ΜΟΔΑ

Τα πλεονάζοντα ρούχα του Saint Laurent γίνονται έργα Τέχνης από τον Helmut Lang

Τα πλεονάζοντα ρούχα του Saint Laurent γίνονται έργα Τέχνης από τον Helmut Lang
Saint Laurent

Όταν η μόδα συναντά την Τέχνη, αλλά και την οικολογική συνείδηση, κορυφαίοι σχεδιαστές δίνουν μια νέα διάσταση και στα δύο.

Το 2005, ο πρωτοπόρος σχεδιαστής του μινιμαλισμού Helmut Lang εγκατέλειψε τη μόδα. Πέντε χρόνια αργότερα, όταν μια φωτιά στο στούντιό του, στο Μανχάταν κατέστρεψε σχεδόν 9.000 κομμάτια αρχείων, ο σχεδιαστής μόδας εξέλιξε τη δημιουργική του πρακτική και άρχισε να δημιουργεί αλληγορικά γλυπτά σε μορφή τομέμ, που ενσωματώνουν στοιχεία της δικής του δουλειάς, καλυμμένα από κολλώδη ρητίνη, πίσσα, χρυσά φύλλα ή γυαλιστερή λευκή λευκό μπογιά.

Στη σημερινή βιομηχανία μόδας, η προσέγγισή του είναι σε συμφωνία με ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο επαναχρησιμοποίησης υλικών από το απόθεμα που καθίσταται ξεπερασμένο στο τέλος μιας σεζόν.

Ο Anthony Vaccarello του Saint Laurent βρήκε εδώ και καιρό έμπνευση στην προσέγγιση του Lang στον σχεδιασμό, από την αισθητική του ως την πρωτοποριακή του απόφαση να ενώσει τους κόσμους της τέχνης και της μόδας, με αποτέλεσμα τη συνεργασία με τους Louise Bourgeois και Jenny Holzer.

Ως μέρος του ενδιαφέροντός του για την επαναχρησιμοποίηση και την αναγέννηση των ρούχων, ο Vaccarello, διευθυντής δημιουργικού του γαλλικού οίκου, κάλεσε τον Lang να δημιουργήσει μια σειρά από γλυπτά που θυμίζουν πυλώνες και κατασκευάστηκαν από αντικείμενα Saint Laurent, συμπεριλαμβανομένων πρωτοτύπων ρούχων και ημιτελών κοσμημάτων.

Τα έργα τέχνης στα οποία έχουν προστεθεί βαμμένη ρητίνη και χυτό αλουμίνιο θα παρουσιαστούν σε καταστήματα Rive Droite, του γαλλικού οίκου μόδας στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Λος Άντζελες.

Ο επίσημος τίτλος της συνεργασίας είναι «Helmut Lang x Anthony Vaccarello για τον Saint Laurent Rive Droite».

«Όταν δουλεύω σε συλλογές, κάποια κομμάτια δυστυχώς δεν ταιριάζουν», είπε ο Vaccarello. «Υπάρχουν κάποια ελαττώματα ή δεν είναι καλά, γι' αυτό τα βάζουμε στην άκρη. Έδωσα στον Helmut αυτά τα απομεινάρια», εξήγησε.

Χαρακτηρίζοντας τον Helmut Lang μακροχρόνια πηγή έμπνευσης όσον αφορά την προσέγγισή του στη μόδα, ο Anthony Vaccarello είπε σε συνέντευξη στον BOF: «Τον θεωρώ στο ίδιο επίπεδο με κάποιον σαν την Coco Chanel για τον τρόπο που έφερε την πραγματικότητα στη μόδα, κάτι που όλοι αντιγράφουν ακόμα. Ο Helmut ήταν ο πρώτος που τάχθηκε κατά των προσποιητών διαφημιστικών μηνυμάτων, το όραμά του έφερε τους πάντες πίσω στην πραγματική ουσία της μόδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ