ΜΟΔΑ

Η μόδα του Balenciaga συναντά τα αριστουργήματα της ισπανικής Τέχνης

Η μόδα του Balenciaga συναντά τα αριστουργήματα της ισπανικής Τέχνης
museothyssen.org

Η Μόδα είναι Τέχνη; Συχνά ναι, ιδιαίτερα όταν υφάσματα, πατρόν και έμπνευση πέφτουν στα χέρια των μεγάλων μετρ. Το Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, στη Μαδρίτη, παρουσιάζει μία έκθεση που αναδεικνύει την ιδιοφυή προσωπικότητα του μεγάλου μετρ της μόδας Cristobal Balenciaga και συνδέει τις δημιουργίες του πιο σημαντικού Ισπανου σχεδιαστή με την ισπανική ζωγραφική από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα.

Οι αναφορές στην ισπανική τέχνη και τον πολιτισμό της χώρας του είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο έργο του Cristobal Balenciaga. Οι απλές, μινιμαλιστικές γραμμές των θρησκευτικών ενδυμάτων ή ο αρχιτεκτονικός όγκος του υφάσματος βρίσκονται σε πολλά από τα σχέδια του και τις δημιουργίες του. Το φουσκωτό φόρεμα μιας χορεύτριας φλαμένκο και οι αντανακλάσεις πάνω στα κεντήματα στο κοστούμι των ταυρομάχων, μεταφέρονται στο κέντημα ενός μπολερό ή σε μαύρα βελούδινα ρούχα με διακοσμητικά σχέδια. Ο Μπαλενσιάγκα μελετούσε την ιστορία της τέχνης και μετέφερε αυτές τις επιρροές στα ρούχα που σχεδίαζε σε όλη τη διάρκεια της μακράς και αντυπωσιακής καριέρας του.

download

museothyssen.org

Η έκθεση, σε επιμέλεια του Eloy Martínez de la Pera, περιλαμβάνει μία επιλεγμένη ομάδα πολύ σημαντικών έργων ζωγραφικής που είναι όλα δανεισμένα από ιδιωτικές ισπανικές συλλογές και δημόσια μουσεία, όπως το Museo Nacional del Prado και το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπιλμπάο. Συνοδεύονται από μια ομάδα εξίσου σημαντικών δημιουργιών από τον οίκο Balenciaga– από το Museo Balenciaga της Guetaria, το Museo del Traje στη Μαδρίτη και το Museu del Disseny στη Βαρκελώνη, αλλά και άλλες διεθνείς και εθνικές ιδιωτικές συλλογές, ενώ κάποια από αυτά τα εκθέματα βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Balenciaga pintura espanola 2131606839 7074242 1300x731.png

museothyssen.org

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 7 Σεπτεμβρίου και περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο site του Museo Nacional Thyssen-Bornemisza.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ