ΜΟΔΑ

Άλμπερτ Ουότσον: Ο φωτογράφος που φέρνει το ημερολόγιο της Pirelli στη νέα εποχή

Άλμπερτ Ουότσον: Ο φωτογράφος που φέρνει το ημερολόγιο της Pirelli στη νέα εποχή
www.instagram.com/slfredwatsonphotography

Μια εντελώς διαφορετική οπτική για τη γυναίκα επιχειρεί να «περάσει» ο φωτογράφος Άλμπερτ Ουότσον, μέσα από το ημερολόγιο της Pirelli για το 2019 που παρουσιάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου.

«Το σεξ πουλάει» και αυτό είναι κάτι που η ιταλική εταιρεία ελαστικών Pirelli ξέρει πολύ καλά. Ήταν μια από τις πρώτες διδάξασες, άλλωστε, με τα περίφημα ημερολόγιά της που εκδίδονται κάθε χρόνο από το 1964.

Όμως, κάτι αλλάζει και αυτό το κάτι είναι ότι το σεξ πλέον είναι παντού και από μόνο του δεν λέει και πολλά πράγματα. Εκτός αν συνδυάζεται, και μάλιστα αριστοτεχνικά, με την Τέχνη. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να πετύχει φέτος, ο διάσημος φωτογράφος Άλμπερτ Ουότσον, ο οποίος ανέλαβε και διεκπεραίωσε το ημερολόγιο του 2019, που παρουσιάστηκε επίσημα στις 6 Δεκεμβρίου.

Κάθε χρόνο η Pirelli απευθύνεται σε άλλον φωτογράφο και ζητάει μια διαφορετική ματιά. Φέτος ήταν η σειρά του Σκωτσέζου φωτογράφου μόδας Άλμπερτ Ουότσον, ο οποίος έχει τραβήξει ανάμεσα σε άλλες πολύ διάσημες φωτογραφίες του και εκείνη που κοσμεί το εξώφυλλο της βιογραφίας του Στιβ Τζομπς, αλλά και την Κέιτ Μος στα 19α γενέθλιά της.

Γυμνή φυσικά.

Ο Ουότσον φωτογράφισε για το ημερολόγιο τέσσερις διάσημες γυναίκες και δημιούργησε αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως «η φωτογραφική αφήγηση των προσδοκιών τεσσάρων γυναικών και των προσπαθειών τους να πετύχουν τους στόχους τους». Κι όταν κάποιος του επεσήμανε, στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του ημερολογίου, ότι ίσως οι άντρες δυσκολευτούν να ερμηνεύσουν τις «προσδοκίες» των γυναικών μέσα από τις εικόνες του, απάντησε: «Αν σας αρέσει, τα εύσημα σε μένα. Αν όχι, το φταίξιμο στην Pirelli…»

Ο 76χρονος συνέχισε λέγοντας: «Δεν μου φάνηκε πολύ καλή στιγμή για να πάρει κανείς μερικά μοντέλα και να τα φωτογραφίσει τόπλες σε μια εξωτική παραλία. Αυτό το κάναμε επί χρόνια, δεν έχω πρόβλημα με αυτό, αλλά τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς. Εγώ πίστευα πάντα ότι οι γυναίκες προσπαθούσαν να κάνουν κάτι με τις ζωές τους. Αυτό το προτιμώ πολύ περισσότερο από την ιδέα ότι απλώς γδύνονται».

Οι τέσσερις ιστορίες του Ουότσον είναι αυτοτελείς. «Είναι σαν ν’ αλλάζεις κανάλι μέσα στη νύχτα», είπε ο ίδιος. «Στο ένα έχει ποδόσφαιρο και στο άλλο ταινία. Στο τέλος όλο αυτό μαζί κάνει ένα νόημα».

Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει απόλυτα την ιδέα του Ουότσον. «Οι γυναίκες πλέον έχουν βγει στο προσκήνιο και το ημερολόγιό μας δείχνει αυτό ακριβώς», είπε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Pirelli.

Το αποτέλεσμα μάλλον τον δικαιώνει.

Από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ στο ημερολόγιο της Pirelli

Ο Ουότσον γεννήθηκε το 1942 στη Σκωτία και μετακόμισε μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1970, αρχικά στο Λος Άντζελες και μετά, το 1976, στη Νέα Υόρκη. Είναι διάσημος τόσο για τις φωτογραφίσεις μόδας που έχει κάνει όσο και για τα πορτραίτα διασήμων που έχει φωτογραφίσει. Έχει κάνει πάνω από 100 εξώφυλλα στη Vogue και 40 εξώφυλλα στο περιοδικό Rolling Stone. Είναι ο δημιουργός των πιο γνωστών φωτογραφιών του Στιβ Τζομπς, μια από τις οποίες είναι και στο εξώφυλλο της βιογραφίας του, αλλά και τις περίφημης φωτογραφίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ στην οποία κρατάει μια αποκεφαλισμένη χήνα. Θεωρείται ένας από τους 20 πιο επιδραστικούς φωτογράφους μόδας όλων των εποχών, μαζί με τον Ρίτσαρντ Άβεντον και τον Ίρβιν Πεν. Έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία και το 2015 η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε Ιππότη για τις υπηρεσίες του στην Τέχνη της φωτογραφίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ