ΜΟΔΑ

Τζόρτζιο Αρμάνι: «Οι σχεδιαστές μόδας βιάζουν τις γυναίκες» - Η δήλωση που προκάλεσε σάλο

Τζόρτζιο Αρμάνι: «Οι σχεδιαστές μόδας βιάζουν τις γυναίκες» - Η δήλωση που προκάλεσε σάλο
AP Photo/Antonio Calanni

Σάλο προκάλεσε μια δήλωση του διάσημου Ιταλού σχεδιαστή μόδας, Τζόρτζιο Αρμάνι. Ο Αρμάνι, δέχθηκε επικρίσεις ότι υποβαθμίζει τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, επειδή ισχυρίστηκε ότι η βιομηχανία της μόδας «βιάζει» τις γυναίκες με βραχύβιες τάσεις και το μάρκετινγκ που βασίζεται στο σεξ.

Σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση της φθινοπωρινής συλλογής της σειράς Emporio Armani στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνοy, ο 85χρονος σχεδιαστής ειπε: «Ήρθε η ώρα να πω τι πιστεύω. Οι γυναίκες συνεχίζουν να βιάζονται από τους σχεδιαστές, από εμάς».

Πρόσθεσε: «Αν μια κυρία περπατά στο δρόμο και βλέπει μια διαφήμιση με μια γυναίκα με τα ** και τον ***της σε κοινή θέα και θέλει να είναι και εκείνη έτσι, αυτός είναι ένας τρόπος βιασμού της. Μπορείς να βιάσεις μία γυναίκα με πολλούς τρόπους, είτε ρίχνοντάς την στο υπόγειο είτε προτείνοντας την να ντύνεται με συγκεκριμένο τρόπο».

«Σκέφτομαι κάποιες διαφημίσεις, στις οποίες οι γυναίκες εμφανίζονται με προκλητικό τρόπο, μισόγυμνες και πολλές γυναίκες αισθάνονται πιεσμένες να φαίνονται έτσι. Αυτό για μένα είναι βιασμός. Είναι ανάρμοστο. Στο σόου μου, υπάρχουν μακριές φούστες, κοντές φούστες, φαρδιά και στενά παντελόνια. Έχω δώσει τη μέγιστη ελευθερία στις γυναίκες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητες αν είναι σκεπτόμενες», είπε, προσθέτοντας: «Έχω κουραστεί να ακούω τη λέξη “τάση”. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εργαστούμε για τη γυναίκα του σήμερα, δεν θα πρέπει να υπάρχουν τάσεις».

«Η εκμετάλλευση των γυναικών στην απεικόνισή τους στη μόδα δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Και νομίζω ότι ο AΑρμάνι προσπάθησε πάντα να δείχνει σεβασμό τις γυναίκες στο έργο του, αλλά η λέξη “βιασμός” είναι πολύ φορτισμένη, σε οποιαδήποτε γλώσσα», έγραψε η Μάρθα Μπουθ συντάκτρια μόδας του WWD.

Σε νεότερη δήλωσή του στην εφημερίδα The Independent, ο σχεδιαστής είπε ότι «μπορεί να καταλάβει ότι σήμερα για τον Τύπο τα σχόλια του ίσως να φαίνονται σαν βαριά δήλωση».

«Εάν θα μπορούσα να γυρίσω πίσω και να χρησιμοποιήσω μια άλλη λέξη για να εκφράσω ότι όλοι οι σχεδιαστές έχουν το καθήκον να σέβονται τις γυναίκες, για τις οποίες σχεδιάζουν ρούχα θα το έκανα», πρόσθεσε ο σχεδιαστής. «Αλλά χρησιμοποίησα αυτό τον όρο, προκλητικά, για να ταράξω τα πράγματα, εστιάζοντας την προσοχή σε ένα θέμα που πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό και που με ενδιαφέρει πολύ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ