ΜΟΔΑ

Ο Μανόλο Μπλάνικ θα σε βελτιώσει σε έξι βήματα

Ο Μανόλο Μπλάνικ θα σε βελτιώσει σε έξι βήματα

Η επιτυχία του στηρίζεται σε τακούνια και όμως δεν υπήρξε ούτε ένα στραβοπάτημα προς την κορυφή.

Όχι, ο Μανόλο Μπλάνικ δεν φοράει γόβες, απλά τις σχεδιάζει, τις δημιουργεί, τις σμιλεύει σαν μικρά γλυπτά της καθημερινότητας κάθε Κάρι Μπράντσο εκεί έξω και απολαμβάνει την προβολή και τα έσοδα. Η περιουσία του ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια αλλά εκείνος συνεχίζει όπως παλιά. Να δουλεύει μόνος, χωρίς βοηθούς και παρατρεχάμενους, τις συλλογές του.

Πριν λίγο καιρό ο άντρας που γεννήθηκε στις Κανάριες Νήσους και μεγάλωσε στη φυτεία από μπανανιές των γονιών του, τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη με βραβείο για το σύνολο του έργου από το Ινστιτούτο Μόδας και Τεχνολογίας. Ευγνώμονας προς όλους, ο Μπλάνικ έκανε ένα δώρο στους βιβλιοφάγους του στυλ. Το βιβλίο του “Fleeting Gestures and Obsessions (Φευγαλέες Χειρονομίες και Εμμονές)” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Rizzoli και είναι ένας τόμος 400 και πλέον σελίδων, γεμάτος έμπνευση και γνώση γύρω από τα αξεσουάρ που ο Μπλάνικ αποθεώνει. Τα παπούτσια.

Η έκδοση αυτή δεν είναι απλά ένα λεύκωμα των κομψοτεχνημάτων του σχεδιαστή, είναι μια συλλογή απο συζητήσεις του με ανθρώπους που παθιάζονται μαζί του με τα κάτω άκρα. Με έναν καθηγητή κλασσικών σπουδών από το Κέμπριτζ, τη Σοφία Κόπολα, τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, τον επιμελητή του Πράδο, με όλους εκείνους που θα ενθουσιαστούν μαζί του καθώς οι συζητήσεις τους μεταπηδάνε από τα σανδάλια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων στα πόδια του Ντελόν και τις μικρές λεπτομέρειες στα νύχια των ποδιών σε πίνακα του Βελάσκεθ. Η δημιουργικότητα του είναι πηγαία, η τρέλα του πηγή.

Από το Στούντιο 54 των 70s όταν η Μπιάνκα Τζάγκερ χόρευε ντίσκο ισορροπώντας πάνω στις γόβες του στα 80s που η Μαντόνα δήλωνε ότι ένα ζευγάρι Blahnik είναι καλύτερο από σεξ στα 90s του Sex And The City, ο Μπλάνικ παραμένει επίκαιρος. Ένας καλλιτέχνης του φετιχισμού που έχει υποτάξει στα πόδια του τον (δύσκολο) κόσμο του στυλ. Ο Μπλάνικ έχει μόνο μια γυναίκα δίπλα του. Την ανιψιά του Κριστίνα που έχει αναλάβει να χαράσσει μια στρατηγική στις ευφάνταστες πτήσεις του θείου της. “Κάθε παπούτσι που φτιάχνει ο θείος Λόλο, είναι χαρακτήρας σε μια αφήγηση στην οποία έχει δώσει ζωή” είπε στο Vanity Fair.

O Mπλάνικ όμως μου είναι ένας κύριος πολύ συγκεκριμένος. Για το CNN κάθησε και απαρίθμησε τους έξι κανόνες της επιτυχίας. Είναι απλοί.

Έξι βήματα προς τη βελτίωση

1. Μην ανέχεσαι κανένα ψεγάδι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, δεν ξέρω γιατί, ίσως είναι κάτι που θα πρέπει να το αναζητήσω στον Φρόιντ αλλά όπως και να έχει λατρεύω τους απόλυτα αψεγάδιαστους, ευπαρουσίαστους ανθρώπους. Ακόμη και αν δεν είναι καθόλου ετσι μέσα τους...

2. Να ελέγχεις ξανά και ξανά. Τα πάντα. Δύο φορές. Τρεις φορές. Όσες φορές χρειαστεί. Θυμάμαι κάποτε είχα σχεδιάσει ένα υπέροχο ζευγάρι παπουτσιών με λαστιχένιο πάτο... Οικακομοίρες,προσπαθούσαν να περπατήσουν επάνω σε τακούνια γλυστρώντας... Έμαθα από αυτό, παρατήρησα, παραδειγματίστηκα. Πάντα να ελέγχεις.

3. Μην παίρνεις τα πράγματα σοβαρά. Διασκέδασε. Αυτό είναιό,τι πιο σημαντικό, σε ό,τι και αν κάνεις. Να διασκεδάζεις. Να το αγαπάς. Να περνάς καλά!

4. Να είσαι περίεργος. Να αναζητάς. Τέτοιος γεννήθηκα και νομίζω τέτοιος θα πεθάνω. Είναι σημαντικό να έχεις περιέργεια όταν κάνεις μια δημιουργική δουλειά.

5. Μη σταματάς, προχώρα. Ακόμη και αν κάνεις το μεγαλύτερο λάθος, προσπέρασε το. Πήγαινε μπροστά. Έχω κάνει πολλά τραγικά λάθη και μετά τα ξαναέκανα, κάθε φορά λιγότερο τραγικά και λιγότερο και λιγότερο...

6. Να είσαι αληθινός στο στυλ σου, να το υπηρετείς, να μην ακούς τι λένε οι άλλοι, οι τάσεις, η μόδα. Όλη μου τη ζωή απέφευγα να είμαι ΣΤΗ μόδα, δεν ξέρω αν αυτό σας λέει κάτι αλλά εμένα μου λέει πολλά.

More sole than sense: Shoe designer Manolo Blahnik's 6 steps to success by Fiona Sinclair Scott and Oliver Bloor,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ