ΜΟΔΑ

Η ιστορία των Veja, των οικολογικών sneakers που γίνονται sold out

Η ιστορία των Veja, των οικολογικών sneakers που γίνονται sold out

Θυμίζουν old fashion, αθλητικά παπούτσια tennis, o Rick Owens συνεργάστηκε αποκλειστικά μαζί τους στη δημιουργία 5 νέων σχεδίων και όλα τα It-Girls του πλανήτη τα έχουν εντάξει στις off-duty εμφανίσεις τους: Τα Veja είναι τα sneakers που συνδυάζουν το ρετρό design του παρελθόντος με τις κατασκευαστικές συνήθειες του μέλλοντος. Του οικολογικού μέλλοντος, αυτού που δεν θα σώσει μόνο το στυλ μας, αλλά ίσως και τον πλανήτη.

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το γαλλικό brand VEJA, τα χαρακτηριστικά πάνινα παπούτσια του με το μεγάλο V στο πλάι, κατασκευάζονται πάντα στο ίδιο μέρος: Στην πολιτεία του Rio Grande do Sul στη νότια Βραζιλία. Και αυτό είναι ενδεικτικό για να καταλάβουμε τις αρχές της «ethical fashion» που πρεσβεύει το label. Με την πάροδο του χρόνου, μια πραγματική συνεργασία αναπτύχθηκε μεταξύ των Veja και του εργοστασίου κατασκευής τους.

Στη βιομηχανία της μόδας, η παραγωγική μονάδα ενός Οίκου είναι συχνά ο τόπος όπου επικεντρώνεται όλη η παγκόσμια οικονομική δυσλειτουργία: Ανασφαλείς, ακόμη και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, χαμηλοί μισθοί και λίγη -έως καθόλου- ανησυχία για το περιβάλλον. Τα Veja δεν θυσίασαν στον βωμό του κέρδους την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους και δεν ακολούθησαν το παραπάνω επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Όταν βρήκε το brand τους προμηθευτές βαμβακιού και καουτσούκ έψαξε για ένα τόπο κατασκευής που θα συνδυάζει ισχυρές βιομηχανίες με υψηλή προστιθέμενη κοινωνική αξία. Στη συγκεκριμένη περιοχή της Βραζιλίας οι εργαζόμενοι αμείβονται καλά και ζουν σε κανονικές συνθήκες. Καμία σχέση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που κατασκευάζουν το 95% των αθλητικών παπουτσιών στον κόσμο και δίνεται το χαμηλότερο ημερομίσθιο παγκοσμίως.

Η VEJA κατασκευάζει τα πάνινα παπούτσια της λίγες ώρες μακριά από το Porto Alegre, σε εργοστάσια και εργαστήρια όπου τηρούνται οι κανόνες της ΔΟΕ. Για να διασφαλιστεί η εργασία που πληροί τις απαιτήσεις της VEJA, πρέπει να πληρούνται πρόσθετα κριτήρια, όπως:

  • Εγγύτητα και ποιότητα στέγασης
  • Η ελευθερία σχηματισμού ομάδων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους
  • Ικανότητα ζωής και αγοραστικής δύναμης
  • Παροχές σε εργαζομένους και ελευθερία έκφρασης

Όλα τα υλικά κατασκευής των sneakers είναι από ανακυκλώσιμα υλικά και έχει χρησιμοποιηθεί η μικρότερη δυνατή ποσότητα νερού στην επαναχρησιμοποίησή τους. Οι σόλες των παπουτσιών κατασκευάζονται από 33% οργανικό βαμβάκι και ένα 67% από ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια, το ίδιο και κορδόνια που φτιάχνονται από καουτσούκ. Τα Veja έφεραν έναν «ηθικό» τρόπο κατασκευής και μία eco-friendly διαδικασία παραγωγής στο επίκεντρο του street style, μέσα από τον minimal, διαχρονικό σχεδιασμό τους και το vintage-inspired design τους. Συνδύασαν τα καλύτερα του παρελθόντος με την καινοτομία του μέλλοντος και το αγοραστικό κοινό τα αντάμειψε γι’ αυτό… το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο πλανήτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ