ΜΟΔΑ

Η Άσλεϊ Γκράχαμ και τα άλλα πρωτοπόρα plus size μοντέλα

Η Άσλεϊ Γκράχαμ και τα άλλα πρωτοπόρα plus size μοντέλα
Reuters/Andrew Kelly

Ο κόσμος αλλάζει, μαζί κι η μόδα. Πλέον, σχεδιαστές και οίκοι μόδας έχουν αρχίσει να παίρνουν plus size μοντέλα για τις επιδείξεις τους, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Κι όμως, υπήρχαν κάποια μοντέλα που πρωτοπόρησαν και μάλιστα σε καιρούς που η μόδα επέβαλε όχι απλώς αδυναμία, αλλά συχνά και αποστέωση

Η Άσλεϊ Γκράχαμ είναι φυσικά το πιο διάσημο plus size μοντέλα, αλλά όχι το μόνο. Πριν από λίγο καιρό η Toccara Jones τράβηξε επάνω της όλα τα βλέμματα όταν έγινε η πρώτη αφροαμερικανή plus size που μέσα από το America’s Next Top Model επεδίωξε να κάνει καριέρα στο χώρο. Άλλες πρωτοπόροι του plus size είναι η Allegra Doherty, η Amy Lemons και η Emme, που κυριολεκτικά άνοιξαν το δρόμο.

Τα τελευταία χρόνια η Γκράχαμ είναι παντού και έχει γίνει το πρόσωπο της καμπάνιας κατά του αποκλεισμού λόγω σωματικού βάρους. Φέτος η Γκράχαμ φωτογραφήθηκε για την ιταλική Vogue και οι φωτογραφίες της δημοσιεύτηκαν χωρίς ρετούς, ενώ είναι το πρώτο plus size μοντέλο που φωτογραφήθηκε για το Sports Illustrated. Πλέον περπατάει στις μεγαλύτερες πασαρέλες, δίπλα στην Κένταλ Τζένερ και την Κάια Γκέρμπερ και χρυσοπληρώνεται από φίρμες όπως η Revlon, η Marina Rinaldi και η Swimsuits For All. Η 30χρονη Γκράχαμ δεν σταματάει να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η βιομηχανία της μόδας πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της στα plus size μοντέλα. Κι αν η ίδια είναι σήμερα η ηρωΐδα του κινήματος για την αποδοχή όλων των σωματότυπων, εκείνες που προηγήθηκαν είναι εξίσου σημαντικές.

Emme

Η Emme ( Melissa Owens Miller) είναι στην πραγματικότητα το πρώτο μέινστριμ plus size μοντέλο, που κατάφερε να κάνει επιτυχία στη βιομηχανία της μόδας. Ήταν το πρώτο plus size μοντέλο που έκλεισε συμβόλαιο με τη Revlon, το 1998.

Amy Lemons

Η Lemons ξεκίνησε την καριέρα της ως κανονικό μοντέλο, αλλά μετά το κολέγιο πήρε κιλά, αλλά δεν το άφησε να την φρενάρει.

Angellika Morton

Η Morton ξεκίνησε επίσης ως κανονικό μοντέλο, μετά πέρασε στο plus size και ήταν τη πρώτη της κατηγορίας που μπήκε στο International Model Hall of Fame το 1999.

Mia Tyler

Η κόρη του τραγουδιστή των Aerosmith, Steven Tyler (και αδελφή της ηθοποιού Liv Tyler)αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στο μόντελινγκ όταν ήταν 19 ετών. Το 1998 περπάτησε στις πασαρέλες της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης.

Allegra Doherty

Το 2012, η Doherty ποζάρισε γυμνή για το εξώφυλλο του ιταλικού GQ, και έγινε το νεότερο plus size μοντέλο που το είχε κάνει.

Ashley Graham

Η γυναίκα που έκανε το plus size όχι μόνο αποδεκτό, αλλά Μόδα.

Tess Munster

Η Munster έχει δημιουργήσει στο Instagram τη μεγαλύτερη κοινότητα κατά του αποκλεισμού λόγω σωματικού βάρους, με το χάσταγκ #effyourbeautystandards.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ