ΜΟΔΑ

Choe: Σε ένα μικρό χωριό της Κέρκυρας φτιάχνονται τα πιο διάσημα, 100% φυσικά, ελληνικά κεριά

Choe: Σε ένα μικρό χωριό της Κέρκυρας φτιάχνονται τα πιο διάσημα, 100% φυσικά, ελληνικά κεριά

Μιλήσαμε με τα δύο αδέρφια που «κρύβονται» πίσω από αυτά τα μοναδικά luxury candles.

Κανακάδες είναι ένα μικρό χωριό, 200 περίπου κατοίκων, στο κεντρικό τμήμα της Κέρκυρας. Διαβάζοντας αυτήν την περιγραφή δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως γίνεται να αποτελεί την έδρα των πιο ανερχόμενων, πολυτελών και 100% φυσικών, ελληνικών προϊόντων όπως είναι τα χειροποίητα κεριά «Choe».

Δύο αδέρφια, η Έλενα και Σπύρος Μουμούρης ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια τη δημιουργία χειροποίητων κεριών, φτιαγμένων αποκλειστικά από φυσικά υλικά και αρώματα της ελληνικής φύσης. Οι δημιουργίες τους σήμερα βρίσκονται μέσα σε όλες τις λίστες με τα home essentials των μεγαλύτερων περιοδικών μόδας του πλανήτη και η μοναδική αισθητική τους που συνδυάζει την αγάπη για τη μεσογειακή φύση, την αρχαιότητα και τις παραδόσεις του τόπου μας με μία σύγχρονη, καλλιτεχνική προσέγγιση, έχει γίνει ήδη αναγνωρίσιμη ανάμεσα στους connoisseurs της μόδας και του design.

Δημιουργίες τους μπορούμε να βρούμε από το δικό τους site μέχρι το πωλητήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το Ancient Greek Sandals store και να διακοσμήσουμε τον χώρο μας με τα χαρακτηριστικά υφάσματα που ντύνουν όλες τα Choe κεριά και περικλείουν μοναδικά αρώματα από περγαμόντο, κεχριμπάρι, θυμάρι, σύκο, ρόδι, γαρδένια. Μιλήσαμε με τον Σπύρο και την Έλενα και ανακαλύψαμε πως πίσω από ένα τόσο επίκαιρο και εκλεπτυσμένο προϊόν, όπως είναι τα φυσικά κεριά, κρύβεται η αγάπη τους για την Ελλάδα, το πράσινο και το γαλάζιο του τόπου μας..

Τι σημαίνει το όνομα των κεριών σας; (Χοή)

Η λέξη «Χοή» αναφέρεται σε μια προσφορά με νερό, μέλι, κρασί και άλλα υγρά που έκαναν στην αρχαία Ελλάδα προς τους Θεούς του Κάτω Κόσμου, τις Μούσες και τις Νύμφες. Ένα τελετουργικό που χαρακτηρίζονταν από την ελπίδα των ανθρώπων για την διατήρηση της τάξης του Κόσμου και την αφθονία της φύσης.

Πώς αποφασίσατε με την αδερφή σας να ασχοληθείτε με τη δημιουργία κεριών; Έπαιξε ρόλο ο τόπος καταγωγής σας και οι πρώτες ύλες που ήταν διαθέσιμες στη περιοχή;

Ασχολούμασταν ήδη με κεριά ευρείας κατανάλωσης όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια σειρά φυσικών, ποιοτικών προϊόντων από ελληνικό κερί μέλισσας και κερί σόγιας με ιδιαίτερη έμφαση στα μεσογειακά αρώματα. Η ελληνική φύση, οι παιδικές αναμνήσεις μας αλλά και το ίδιο το μελισσοκέρι αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης γι’ αυτό μας το εγχείρημα.

Τι διαφοροποιεί τα δικά σας κεριά από τα υπόλοιπα των γνωστών candle brands;

Το ιδιαίτερο design τους, το ύφασμα, που αποτελεί βάση πάνω στην οποία σχεδιάζουμε και στη συνέχεια εφαρμόζουμε στο εξωτερικό σκεύος του κεριού, τα μεσογειακά τους αρώματα και ο ελληνικός τους χαρακτήρας.

Τι προσφέρουν τα κεριά στον χώρο μας;

Στον χώρο μας προσφέρουν αισθητική και ατμόσφαιρα, σε εμάς προσφέρουν αφύπνιση των αισθήσεων και των αναμνήσεων. Στιγμές χαλάρωσης και συντροφιάς, μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο, με όχημα τον μοναδικό κόσμο των αρωμάτων.

Από πού αντλείτε έμπνευση, εκτός από τη φύση, από τη μουσική, ίσως τον κινηματογράφο;

Τα ερεθίσματα είναι όντως πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Η φύση, τα βιβλία, οι αναμνήσεις, η μουσική, η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, η τέχνη γενικότερα μας εμπνέουν και δεν θα σταματήσουν ποτέ να «δίνουν το παρών» στις δημιουργίες μας.

Υπάρχει κάποιος διεθνής Οίκος Μόδας ο οποίος σας εμπνέει και θα θέλατε να σχεδιάστε κεριά εναρμονισμένα με την αισθητική του;

Έχοντας ήδη μπει στην διαδικασία να δημιουργούμε κεριά για άλλα brand, πέρα από το δικό μας, πλέον απολαμβάνουμε το να εναρμονιζόμαστε, όπως πολύ ωραία το θέσατε, με μια άλλη αισθητική και φιλοσοφία πέρα από τη δική μας . Είναι πολύ όμορφο το να δημιουργούμε και πέρα από τα δικά μας πλαίσια. Στην ουσία, είναι η ίδια η διαδικασία που μας παρακινεί να το κάνουμε.

Για ποιες συνεργασίες σας νιώθετε ήδη περήφανοι;

Για όλες! Η Αncient Greek Sandals, η Ergon Mykonos και πιο πρόσφατα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας έχουν τιμήσει ζητώντας να φτιάξουμε custom κεριά αποκλειστικά γι’ αυτούς. Για το ΕΜΣΤ σχεδιάσαμε δύο κεριά εμπνευσμένα από σχήματα και γραμμές της σύγχρονης τέχνης και από τις εμβληματικές κολώνες του μουσείου, αντίστοιχα. Τα δυο σχέδια αποτυπώνονται σε υφασμάτινο καμβά και εφαρμόζονται στο ποτήρι των κεριών. Εσωτερικά, συνδυάζουν το φίνο κεχριμπάρι με νότες από φύλλα καπνού ή ροδιού και το φυσικό άρωμα από αγνό κερί μέλισσας. Η εμπειρία μας με το ΕΜΣΤ υπήρξε ιδιαίτερη και πρωτότυπη γι’αυτό θα θέλαμε και να ευχαριστήσουμε την κ. Δέσποινα Μπαραμπούτη για την άψογη συνεργασία και το πραγματικά ανοιχτό της πνεύμα.

Το 2021 ποιο κερί θα είναι για εσάς; Τι άρωμα θα έχει;

Το κερί του 2021 θα εμπνέεται από την επτανησιακή σχολή και θα έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα, το οποίο θέλουμε να αποτελέσει μια μικρή έκπληξη...

Ποια είναι τα αγαπημένα συστατικά; Αυτά που κάνουν τις δημιουργίες σας μοναδικές;

Η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε και η διάθεση μας να το εξελίξουμε, είναι τα συστατικά που αποτελούν τη «μαγική» μας συνταγή.

Επαγγελματικοί στόχοι για το μέλλον;

Να αναδείξουμε την τέχνη της δουλειάς μας, καθώς και τις αξίες που πρεσβεύει, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το κερί Choe που σχεδιάστηκε ειδικά για το ΕΜΣΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ