ΜΟΔΑ

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' εξουσιάζει το στιλ 90 χρόνια τώρα

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' εξουσιάζει το στιλ 90 χρόνια τώρα
Twitter/ British Monarchy

Ποιο είναι το αγαπημένο χρώμα της βασίλισσας Ελισάβετ; Σύμφωνα με τη βρετανική Vogue που μελέτησε τρία χρόνια πριν τη στιλιστική παλέτα της 89χρονης εμβληματικής φιγούρας της βρετανικής μοναρχίας το μπλέ είναι το χρώμα που έχει φορεθεί περισσότερο από την ίδια στις δημόσιες εμφανίσεις της.

Τα σακάκια, τα φορέματα, τα κοστούμια και τα καπέλα που έχει φορέσει η βασίλισσα αποτελούνταν είναι κυρίως μπλε ενώ το αμέσως επόμενο χρώμα επιλογής της είναι το πράσινο και το κρέμ. Το ροζ και το μοβ ακολουθούν, τα κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί είναι λιγότερο δημοφιλή στη γκαρνταρόμπα της ενώ το μαύρο χρώμα είναι αυτό που αποφεύγει αρκετά, όχι όμως όσο το μπεζ που φόρεσε μόλις μια φορά από το 2000 έως και το 2012.

Πολύ πριν τα media αγαπήσουν τη Nταϊάνα, δεκαετίες πριν η Κέιτ Μοντλτον αποπλανήσει με το χαμόγελο της το φακό, υπήρξε η Ελισάβετ. Γιορτάζοντας τη βασιλεία της που ξεπέρασε χρονικά ακόμη και εκείνη της Βικτωρίας η έκθεση Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen's Wardrobe επιβεβειώνει τη βίβλος της μόδας όταν έγραψε ότι “η βασίλισσα Ελισάβετ χρησιμοποίησε το στιλ της για να υπενθυμίσει σε όλους ότι είναι μια ηγετική φιγούρα που δεν αποχωρίστηκε ποτέ τη θηλυκότητα της”.

Tα άσπιλα γάντια της εξουσίας

Έχει σήμα κατατεθέν τα παλτό και τα περίτεχνα καπελάκια της, κυρίως όμως τα λευκά γάντια της που κουβαλάει μαζί της για κάθε εμφάνιση, σε κάθε περίσταση. Στη μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει μέχρι σήμερα γιορτάζοντας το στιλ της, τουαλέτες από πολυτελή, ακριβά υφάσματα και μοναδικά αξεσουάρ εκτίθενται για να αφηγηθούν τη ζωή της με 150 outfits συνολικά.

Η έκθεση αποτελείται από τρία μέρη, εκ των οποίων το πρώτο θα εγκαινιαστεί στο παλάτι του Holyroodhouse στο Εδιμβούργο την ημέρα των 90ων γενεθλίων της στις 21 Απριλίου ενώ το δεύτερο και μεγαλύτερο μέρος θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στο παλάτι του Buckingham από τις 23 Ιουλίου ενώ το τρίτο μέρος θα φιλοξενηθεί στο Windsor Castle από τις 17 Σεπτεμβρίου.

“Η αυτού μεγαλειότης αποτελεί πρότυπο για όλους μας, χάρη στην πιστή της υπηρεσία προς την πατρίδα, τη μοναδική της αξιοπρέπεια και τη χάρη με την οποία επιτελεί τα καθήκοντά της” είπε τον Σεπτέμβριο του 2015 ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. “Η βασίλισσα μας κάνει όλους να νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Υπηρέτησε τη χώρα μας με αξιοπρέπεια και χάρη και είθε να συνεχίσει να το κάνει για πολύ καιρό ακόμη” συμπλήρωσε. Για την ίδια η διάρκεια της βασιλείας της σημαίνει μόλις δύο πράγματα: αυτή έχει ζήσει πολύ και ο πατέρας της Γεώργιος Στ΄ πέθανε νωρίς.

Μια μυθιστορηματική φιγούρα

queen baby

Πηγή: Twitter/ British Monarchy

Ένα ταξίδι στη βρετανική ιστορία και μια ζωή μυθιστορηματική για την Ελισάβετ που ήταν πριγκίπισσα τη δεκαετία του 1930 και δεν περίμενε ότι θα ανέλθει σε κάποιον θρόνο αλλά η απαίτηση της κυβέρνησης για παραίτηση του τότε βασιλέα Εδουάρδου Η΄ το 1936, εξαιτίας των ναζιστικών του πεποιθήσεων και της πρόθεσής του να νυμφευθεί τη διαζευγμένη Αμερικανίδα Ουόλις Σίμσον, έφερε στον θρόνο τον πατέρα της Ελισάβετ, Γεώργιο.

Από το 1952, όταν η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα για να γίνει η 40ή μονάρχης η Ελισάβετ απολαμβάνει τα ρούχα και την εκτίμηση του λαού της καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση των Times του Λονδίνο υπήρξε καλύτερη βασίλισσα ακόμη και από τη δημιουργό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, βασίλισσα Βικτωρία.

“Δεν θα δώσει το όνομά της στην εποχή της, ούτε και σε τίποτα άλλο” είπε επικριτικά ο ιστορικός Ντέιβιντ Στάρκεϊ. Σύμφωνα με όσους υπερασπίζονται την κατάργηση της βασιλείας χωρίς να δημοσιεύονται στους The Sunday Times, η σημαντικότερη συμβολή της Ελισάβετ είναι η σιωπή της σε πολιτικά ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ