ΜΟΔΑ

Alchimia: Το ελληνικό brand που κατασκευάζει vegan παπούτσια με folklore αισθητική

Alchimia: Το ελληνικό brand που κατασκευάζει vegan παπούτσια με folklore αισθητική

Όλα τα σχέδιά του είναι εξολοκλήρου από επαναχρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες.                                  

Tα κεντημένα flat mules που θυμίζουν τα «πασούμια», τον ακρογωνιαίο λίθο της παραδοσιακής ελληνικής φορεσιάς, είναι το βασικό σχεδιαστικό μοντέλο που ακολουθεί στις δημιουργίες του για τον χειμώνα του 2021 το brand «Alchimia».

Η Νικόλ Δαλάτση, δημιουργός και ιδιοκτήτρια αυτού του ελληνικού label που έχει ως πρωταρχική του αξία τον σεβασμό στους κανόνες τη βιωσιμότητας και της οικολογίας, συγκέντρωσε στη νέα της συλλογή σημαντικά στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με μακραμέ, κρόσσια και χειροποίητα παλιά κεντήματα δημιούργησε παπούτσια με αισθητική αξία που φανερώνουν πολλά για την ιστορία, την ανθρωπογεωγραφία και τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων χρονικών περιόδων της χώρας μας.

Για την κατασκευή τους επαναχρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικά υλικά, τα οποία βρισκόντουσαν «παροπλισμένα στα συρτάρια μου για χρόνια», όπως εξήγησε στο CNN. «Στο πλαίσιο της eco-friendly φιλοσοφίας των Alchimia vegan shoes, επιχειρώ να δώσω ένα είδος μακροζωίας στα εργόχειρα και τα αξιοποιώ με τρόπους σαν και αυτόν… κάνοντας τα ένα ζευγάρι παπούτσια. Ο κόσμος στον οποίο κινείται το brand είναι βιώσιμος, μαγικός, κυκλικός και «πράσινος». Θέλω να συνεισφέρω έτσι στο περιβάλλον, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση πόρων, χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και διαφάνεια στη διαδικασία παραγωγής», τόνισε η Nικόλ.

Τα vegan σχέδια της είναι κατασκευασμένα φέτος από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε και υπήρχε σε ένα παραδοσιακό, ελληνικό σπίτι: από κουβέρτες, υφαντά, εργόχειρα φτιαγμένα στον αργαλειό, ακόμα και από φλοκάτες.

Το σχέδιο που είναι φτιαγμένο από μία ολόμαλλη, κατακόκκινη βελέντζα -από ένα δηλαδή τυπικά ελληνικό προϊόν και αισθητικό στερεότυπο των μέσων του 20ου αιώνα- συμβολίζει τον μόχθο του χειροποίητου υφαντού, δουλεμένου με κέφι και προσωπική εργασία (Σχέδιο Παυλίνα). Σε ένα άλλο σχέδιο συνδυάζεται μία πλαστική σακούλα κεντημένη με σταυροβελονιά, σε μία προσπάθεια να συνδεθούν δυο χρονικά απομακρυσμένες περίοδοι, η σύγχρονη εποχή της αυτοματοποίησης με την παλιά της χειροποίητης παραγωγής. (Σχέδιο Ροδούλα).

«Από το πατρικό σπίτι μου προέρχονται oι περισσότερες πρώτες ύλες που επαναχρησιμοποιώ. Η μεταμόρφωση των εργόχειρων σέβεται και τιμά τη δουλειά, τον κόπο, τον χρόνο που διατέθηκε για την κατασκευή τους αλλά και τα συναισθήματα που συνόδευσαν την παραγωγική διαδικασία. Ας μην ξεχνάμε επίσης την επίπονη παρασκευή της αρχικής πρώτης ύλης. Το μαλλί, για παράδειγμα, πέρασε χρονοβόρα και κοπιαστική επεξεργασία μέχρι τον αργαλειό. Προηγήθηκε η κουρά των ζώων την άνοιξη, το ζεμάτισμα, το πλύσιμο στη βρύση η στο ποτάμι, το στέγνωμα, το λανάρισμα, το πέρασμα στην ρόκα για να γίνει νήμα και το βάψιμο με φυσικά υλικά. Όλα αυτά βέβαια συνέβαιναν σε προ vegan εποχές. Στις ημέρες μας, οι τρέχουσες ευαισθησίες επιβάλλουν γενικευμένο σεβασμό για όλα τα έμβια όντα και το περιβάλλον που τα φιλοξενεί» τονίζει η Νικόλ Δαλάτση.


Τα Αlchimia vegan shoes θέλουν με τις δημιουργίες τους να μας δείξουν πως γίνεται ένα μικρό, ελληνικό brand να εξυπηρετεί τον βιώσιμο τρόπο παραγωγής και ταυτόχρονα να κάνει αισθητή την παρουσία του στον χώρο της μόδας. Τα oικολογικά, επαναχρησιμοποιούμενα ρούχα και αξεσουάρ δεν είναι απλά μία τάση, είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η εγχώρια βιομηχανία της μόδας δείχνει να τον ακολουθεί…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ