ΜΟΔΑ

Η Κατρίν Ντενέβ πουλάει την γκαρνταρόμπα που της έφτιαξε ο Yves Saint Laurent

Η Κατρίν Ντενέβ πουλάει την γκαρνταρόμπα που της έφτιαξε ο Yves Saint Laurent
PIERRE GUILLAUD/AΠΕ ΜΠΕ

Η Γαλλίδα σταρ Κατρίν Ντενέβ πουλά σε πλειστηριασμό την τεράστια γκαρνταρόμπα που τής σχεδίασε ο αγαπημένος της YSL, «με θλίψη». Η σχέση της ηθοποιού και του σχεδιαστή υπήρξε πιο θρυλική και από τα ρούχα που της έφτιαξε. 

Η Κατρίν Ντενέβ ήταν 22 ετών όταν ξεκίνησε αυτή η σχέση. Ο Yves Saint Laurent ήταν 29 κι ακόμα δεν είχε επιβάλει την παρουσία του στη μόδα: ήταν το «τρομερό παιδί» που δούλευε στον Οίκο Dior και για το οποίο όλοι μιλούσαν με θαυμασμό. Η Ντενέβ επρόκειτο να παρουσιαστεί στη Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας κι ήταν ο τότε άντρας της, ο φωτογράφος Ντέιβιντ Μπέιλι, που της πρότεινε να «τσεκάρει τον Yves» για να βρει το φόρεμα που θα έβαζε στην επίσημη επίσκεψη. Ο Saint Laurent σχεδίασε, ειδικά για εκείνη, ένα λευκό φόρεμα με κόκκινο κέντημα, μεταξύ βρετανικού regancy και ανατολίτικου φολκ κι αυτή ήταν η αρχή μιας υπέροχης φιλίας, που κράτησε έως το τέλος της ζωής εκείνου.

Εκείνη την περίοδο, η Ντενέβ ετοιμαζόταν να πρωταγωνιστήσει στην «Ωραία της Ημέρας» του Λουί Μπουνιουέλ και πρότεινε στον Yves Saint Laurent να σχεδιάσει τα ρούχα τής ηρωίδας της, της αισθησιακής Σεβερίν. Η ταινία χαράχτηκε στη μνήμη των θεατών και στην Ιστορία του κινηματογράφου και τα ρούχα αυτά έμειναν κλασικά: η γυαλιστερή μαύρη καμπαρντίνα, τα παλτό, τα κομψά ταγιέρ και φορέματα, παραπλανητικό περιτύλιγμα ενός συνταρακτικού πάθους. Με την προβολή της ταινίας στις αίθουσες, πουλήθηκαν 200.000 ζευγάρια γοβάκια σαν αυτά που στόλιζαν τα πόδια της Σεβερίν.

Screenshot 813

Instagram

Η Ντενέβ κι ο Yves Saint Laurent έγιναν επιστήθιοι φίλοι, με μια τρυφερότητα που προέκυψε κι από τις παράλληλες πορείες τους προς την κορυφή. Αλληλογραφούσαν συχνά, ο Saint Laurent την αποκαλούσε «Κατρίν, γλυκιά μου» κι εκείνη του έστελνε ροδοπέταλα σε απαλά χρώματα, όπως διηγήθηκε ο σχεδιαστής σε συνέντευξή του στο Elle το '92.

Τώρα, η Ντενέβ ετοιμάζεται να πουλήσει ένα από τα ακίνητά της, το σπίτι της στη Νορμανδία. Επί δεκαετίες, τα εκατοντάδες ρούχα και αξεσουάρ που τής είχε σχεδιάσει ο Yves Saint Laurent αποθηκεύονταν εκεί κι έτσι αναγκαστικά θα πουληθούν κι αυτά, «όχι χωρίς κάποια θλίψη», όπως λέει η ίδια η σταρ. Για την ακρίβεια θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Christie's στις 24 Ιανουαρίου. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και όλες οι εκδοχές του «Le Smoking», του ανυπέρβλητου κοστουμιού που ο Yves Saint Laurent είχε φτιάξει για την Ντενέβ και «ανανέωνε» κάθε δεκαετία.

Screenshot 814

Instagram

Συχνά, σε δικές της συνεντεύξεις, η Κατρίν Ντενέβ μιλά για τον Yves Saint Laurent, για τη «σιωπηλή συνενοχή, τα τρελά γέλια και τη μελαγχολία», που τη συνέδεαν με «τον άνδρα που σχεδίαζε ρούχα με μόνο σκοπό να ομορφαίνει τις γυναίκες». Οι τιμές της δημοπρασίας ξεκινούν από προσιτά, για την αξία και την ιστορία τους, ποσά, δηλαδή από τα 1.000 ως τα 3.000 ευρώ.

Δεν είναι πολύ πιθανό να φορέσεις ένα τέτοιο ρούχο κάπου. Είναι μαγικό να το έχεις στην κατοχή σου όμως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ