ΜΟΔΑ

Tom Ford, Φθινόπωρο 2019: Επιστροφή στην κλασική κομψότητα ή μια βαρετή συλλογή;

Tom Ford, Φθινόπωρο 2019: Επιστροφή στην κλασική κομψότητα ή μια βαρετή συλλογή;
ANDREW KELLY/Reuters

Ο Τομ Φόρντ εξέπληξε με τη συλλογή που παρουσίασε χτες στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, για τη σεζόν Φθινόπωρο 2019, και όχι απαραίτητα θετικά. Ο σχεδιαστής άφησε στην άκρη το στιλ που τον έκανε διάσημο, αυτό της λαμπερής υπερβολής και επέστρεψε στη δεκαετία του ’90, με δημιουργίες απλές, κομψές και υπερβολικά «λιτές» για τα γούστα πολλών από τους πιστούς του θαυμαστές.

Ο ίδιος έκανε λόγο, μετά το σόου, για μια «αναζήτηση ασφάλειας», κάτι που είναι φανερό στις δημιουργίες του που είναι τόσο ασφαλείς ώστε να κινδυνεύουν άνετα να χαρακτηριστούν βαρετές. Ο Φορντ μίλησε και για τις προσωπικές του ανασφάλειες, που προφανώς τον καθοδηγούν και σχεδιαστικά: «Δεν είμαι από τους σχεδιαστές που μιλάνε για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και πώς αυτά επηρεάζουν τη δουλειά τους, αλλά δεν μπορείς να αποφύγεις τις ειδήσεις. Νοιώθω εκνευρισμένος και ανήσυχος και εξοντωμένος με όσα συμβαίνουν γύρω μας και ειδικότερα στην Αμερική. Και δεν θέλω να φορέσω τίποτα το ακραίο ή το επιθετικό. Θέλω ηρεμία».

10

(ANDREW KELLY/Reuters)

Όλα αυτά «μεταφράστηκαν» σε ρούχα στην πασαρέλα. Ο σχεδιαστής μπορεί να μην έφτασε στο άκρο του μινιμαλισμού, πάντως το φλερτάρισε έντονα. Η ανάγκη του για ηρεμία τον οδήγησε να ντύσει τις γυναίκες με κοστούμια, καθαρές γραμμές και καλοραμμένα φινιρίσματα, το σήμα κατατεθέν του και στα αντρικά κοστούμια. Στην περίπτωση των γυναικών, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι κυρίως τα χρώματα, οι έντονοι ώμοι, τα σηκωμένα πέτα και οι στενές μέσες. Τα μοντέλα περπάτησαν με τα χέρια στις τσέπες των παντελονιών, άλλη μια κλασική «νότα», παντελόνια φαρδιά, από μαλακά σατέν υφάσματα και ρεβέρ πάνω από τον αστράγαλο.

6 copy

(ANDREW KELLY/Reuters)

Η μοναδική πολυτελής λεπτομέρεια που επέτρεψε στον εαυτό του ο Φορντ ήταν τα παπούτσια. Και η γούνα στα πανωφόρια και τα καπέλα. Μάλιστα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η γούνα στα μοντέλα ήταν αληθινή, όταν γίνει η παραγωγή για τα καταστήματα θα αντικατασταθεί με οικολογική.

Κάποιοι θα πουν ότι ο Φορντ επέστρεψε στις ρίζες του, εκεί απ' όοπυ ξεκίνησε τη δεκαετία του '90, κάνοντας αίσθηση με τα ίδια περίπου ρούχα που παρουσίασε και χτες. Το ερώτημα είναι, πόσες φορές μπορείς να επαναλάβεις το ίδιο θαύμα στη μόδα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ