ΜΟΔΑ

H πορτογαλική Vogue αποσύρει το εξώφυλλο για την ψυχική υγεία που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών

H πορτογαλική Vogue αποσύρει το εξώφυλλο για την ψυχική υγεία που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών
Vogue Portugal

Η Πορτογαλική έκδοση της βίβλου της μόδας, του περιοδικού Vogue, αναγκάστηκε να αποσύρει από την κυκλοφορία ένα από τα εξώφυλλα του τεύχους Ιουλίου Αυγουστου, όταν αυτό προκάλεσε πάρα πολλές διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται στο θέμα της ψυχικής υγείας.

Το περιοδικό ανακοίνωσε τη Δευτέρα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ότι αποσύρει το εξώφυλλο στο οποίο απεικονιζόταν μια γυμνή γυναίκα να κάθεται στη μπανιέρα ενός ψυχιατρείου, με δύο νοσοκομες να την παρακολουθούν. Στην ανάρτηση το περιοδικό λέει: «Δεν μπορούμε να είμαστε διχασμένοι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η ψυχική υγεία. Η Vogue Portugal απολογείται για κάθε δυσφορία που μπορεί να προκάλεσε λόγω αυτής της φωτογραφίας. Βλέποντάς την καταλαβαίνουμε κι εμείς ότι το ζήτημα της ψυχικής υγείας χρειάζεται μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Απολογούμεθα γι αυτό».

Η ανακοίνωση ήλθε μετά τη θύελλα διαμαρτυριών που ξεσήκωσε το εξώφυλλο, το ένα από τα τέσσερα του «Τεύχους της τρέλας». Η κριτική που ασκήθηκε ήταν κυρίως για το πόσο λάθος στερεότυπο προωθεί στο ζήτημα της ψυχικής υγείας και φροντίδας.

Η ψυχίατρος Σίλβια Μπαπτίστα, από τη Λισαβόνα, έγραψε στο λογαριασμό της στο Instagram ότι το εξώφυλλο ήταν «όλα αυτά που δεν χρειάζεται η δημόσια συζήτηση για την ψυχική υγεία. Το μήνυμα δεν περνάει με το να προσδίδουμε glam στα ζητήματα ψυχικής υγείας. Δεν προσπαθείς να κερδίσεις την προσοχή με στημένες πόζες και μοδάτα φίλτρα».

Αρχικά η Vogue υπερασπίστηκε το εξώφυλλο με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το περασμένο Σάββατο, στην οποία έλεγε: «Αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του ζητήματος της ψυχικής υγείας και η πρόθεσή μας, μέσα από την οπτικοποίηση, είναι να ρίξουμε φως σε κάποια σημαντικά ζητήματα του σήμερα».

2

Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις συνεχίζονταν και ήταν πολύ σφοδρές. Πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλεσαν το εξώφυλλο ατυχές, κακόγουστο, προκλητικό και ανησυχητικό, ενώ κατηγόρησαν το περιοδικό ότι προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

«Πέρασα χρόνο σε μια ψυχιατρική μονάδα. Ήμουν τρομοκρατημένη όταν πήγαινα εκεί, κυρίως λόγω του στίγματος που ακολουθεί αυτά τα θεραπευτήρια. Είναι ένα συναίσθημα που κανείς δεν πρέπει να νοιώθει. Σας παρακαλώ, μην χρησιμοποιείτε τέτοιες εικόνες για “μόδα”», έγραψε μια χρήστης του Twitter.

Μια άλλη έγραψε: «Το να υιοθετείς την προκλητική εικόνα μιας γυναίκας που μοιάζει τρομερά ευάλωτη στα χέρια του νοσηλευτικού προσωπικού, είναι επιβλαβές. Ακούστε τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε ψυχιατρική φροντίδα και αποσύρετε αυτή την εικόνα. Έχετε κοινωνική ευθύνη».

Το μοντέλο που φωτογραφήθηκε για το συγκεκριμένο εξώφυλλο, η Σιμόνα Κιρτσερόβα, ανέβασε τη φωτογραφία στο Instagram στις 3 Ιουλίου και την αποκάλεσε highlight της καριέρας της. Οι νοσοκόμες ήταν η μητέρα της και η γιαγιά της.

https://www.instagram.com/p/CCJvBYjJ1zT

Μετά την κριτική, η Κιρτσερόβα ποστάρισε ξανά και προσπάθησε να υπερασπιστεί το εξώφυλλο: «Πριν από δύο μέρες εμφανίστηκα στο εξώφυλλο της @vogueportugal. Από τότε δέχομαι τόση κριτική που αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να την αντέξω.

https://www.instagram.com/p/CCORv31JyVk

Σας παρακαλώ να καταλάβετε ότι το μοντέλο δεν είναι υπεύθυνο για το αποτέλεσμα μιας φωτογράφισης. Παρά την κριτική εξακολουθώ να πιστεύω ότι η τέχνη πρέπει να σοκάρει και να δείχνει την αλήθεια. Λυπάμαι που προσεβλήθησαν κάποιοι άνθρωποι, αλλά η πρόθεση του εξωφύλλου ήταν να ανοίξει το θέμα της ψυχικής υγείας», έγραψε. «Έχω περάσει βαριά κατάθλιψη και χρειάστηκα πολλή θεραπεία για να γίνω καλύτερα. Σαν άτομο που έχει θέματα ψυχικής υγείας, στηρίζω τη @vogueportugal και το εξώφυλλο», πρόσθεσε.

Vogue Portugal drops widely slammed 'madness' cover depicting woman in a psychiatric hospital, Sara Spary, Mia Alberti, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ