτός θα ήταν και ο δικός τους κοινός τόπος. Ο επαγγελματίας αλλά και η πελάτισσα του θέλουν να ζουν με την ένταση των media γύρω τους χαμηλωμένη στο ελάχιστο.

Βιογραφικό με αντοχές

Εαν η Μπέτυ Μπαζιάνα επέλεξε τον Λάσκαρη Βαλαβάνη, υποστηρίζοντας άτυπα την ελληνική μόδα με τρόπο ανάλογο με εκείνον που η Μισέλ Ομπάμα προώθησε τους Αμερικανούς σχεδιαστές, το έκανε με τη σιγουριά που της εξασφάλισε η πελατειακή του ατζέντα.

Χάρις Αλεξίου και Μαρινέλλα. Νόνικα Γαληνέα και Τάμτα. Βίκυ Λέανδρος και Αγνή Μπάλτσα -μάλιστα η τελευταία φέρεται να είναι και η αγαπημένη του. “Την ξέρω 25 χρόνια. Ήρθε μια μέρα στο ατελιέ μου και επέλεξε ένα εντυπωσιακό κατακόκκινο φόρεμα με το οποίο εμφανίστηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο στο πλευρό του Χοσέ Καρέρας. Έκτοτε δεν με αποχωρίστηκε ποτέ”, είχε ο ίδιος δηλώσει παλαιότερα.

Προφανώς ο αυτοδημιούργητος σχεδιαστής από τη Σαμοθράκη δεν είναι καινούργιος στις ραφές των εντυπώσεων. Με θητεία δίπλα στον Λούης Γεράρδο, τον Γιάννη Βούρο και τον Χρήστο Μαΐλη αλλά και την τεχνογνωσία που απέκτησε τις ημέρες που έζησε από κοντά στο Παρίσι τις δομές και τις λειτουργίες των Οίκων Μόδας της γαλλικής πρωτεύουσας, ο Λάσκαρης Βαλαβάνης είναι μια ασφαλής επιλογή.

Σε καιρούς που τα media και τα κοινωνικά δίκτυα θέλουν να σε κατασπαράξουν, η σύνεση ενός μικρού, μαύρου φορέματος είναι το αλεξίσφαιρο σου.

Ίσως αυτή είναι μια σκέψη που η Περιστέρα Μπαζιάνα μαθαίνει να υπενθυμίζει στον εαυτό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ